Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Στο… βωμό του αποτελέσματος

Στο… βωμό του αποτελέσματος

José MourinhoO Zοζέ Μουρίνιο, σε σχέση με τους άλλους μεγάλους προπονητές του παρόντος και παρελθόντος, θα βρει μια θέση στο βιβλίο της ιστορίας ως κατακτητής τροπαίων ή για τη νέα μεθοδολογία αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων.

Οι επόμενες γενιές θα τον γνωρίσουν ως «νικητή» και σε καμία περίπτωση ως ο προπονητής που πρόσφερε κάτι το σημαντικό στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Αλλοι προπονητές είχαν την έμπνευση να παράγουν συστήματα, να δημιουργήσουν θεαματικές ομάδες.

Οι Ρίνους Μίχελς και Στέφαν Κόβατς παρουσίασαν στον κόσμο το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Αγιαξ, ο Τέλε Σαντάνα δημιούργησε την καλύτερη Εθνική Βραζιλίας όλων των εποχών, άσχετα αν το 1982 δεν κατέκτησε το Μουντιάλ της Ισπανίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ένας αποτυχημένος ποδοσφαιριστής, ο Αρίγκο Σάκι, άλλαξε τα «σκουριασμένα» μυαλά των Ιταλών, αποδεικνύοντας ότι η Μίλαν μπορούσε να κυριαρχήσει τον κόσμο με την απόλυτη ζώνη.

Χρόνια αργότερα, η Ουρακάν του Ανχελ Κάπα άφησε άφωνους τους Αργεντινούς με το «τίκι-τάκα» στιλ, το οποίο τελειοποίησε στη συνέχεια ο Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μπαρτσελόνα.

Και ο Μουρίνιο; Κατέκτησε πρωταθλήματα σε Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία, σήκωσε το Κύπελλο «με τα μεγάλα αυτιά» με Πόρτο και Ιντερ. Ας μη μιλήσουμε για μπάλα, καθώς η ποιότητα των ομάδων του Μουρίνιο σου αφαιρούν το δικαίωμα.

Η επιλογή του να παίξει αμυντικά στον πρώτο αγώνα με την Ατλέτικο, ξύπνησε τα «άγρια ένστικτα» εκείνων που περιμένουν το όμορφο ποδόσφαιρο. Καιρός λοιπόν να συμβιβαστούν. Ο Μουρίνιο αποτελεί φαινόμενο των καιρών.

«Ο Μου πάρκαρε το λεωφορείο στη Μαδρίτη», έγραψαν οι εφημερίδες, το ίδιο «λεωφορείο» που πριν 10 χρόνια είχε τοποθετήσει μπροστά από το τέρμα η Τότεναμ στην πρώτη της επίσκεψη στην έδρα της Τσέλσι, με τον Πορτογάλο στο πάγκο. Δύσκολα θα βρεις στην παγκόσμια αγορά προπονητή που δεν προσπαθεί αν κερδίσει αγώνα, όταν ξέρει ότι δεν μπορεί να το κάνει.

Αυτός είναι ο Μουρίνιο. Το ρόστερ δεν του το επιτρέπει, οι απουσίες επίσης. Ας μην διαμαρτυρηθούμε αν την Κυριακή, κόντρα στη Λίβερπουλ, χρησιμοποιήσει ενδεκάδα – έκπληξη. Γιατί τα βάζουν τελικά με τον Μουρίνιο ή κάθε Μουρίνιο, όταν επιλέγει την άμυνα για να πάρει αποτέλεσμα; Ο μοναδικός δρόμος να απολαύστε μπάλα περνά από την αλλαγή κανονισμών:

Κατάργηση του άδικου κανονισμού του εκτός έδρας γκολ, απαγόρευση των υπέρογκων πριμ σε πρωταθλήματα και κύπελλα. Αλλιώς, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα εμφανίζεται πάντα ένας «Μουρίνιο».

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

112 ΛΑΒΑΛ – ΝΙΟΡ 1   (2,25)
115 ΝΤΙΖΟΝ – ΝΙΜ 2   (3,00)
118 ΝΑΝΤ – ΜΑΡΣΕΙΓ 2   (2,15)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.