Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Το παιχνίδι των… τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Το παιχνίδι των… τηλεοπτικών δικαιωμάτων

premierleagueΑπορούσαν κάποτε οι λάτρεις της Πρέμιερ Λιγκ για την απουσία μετάδοσης αγώνων που άρχιζαν στις 17.00 ώρα του Σαββάτου.

Η απάντηση… κρυβόταν στη μήνυση της διοργανώτριας αρχής στην ιδιοκτήτρια παμπ στο Πόρτσμουθ, η οποία είχε αγοράσει κάρτες ευρωπαϊκών συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών, προσφέροντας τους αγώνες παρέα με κατανάλωση εδεσμάτων και αλκοόλ στους θαμώνες.

Οι υπεύθυνοι της Πρέμιερ Λιγκ θεώρησαν την κίνηση της ιδιοκτήτριας παραβίαση των κανονισμών που λειτουργούν από το 1950 στην Αγγλία. “Προστατεύουμε την προέλευση θεατών στις μικρές κατηγορίες” – ήταν η επίσημη δικαιολογία.

Τα χρόνια πέρασαν και οι αγώνες που μεταδίδονται ζωντανά στα δυο μεγάλα δίκτυα της χώρας αυξήθηκαν από 20 την δεκαετία του 90 σε 154 το σήμερον ημέρα. Μόλις 4 με 5 αγώνες της Πρέμιερ προγραμματίζονται στης 17.00.

Το παιχνίδι αγριεύει, καθώς η πίτα μεγαλώνει όμως συνεχίζει να μοιράζεται στα δυο. Τα χρήματα που απαιτούνται στην αγορά των δικαιωμάτων αυξάνονται κάθε τριετία. Τα νέα δεδομένα πιέζουν της καταστάσεις, τόσο που εκείνοι που έχουν μείνει εκτός “παιχνιδιού” ζητούν την κατάργηση του blackout που ισχύει από τις 16.45 μέχρι 19.15 του Σαββάτου.

Πολλά τα επιχειρήματα, καθώς σχεδόν όλοι η Ευρώπη μεταδίδει σε ανοικτά η κλειστά κανάλια όλους τους αγώνες των δυο μεγάλων κατηγοριών. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές, προσαρμόστηκαν γρήγορα στις απαιτήσεις της τηλεόρασης, καταργώντας της προστατευμένες ζώνες. Επίσης είχαν την έμπνευση να αλλάξουν ημέρες και ώρες διεξαγωγής των μικρών πρωταθλημάτων, “σπάζοντας” τις παραδόσεις και συνήθειες.

Οι Ιταλοί μετέφεραν την Β’ Κατηγορία στο Σάββατο, οι Γερμανοί μοίρασαν τους αγώνες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Στην Ισπανία το τράβηξαν μέχρι εκεί που κανείς δεν τόλμησε.

Κάθε δυο ώρες ένας αγώνες, κάθε Κυριακή ένας το μεσημέρι να ευχαριστήσουν τους καλοπληρωτές Ασιάτες. Σε 3-4 χρόνια η μπάλα θα πληρώνεται αδρά, απ’ όλους. Η ψηφιακή τηλεόραση προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους κατόχους των δικαιωμάτων. Πληρώνεις να βλέπεις, αλλιώς…

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
190. ΝΟΤΣ ΚΑΟΥΝΤΙ – ΓΕΟΒΙΛ 2 (2,80)
295. Λ. ΝΕΓΚΡΟΣ – Κ. ΑΖΟΥΛ 1 (2,50)
370. ΜΠΟΚΑ – ΙΝΤΕΠΕΝΤΙΕΝΤΕ 2 (2,20)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.