Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Οι ομάδες του Στρατού και της Αστυνομίας

Οι ομάδες του Στρατού και της Αστυνομίας

steauaΧρειάστηκε το γκρέμισμα του Τοίχους του Βερολίνου για να έλθουν στην επιφάνεια οι «δομές» των κρατών που εφάρμοσαν με το δικό τους τρόπο τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Πέρασαν ήδη 25 χρόνια από εκείνη την ημέρα, όμως οι παλιές αρρώστιες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις κοινωνίες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η αλλαγή συστήματος, “έθαψε” υποθέσεις που εμφανίζονται τη σήμερον ημέρα. Η «υπόθεση» Στεάουα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ηλεκτρονικές σελίδες μετέφεραν την είδηση, σχολιάζοντας τη από την δική τους σκοπιά.

Η είδηση παραμένει, είδηση, στην επέκταση και σχολιασμό, σκόνταψαν στην παραπληροφόρηση. Η Στεάουα αγωνίστηκε την Κυριακή κόντρα στη Ιάσι, χωρίς ταυτότητα, χωρίς όνομα, χωρίς σύμβολα. Μετά από 10 χρόνια, το Υπουργείο Αμύνης δικαιώθηκε από τα δικαστήρια, καθώς βάση νόμου κατέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα τα κομουνιστικά κράτη, ακολούθησαν το παράδειγμα της ΕΣΣΔ, όπου διάφορα υπουργεία ίδρυσαν αθλητικούς συλλόγους.

Τα ονόματα CSKA, Ντινάμο ή Λοκόμοτιβ αντιγράφονταν σε όλες τις χώρες. Στρατός, αστυνομία, εργατική τάξη, φοιτητές είχαν αποκτήσει ομάδες. Η Στεάουα είτε Αστέρι στα ελληνικά, ιδρύθηκε ως η ομάδα του στρατού με τα χρώματα της CSKA Μόσχας. Μέχρι το 1989-90, όλες άνηκαν νομικά είτε σε Υπουργεία, είτε σε Δημαρχεία, είτε σε κρατικές επιχειρήσεις. Με την αλλαγή συστήματος και την ιδιωτικοποίηση, σε ορισμένα κράτη φρόντισαν να μεταβιβάσουν τις ομάδες στους νέους επενδυτές.

Σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία μάλλον οι νέοι ιδιοκτήτες ξέχασαν να αποκτήσουν σήμα, χρώματα και ιστορία. Στην Αλβανία βρέθηκε η λύση ανάμεσα στους επενδυτές της Παρτιζάνι με το Υπουργείο Αμύνης, το οποίο κρατά μετοχές στο σύλλογο, στη Βουλγαρία οι ιδιοκτήτες της CSKA συμφώνησαν με το στρατό, ενώ στη Ρουμανία οι νέοι ιδιοκτήτες της Στεάουα ξέχασαν ότι ο σύλλογος ήταν περιουσία του Υουργείου.

Η νέα περιπέτεια που προέκυψε, αναμένεται να κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στο Τζίτζι Μπεκάλι, τον φυλακισμένο ιδιοκτήτη της Στεάουα, η οποία σήμερα κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου έλαβε άδεια να αγωνιστεί με τη φανέλα που γνωρίζαμε πριν βγει η καταδικαστική απόφαση.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
134 ΚΑΡΑΜΠΑΓΚ – ΙΝΤΕΡ 1 2,15
147 ΕΒΕΡΤΟΝ – ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ 2 4,00
155 ΣΤΑΝΤΑΡ Λ. – ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ 2 2,10

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.