Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > «Θύματα» της οικονομικής κρίσης…

«Θύματα» της οικονομικής κρίσης…

Bari - TernanaΟ ΠΑΣ Γιάννινα δεν εξασφάλισε άδεια να παίξει στην Ευρώπη, ΟΦΗ και Νίκη Βόλου αποχώρησαν νωρίς από το πρωτάθλημα. Κάθε χρόνο η λίστα των ομάδων που δεν μπορούν να αντέξουν την οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα διαμορφώνοντας νέο σκηνικό στα πρωταθλήματα. Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλη έκταση σε όλη την Ευρώπη όπου σε πολλές Λίγκες βρίσκουμε «θύματα» της οικονομικής ανεπάρκειας.

Αφαίρεση βαθμών και άρνηση αδειών συμμετοχής για Κύπελλα Ευρώπης και το επόμενο πρωτάθλημα μέχρι κατευθυνόμενη πτώχευση μέσω δικαστηρίων, τιμωρούν συλλόγους και ευνοούν αντιπαλους. Στην κορυφή της λίστας το φετινό ρουμάνικο πρωτάθλημα, όπου η «μικρή» Τέργκου Μούρες μπορεί να κλέψει τον τίτλο από την Στεάουα. Διαβάζοντας την επίσημη βαθμολογία που δημοσιεύει η Λίγκα, νομίζεις ότι όλα βαίνουν καλώς.

Στην πραγματικότητα χρειάζεται ενημέρωση για τα δικαστικά δρώμενα, καθώς οι μισές ομάδες είτε δεν έχουν λάβει άδεια συμμετοχής στην Ευρώπη, είτε έχουν δηλώσει πτώχευση. Οι Ρουμάνοι είχαν αποφασίσει πέρσι να μειώσουν από 18 σε 14 τις ομάδες της Α’ Κατηγορίας, όμως δεν είχαν σκεφτεί την κατρακύλα που έμελλε να έρθει. Στις 36 απολύσεις προπονητών, καταγγελίες για στημένα και φοροδιαφυγής διαφόρων ιδιοκτητών προστέθηκε η αδυναμία τήρησης κριτηρίων για συμμετοχή σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.

Στις Ντιναμό Βουκουρεστίου, Τσάχλουλ, Μπρασόφ, CFR Κλουζ, Κονκόρντια Τσάϊνα, CSU Κραϊόβα, Οτσέλουλ Γκάλατσι, Πετρόλουλ Πλοϊέστι και Ουνιβερσιτατέα Κλουζ δεν δόθηκε άδεια να παίξουν Ευρώπη. Από της εννέα ομάδες, οι Πετρόλουλ, Ντινάμο, Μπρασόβ, Ουνιβερσιταέα Κλουζ και CFR Κλουζ (αφαιρέθηκαν 24 βαθμοί) μπήκαν σε διαδικασία πτώχευσης. Και ποιος θα παίξει στα Κύπελλα Ευρώπης; Σίγουρα Τέργκου Μούρες και Στεάουα (ανεξαρτήτως θέσης στην τελική βαθμολογία) και άλλες δυο.

Ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Στεάουα και Ουνιβερσιταέα Κλουζ δεν επηρεάζει την κατάσταση, καθώς η τελευταία δεν μπορεί να λάβει άδεια. Η άνευ προηγούμενο κατάσταση ευνοεί την 4η του πίνακα Αστρα Τζιουρτζίου και την 6η Μποτοσάνι. Η τετράδα μπορεί να αλλάξει αν η CSU Κραϊόβα που εμφανίστηκε το 2013 στο προσκήνιο (παραμένει δόκιμος μέλος της Ομοσπονδίας), δικαιωθεί στην έφεση που έχει καταθέσει στην UEFA να λάβει μέρος στο Γιουρόπα Λιγκ.

ΠΡΟΤΑΣΗ
115 ΒΑΛΕΝΣΙΕΝ – ΓΚΑΖΕΛΕΚ 1 1,90
138 ΝΤΡΟΧΕΝΤΑ – ΓΚΑΛΟΥΕΪ 1 2,55
156 ΣΕΝΤΑΪ – ΚΟΦΟΥ 2 3,35

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.