Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Δεν ξέρουν τίποτα περί… δικτατορίας

Δεν ξέρουν τίποτα περί… δικτατορίας

copa_africaΕκτός από τα αιώνια προβλήματα, οι Αφρικανοί ασχολούνται και με το ποδόσφαιρο.

Η άρνηση του Μαρόκου να διοργανώσει την τελική φάση του Κόπα Αφρικα στρίμωξε για τα καλά την Ομοσπονδία, που δεν το σκέφτηκε δύο φορές μέχρι να δώσει την τελική φάση στην Ισημερινή Γουινέα.

Καμία σχέση με την γνωστή Γουινέα, όπου, ο Εμπολα κάνει θραύση. Και πού ήταν μέχρι σήμερα η Ισημερινή Γουινέα; Η ίδια αρχή που την είχε αποκλείσει από τα προκριματικά, όταν η Μαυριτανία είχε ανακαλύψει την «παράνομη» συμμετοχή του Τιερί Τζεμέτα, ενός Καμερουνέζου που είχε αλλάξει ταυτότητα, την επέλεξε να διοργανώσει την μεγαλύτερη γιορτή της ηπείρου.

Τη χώρα τη γνωρίσαμε πριν δυο χρόνια, ως συνδιοργανώτρια της τελικής φάσης με την Γκαμπόν. Πρώην ισπανική αποικία, διακρίνεται για τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ 10% των παιδιών πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια ζωής.

Πώς γίνεται μια χώρα των 620.000 κατοίκων να διοργανώνει τελική φάση; Η Ισημερινή Γουινέα βρίσκεται στην 163η θέση στην κατάταξη διαφθοράς, στον κόσμο. Ευγενική προσφορά του Τεοντόρο Ομπιάνγκ, του δικτάτορα που κυβερνά για 35 συναπτά χρόνια. Ολα δικά του και στο λαό «άρτος και θέαμα».

Ομορφη χώρα, αγγελικά πλασμένη. Ο αδελφός του Ομπιάγκ ρυθμίζει την αγορά του πετρελαίου, ο γιος του, ως αντιπρόεδρος της χώρας, αγοράζει εκτάσεις και βίλες σε Αμερική και Ευρώπη, ξεπλένοντας χρήμα όπου βρει. Στην Αφρικανική Ομοσπονδία δεν τα ξέρουν! Ούτε που γνωρίζουν τις σχέσεις που διατηρεί ο Ομιάνγκ με όλους τους δικτάτορες του κόσμου.

«Η Γουινέα είναι μακριά από τις εστίες του Εμπολα και κοντά με χώρες που θα προκριθούν στους τελικούς», δικαιολογήθηκαν διάφοροι παράγοντες. Μάλιστα! Δίπλα βρίσκονται Γκαμπόν, Νιγηρία, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, τα δύο Κονγκό, αλλά το ένα θα πάει.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
127 ΛΟΥΒ/ΝΣΕ – ΑΜΕΡΙΚΑ Μ. 2 2,55
132 ΠΑΝΑΜΑΣ – ΚΑΝΑΔΑΣ 1 1,95
158 ΜΠΟΚΑ – ΡΙΒΕΡ Π. 1 2,70

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.