Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > «Τέλος» στο κρατικό χρήμα…

«Τέλος» στο κρατικό χρήμα…

russiaΜε τη μετάβαση της ρωσικής οικονομίας από αμιγώς κρατική στην ελεύθερη, πολλοί περίμεναν ότι θα ανοίξει την πόρτα στις επενδύσεις των ιδιωτών στον αθλητισμό και δη στα δύο πιο δημοφιλή αθλήματα: Το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ επί πάγου.

Κι όμως, έπειτα από 20 χρόνια «ανοικτών αγορών», το κράτος παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός, είτε μέσω τοπικών κυβερνήσεων των αυτόνομων περιοχών, είτε μέσω κρατικών εταιριών που τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα τους μεγαλύτερους συλλόγους και τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα της χώρας. 

Σήμερα στη Κάτω Βουλή συζητιέται νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση επενδύσεων των κρατικών εταιριών σε επαγγελματικές ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί «μεγάλοι» σύλλογοι, σε χόκεϊ και μπάσκετ, υποχρεώνονται να ψάξουν άλλες πηγές χρημάτων.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει… «θάνατος» για τις μικρές τοπικές ομάδες που επιβιώνουν χάρη στη χορηγία τοπικών κρατικών επιχειρήσεων, ενώ Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ και Σπαρτάκ Μόσχας πρέπει να ξεχάσουν τα χρήματα των «Gazprom», «Rosnet» και «Lukoil».

Από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή Πρέμιερ, μόλις μία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από κρατικές ή δημόσιες επενδύσεις, η ΦΚ Κράσνονταρ του ζάπλουτου, Σερχέι Γκαλίτσκι.

Οι υπόλοιπες δεκαπέντε είτε έχουν από πίσω μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες, είτε τεράστια τραπεζικά ιδρύματα όπου το κράτος παραμένει μεγαλομέτοχος και μεγάλες εταιρίες όπως ο Σιδηροδρομικός Οργανισμός που ελέγχει τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Ταυτόχρονα «ταΐζονται» από τις τοπικές κυβερνήσεις με τη βοήθεια ημικρατικών εταιριών και ορισμένων πλουσίων όπως ο Κερίμοφ στην Ανζί Μαχατσακαλά.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα προκαλέσει… επανάσταση στον ρωσικό αθλητισμό που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σε δύο μήνες τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι όπως και τους τελικούς του Μουντιάλ 2018.

Πριν από δύο μήνες η «Gazprom» υπέγραψε συνεργασία με τη FIFA, ενώ πριν από ένα χρόνο έγινε ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της UEFA. Στα μέσα Οκτωβρίου, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δέχθηκε την πρόταση χορηγίας της Νovotek, μεγάλη ιδιωτικής εταιρίας παραγωγής φυσικού αερίου, απορρίπτοντας την πρόταση ανανέωσης με τη «Gazprom». Κάτι θα ήξερε!

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

340 ΓΙΟΝΓΚ – ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ – ΦΚ ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ 2   (2,55)
343 ΦΣΒ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ – ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ 2   (3,65)
347 ΕΣΤΟΡΙΛ – ΓΚΙΜΑΡΑΕΣ 2    (3,35)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.