Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Τελικός με… αριθμούς

Τελικός με… αριθμούς

real-atleticoΟ τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ συνδυάζεται με παράξενα στοιχεία που πηγάζουν από το παρελθόν. Ας τα δούμε ένα προς ένα:

1. Η Ατλέτικο έχει κερδίσει μόλις δύο από τα 30 τελευταία ντέρμπι. Και τα δύο στο γήπεδο της Ρεάλ, 1-0 το Σεπτέμβρη του 2013, και στην παράταση (2-1) στον περυσινό τελικό Κυπέλλου.

2. Η Ατλέτικο είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει ηττηθεί στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ με 9 νίκες και 3 ισοπαλίες. Τελευταία ομάδα που κατέκτησε αήττητη το Τσάμπιονς Λιγκ ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2008 όταν στον τελικό κέρδισε την Τσέλσι στα πέναλτι.

3. Αν η Ατλέτικο σηκώσει το τρόπαιο θα γίνει ο 5ος σύλλογος που θα έχει κατακτήσει όλα τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα μαζί με Γιουβέντους, Αγιαξ, Τσέλσι και Μπάγερν.

4. Με τα 37 γκολ σε 12 αγώνες, η Ρεάλ είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του Τσάμπιονς που έχει κατά μέσο όρο πάνω από τρία γκολ ανά αγώνα.

5. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Ντιέγκο Κόστα έχει πετύχει 8 γκολ σε 8 αγώνες της διοργάνωσης, ακριβώς τα μισά του Κριστιάνο Ρονάλντο, που αποτελούν νέο ρεκόρ. Ο Πορτογάλος σκόραρε 39 φορές στους τελευταίους 29 αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.

6. Ο προπονητής της Ατλέτικο, Ντιέγκο Σιμεόνε, έχει κερδίσει μόνο 2 από τις 8 αναμετρήσεις κόντρα στη Ρεάλ, ενώ ως παίκτης έχασε τους 5 αγώνες στα 5 χρόνια που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ατλέτικο (1994-97, 2003-05).

7. Πρώτη και… τελευταία φορά που η Ατλέτικο κατέκτησε τρόπαιο μακριά από τη Μαδρίτη ήταν το 1996 στον τελικό της Σαραγόσα κόντρα στη Μπαρτσελόνα με τον Γιόχαν Κρόιφ να κάθεται για τελευταία φορά στο πάγκο. Σε εκείνον τον τελικό αγωνιζόταν ο τωρινός προπονητής της Ατλέτικο, Ντιέγκο Σιμεόνε.

8. Το αποτέλεσμα που εμφανίστηκε τις περισσότερες φορές στα ντέρμπι των φιναλίστ ντέρμπι ήταν 19 φορές το 2-1. Το 1-0 εμφανίστηκε 8 φορές, όσες και το 2-0, ενώ τα 1-1 κι 3-1 από 7 φορές.

9. Στα τελευταία 15 παιχνίδια ανεξαρτήτως έδρας, 15 φορές το πρώτο γκολ σημειώθηκε πριν από το 25ο λεπτό! Στα 21 ντέρμπι των τελευταίων 61 ετών έχουν σημειωθεί γκολ στα πρώτα 10 λεπτά.

10. Δεν λείπουν οι προληπτικοί των δύο ομάδων, αλλά τον Ντιέγκο Σιμεόνε δεν τον ξεπερνά κανείς. Ο Αργεντινός επιλέγει τους παίκτες βάσει… ζωδίων. «Ταύρος» (στο… ζώδιο) ο ίδιος, δεν δέχεται να έχει στην ομάδα του «Σκορπιούς».

11. Το ντέρμπι χωρίζει επίσης τη βασιλική οικογένεια. Ο σύζυγος της Σοφίας, Χουάν Κάρλος, υποστηρίζει τη Ρεάλ και ο διάδοχος του θρόνου, Φελίπε, δεν κρύβει την αδυναμία του προς την Ατλέτικο. Με την ευκαιρία του πρώτου ντέρμπι-τελικού της ιστορίας, οι τρεις θα βρεθούν στις κερκίδες. Γούρι της υπόθεσης ο διάδοχος Φελίπε, με τον οποίο δεν έχει χαθεί τρόπαιο από ισπανική ομάδα!

12. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει φύγει πικραμένος στον μοναδικό τελικό που έπαιξε, μέχρι σήμερα, στο «Ντα Λουζ». Αυτόν το αξέχαστο τελικό, όταν η Ελλάδα κέρδισε 1-0 την Πορτογαλία στο «Euro 2004».

13. Αν… βασιστούμε στις συγκυρίες, τότε η Ρεάλ θα βγει νικήτρια. Διότι την τελευταία φορά που η Αυστρία κέρδισε τη «Γιουροβίζιον» με τον Ούντο Γιούργκενς, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε το πρωτάθλημα, η Μπέτις υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία με τους λιγότερους βαθμούς, η Λα Κορούνια επέστρεψε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό με την Παρτίζαν Βελιγραδίου! Έναν χρόνο νωρίτερα (1965) η Ρεάλ είχε αποκλειστεί από τη φιναλίστ του τελικού Μπενφίκα, όπως την περασμένη σεζόν από τη Ντόρτμουντ. Επίσης τη σεζόν 1965-66, η Μπαρτσελόνα που είχε τερματίσει πίσω από την Ατλέτικο, είχε Αργεντινό προπονητή.

14. Στους 12 αγώνες των δυο ομάδων στο Τσάμπιονς, είχαμε 12 δοκάρια (5 η Ρεάλ και 7 η Ατλέτικο), συνολικά 112 κόρνερ, 46 κίτρινες (19-27).

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

300. ΡΕΑΛ Μ. – ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. Χ (3,25)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.