Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Χτίζουν πόλη για το Μουντιάλ

Χτίζουν πόλη για το Μουντιάλ

ESR-41-1Στο εκτός εποχής ερώτημα «σε ποια πόλη θα διεξαχθεί ο τελικός του Μουντιάλ 2022;» ενδέχεται ο αναγνώστης να βρεθεί έκπληκτος όταν ακούσει την απάντηση.

Σε πόλη που δεν υπάρχει. Το Λουσάιλ χτίζεται περίπου 25 χιλ. βόρεια της Ντόχα, στο Κατάρ. Αλλες χώρες αδυνατούν να χτίσουν μικρής χωρητικότητας γήπεδα, το Κατάρ αναμένεται μέχρι το 2019 να έχει χτίσει ολόκληρη πόλη και γήπεδο των 83.000 θεατώνμ, που σήμερα δεν υπάρχει.

Μην ψάχνετε στον χάρτη, ούτε στο υπερσύγχρονο παιχνιδάκι της Google.

Η νέα πόλη απουσιάζει, όμως σε τρία χρόνια αναμένεται να πάρει μορφή. Ανάμεσα σε γέφυρες, λιμνοθάλασσες, εμπορικά κέντρα, ζωολογικό κήπο και επιχειρηματικά συγκροτήματα, κατασκευάζονται δρόμοι τελευταίας τεχνολογίας, δημόσια και ιδιωτικά λιμάνια, χάρη στα 45 δισ. ευρώ που πληρώνει η τοπική κυβέρνηση, σε συνεργασία με επενδυτικό γραφείο που θα έχει το δικαίωμα διαχείρισης.

Τα νέα σχέδια προβλέπουν σχολεία που θα φιλοξενούν τα παιδιά των 250.000 κατοίκων, και ούτε έναν παραπάνω. Η έρημος επιβάλλει κανόνες, αφού η ζέστη υποχρεώνει την τοπική κυβέρνηση να περιορίσει των αριθμό των κατοίκων. Η μικρή απόσταση από την Ντόχα επιτρέπει την μετακίνηση τουριστών στη διάρκεια του Μουντιάλ με ηλεκτρικά τρένα, μειώνοντας τις άσκοπες μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα.

Μάλιστα, η κίνηση θα ελέγχεται από υπολογιστές, κλεμμένη ιδέα από το Τορίνο, όπου σπάνια παρατηρείται μποτιλιάρισμα. Επίσης, οι τυχεροί κάτοικοι θα μετακινούνται με θαλάσσια ταξί και θα μπορούν να περπατούν σε εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο.

Στο πλάνο υπάρχει μέχρι και η δυνατότητα μεταβολής του καιρού στην πόλη και στο υπερσύγχρονο γήπεδο, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με οροφή. Στη διάρκεια των αγώνων η θερμοκρασία θα ελέγχεται από σύστημα κλιματισμού, που θα επεκταθεί και στους διπλανούς χώρους, ώστε ο θεατής να μην αισθάνεται τη διαφορά θερμοκρασίας.

Φαίνεται ότι οι Αραβες έχουν λάβει την έγκριση από τη FIFA ώστε το Μουντιάλ να διεξαχθεί καλοκαίρι. Στην κατασκευή της πόλης θα απασχοληθούν τουλάχιστον 20.000 εργάτες, στην πλειοψηφία τους από τις ασιατικές χώρες, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εργολάβοι διαγκωνίζονται στην προσπάθειά τους να καταθέσουν την καλύτερη προσφορά.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

107 ΚΡΟΟΥΛΙ – ΚΕΜΠΡΙΤΖ 2   (3,20)
108 ΜΠΑΡΝΣΛΕΪ – ΓΙΟΡΚ 2   (3,60)
115 ΦΛΙΤΓΟΥΝΤ – ΜΟΡΚΑΜ 2   (4,00)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.