Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > «Ανοίγει» την πόρτα προς τη… δόξα

«Ανοίγει» την πόρτα προς τη… δόξα

guineaΟλυμπιακοί αγώνες 2000 στο Σίδνεϊ. Προκριματικά στα 100 μέτρα ελεύθερο ανδρών στη κολύμβηση. Τρεις στους βατήρες. Στο άκουσαν του σήμα εκκίνησης, δυο αθλητές πέφτουν στο νερό, ο τρίτος ξεχνιέται, τα χάνει, βλέπει αριστερά και δεξιά. Σκέφτεται τι να κάνει. Να πέσει; Να γυρίσει πίσω;

Ο χρόνος περνά και οι κριτές τον καλούν να κατέβει από το βατήρα. “Θα ήταν καλύτερα να του δώσουμε δεύτερη ευκαιρία” – αποφάσισε η επιτροπή. Αλλωστε ήταν ο πρώτος αγώνας. Στη δεύτερη προσπάθεια, ο Ερικ Μουσανμπάνι κάνει την υπέρβαση. Οι θεατές χειροκροτούσαν με πάθος, καθώς είχαν βρει το νέο “ήρωα”, το αθλητή που ενσάρκωνε το δόγμα του βαρόνου, ντε Κουμπερτέν – “σημασία έχει να συμμετέχεις”.

Το χρονόμετρο έγραψε 1.52.72, δυο φορές του καλύτερου χρόνου. Ο 22χρονος από την Ισημερινή Γουινέα τα κατάφερε να μην πνιγεί. Αρκεί μια ματιά στο σχετικό βίντεο να απομακρύνει κάθε αμφιβολία. Η Ισημερινή Γουινέα είχε βρει μια θέση στις καρδιές του κόσμου. Λίγες ημέρες αργότερα η Πάολα Μπαρίλα Μπολόπο, αύξανε τη δόση συμπάθειας και πόνου, καλύπτοντας τα 50 μέτρα της πισίνας σε χρόνο που χρειάζεται να διασχίσεις τα 400.

Ερικ και Πάολα δεν είχαν καμία σχέση με τη κολύμβηση. Στην Αυστραλία τους έστειλε ο πρόεδρος, Τεοντόρο Ομπιάγκ, σε εποχές που λίγοι ήξεραν τη χώρα του. Πέντε χρόνια νωρίτερα, το δικτατορικό σύστημα είχε ανακαλύψει στις ακτές του Ατλαντικού μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

Η δημιουργία του Κατάρ της Αφρικής είχε μόλις αρχίσει. Ο Ομπιάγκ που ανέβηκε στην εξουσία μέσο πραξικοπήματος το 1979, είχε πιάσει το νόημα. Ο αθλητισμός θα άνοιγε την πόρτα προς τη δόξα.

Στην πρώην αποικία της Ισπανίας, των μόλις 650.000 κατοίκων λένε ότι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Δυο Εθνικές, ανδρών και γυναικών, με την τελευταία να κατακτά δυο Αφρικανικά πρωταθλήματα, 2008 και 2012 χάρη σε παίκτριες που δεν είχαν σχέση με τη χώρα. Στις Εθνική Ανδρών παίζουν Καμερουνέζοι, Κολομβιανοί, Ισπανοί και πολλοί άλλοι…

Σε δυο μήνες αυτή η ομάδα θα συμμετέχει στους τελικούς του Κόπα Αφρικα ως γηπεδούχος, διότι ο πρόεδρος πλήρωσε αδρά να σώσει την τιμή του πληγωμένου από την Εμπολα, Αφρικανικού ποδοσφαίρου.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
135 ΑΙΘΙΟΠΙΑ – ΜΑΛΑΟΥΙ 4-6G 4,00
154 ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΙΝ. – ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ 4-6G 3,25

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.