Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

basketΣτην «θεωρία του χάους», η ευαίσθητη εξάρτηση ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες, χαρακτηρίστηκε ως “φαινόμενο της πεταλούδας”. Μοιάζει υπερβολική η δημιουργία βροχής γιατί μια πεταλούδα του Αμαζονίου κτύπησε δυνατά τα φτερά της, όμως αρκούν ορισμένα παραδείγματα να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση.

Το πρωί του Σαββάτου η σερβική Λίγκα ανακοίνωνε την αναβολή του αγώνα Βόζντοβατς – Νόβι Πάζαρ. Το προηγούμενο βράδυ στην Πόλη, Τούρκοι οπαδοί της Γαλατασαράι δολοφόνησαν οπαδό του Ερυθρού Αστέρα. Τι σχέση είχε η τραγική συγκυρία με την αναβολή του αγώνα στο Βελιγράδι; Την ίδια ώρα και μέρα ο Ερυθρός Αστέρας έπαιζε στο Κραγκούγιεβατς και η Βοϊβοντίνα στο Βελιγράδι με τη Ραντ. Μόνο το Βόζντοβατς – Νόβι Πάζαρ αναβλήθηκε, έπειτα από απαίτηση της αστυνομίας.

“Αδύνατο να εγγυηθούμε την ασφάλεια οπαδών και παικτών της Νόβι Πάζαρ” – ανακοίνωνε η αστυνομία, με τους υπεύθυνους της φιλοξενούμενης να απορούν. Μάλλον έχουν ξεχάσει την αδυναμία που τρέφουν κάτοικοι και οπαδοί της ομάδας για Τουρκία και τουρκικές ομάδες. Δύσκολα να βρεις αγώνα στο Νόβι Πάζαρ όπου οι οπαδοί δεν εμφανίζουν στις κερκίδες τουρκικές σημαίες που συνδυάζονται με εθνικιστικά συνθήματα.

Οι φανατικοί της ομάδας έχουν στενές σχέσεις με τους “συναδέλφους’ της Φενερμπαχτσέ, ενώ στηρίζουν τις άλλες ομάδες όταν αγωνίζονται κόντρα σε Σέρβικες. Στο Νόβι Πάζαρ, κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, όντας το πολιτισμικό κέντρο των Βόσνιων της Σερβίας. Τα σημερινά στοιχεία αναφέρουν ότι στην περιοχή του Σαντζάκ (ανάμεσα σε Σερβία και Μαυροβούνιο), περίπου το 80% των κατοίκων δηλώνουν μουσουλμάνοι, κρατώντας στενές επαφές με Βοσνία και Τουρκία.

Το μίσος και η απέχθεια προς τους Σέρβους, αποτέλεσμα πολέμων και διαφορετικής θρησκείας, μεταφέρεται συχνά στους αγωνιστικούς χώρους, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά επεισόδια όταν η ομάδα αγωνίζεται στο γήπεδο της. Σε μια εβδομάδα στο Νόβι Πάζαρ κατεβαίνει η πρωτοπόρος Παρτίζαν, η μεγάλη αντίπαλος του Ερυθρού Αστέρα, ωστόσο οι οπαδοί των “αιωνίων” ενώνονται στις δύσκολες στιγμές. Η πεταλούδα έχει ήδη κινήσει τα φτερά.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
376 ΓΙΟΝΓΚ ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ – ΒΑΛΒΑΪΚ 2 3,75
377 ΦΟΡΝΤΟΥΝΑ ΝΤ. – ΓΚ. ΦΙΡΤ 2 3,25
380 ΤΖΕΟΝΑ – ΠΑΛΕΡΜΟ Χ 3,15

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.