Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Το… θαύμα της Εϊμπάρ

Το… θαύμα της Εϊμπάρ

eibarΤέλη Μαΐου μια πόλη των 27.000 ψυχών πανηγύριζε την άνοδο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Η Εϊμπάρ των 74 ετών ιστορίας στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας σφράγιζε την παρθενική άνοδο, αφήνοντας πίσω συλλόγους με τεράστιους προϋπολογισμούς.

Τα 433.253 ευρώ της Εϊμπαρ έμοιαζαν ψίχουλα μπροστά στα 20 εκατ. ευρώ της Σπόρτινγκ Χιχόν. Ζούμε στην εποχή των μικρών θαυμάτων. Αλλες ομάδες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες έχουν αποδείξει ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, αλλά προσωρινά.

Στη πόλη της Χώρας των Βάσκων γιόρταζαν επί δυο ημέρες την επιτυχία, μέχρι που η Λίγκα τους έκοψε τα χαμόγελα, επικαλούμενη τον Αθλητικό Νόμο που ισχύει για τις ΠΑΕ.

Στη μεγάλη κατηγορία επιβάλλεται προϋπολογισμός τουλάχιστο μέχρι το 25% των ομάδων που δεν υποβιβάστηκαν. Σοκ και δέος!

Πως η μοναδική ομάδα που δεν χρωστά ούτε ευρώ σε παίκτες και προμηθευτές μπορεί να αυξήσει μέσα σε 50 ημέρες τον προϋπολογισμό σε 2,146,525 ευρώ, όσο ακριβώς τις επιτρέπει ο νόμος; Το θαύμα πήρε σάρκα και οστά σε διάρκεια 50 ημερών.

Ο 90χρονος Λουίς Μαρία Σεντόγια, οπαδός της ομάδας από το 1945, υπέγραψε τη μετοχή υπ’ αριθμόν 42.600. Η φτωχή βιομηχανική πόλη πανηγύρισε δεύτερη φορά την άνοδο. Πολίτες από 48 διαφορετικές χώρες του κόσμου, από την Αργεντινή στο Ισραήλ, από το Ομάν στο Μαυροβούνιο, κατέθεσαν από 50 έως 100.000 ευρώ ώστε να ξεπεραστεί το όριο. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά το γήπεδο.

Σε περίπτωση που η Εϊμπαρ μείνει στην κατηγορία, το παλιό καλό “Ιπουρούα” των 5000 θέσεων πρέπει να αυξήσει τον επόμενο καλοκαίρι τη χωρητικότητα σε 15.000 καθίσματα. “Καμία πιθανότητα” – δηλώνουν οι υπεύθυνοι, εκτός να η ομάδα παίξει για δυο σεζόν στην Τσάμπιονς Λιγκ. Η μοναδική ομάδα που συμμετείχε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν με γήπεδο κάτω των 15,000 θέσεων ήταν η Νουμάνθια, αλλά στην ομάδα της Σόρια, δεν της χρειάστηκε να φθάσει τη χωρητικότητα στις 15.000, καθώς αποβιβάστηκε αμέσως. Στην Εϊμπαρ περιμένουν και ελπίζουν.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

ΣΤΑΜΠΑΕΚ – ΜΠΡΑΝ Χ
ΓΚΑΜΠΑ ΟΣΑΚΑ – ΚΟΦΟΥ 1
ΟΥΡΑΒΑ – ΝΙΙΓΚΑΤΑ 2

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.