Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Ομάδα που δεν κερδίζει αλλάζει…

Ομάδα που δεν κερδίζει αλλάζει…

premier-leagueΗ μεταγγραφική περίοδος του Ιανουαρίου στην Ευρώπη (ισχύει από το 2004) βαπτίστηκε αρχικά ως διορθωτική. Λίγες και μελετημένες κινήσεις, όπως λίγα ήταν τα χρήματα σε σχέση με την έναρξη της σεζόν. Προπονητές και διοικήσεις θεωρούσαν ότι τον Ιανουάριο δύσκολα μπορείς να δημιουργήσεις νέα ομάδα, μέχρι που μια ημέρα κατάλαβαν ότι δεν έβγαιναν τα κουκιά.

Πλέον οι διοικήσεις έχουν αποθρασυνθεί τελείως μέχρι που φέτος γίναμε μάρτυρες μετεγγραφής… προπονητή. Κανένας παίκτης δεν αποκτήθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο οι Αραβες ανακοίνωσαν τον μάνατζερ που αναλαμβάνει την ομάδα από το καλοκαίρι (και μάλλον ο Γκουαρντιόλα δεν συμφώνησε στην ενίσχυση των «πολιτών», διαφορετικά η Σίτι ήταν έτοιμη να φορτώσει ξανά το ρόστερ…).

Από της πρώτες έξι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, μόνο η Αρσεναλ έβαλε το χέρι στη τσέπη (6,2 εκατομμύρια ευρώ) για να αγοράσει τον μεσοαμυντικό της Βασιλείας, Μοχάμεντ Ελνένι. Λέστερ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψαν «μηδέν» στο βιβλίο εσόδων – εξόδων.

Πρωταγωνίστριες της αγοράς, οι ομάδες που θέλουν να σώσουν την κατηγορία. Η Σουόνσι αγόρασε τρεις παίκτες, ξοδεύοντας 11,2 εκατ. ευρώ, η Μπόρνμουθ πήρε τέσσερις και καλούς που της κόστισαν 20 εκατομμύρια, η Νιούκαστλ άνοιξε το πουγκί πληρώνοντας 35 εκατ. για 4 παίκτες, ενώ η Σάντερλαντ έδωσε 19 μύρια για να πάρει πέντε.

Στη Νόριτς τέλος (ξόδεψε 28 εκατομμύρια) έγινε επανάσταση με την απόκτηση 9 παικτών (ενώ υπήρξαν τρεις απώλειες). Απών από κάθε δραστηριότητα η τελευταία και καταδικασμένη Αστον Βίλα που ξεφόρτωσε το ρόστερ της. Η πιο ακριβή μετεγγραφή ανήκει στη Στόουκ που απέκτησε τον μεσοαμυντικό, Ιμπουλά από την Πόρτο αντί 22 εκατ. ευρώ.

Τελικά, τι θα δούμε στη συνέχεια της Πρέμιερ Λιγκ; Στη Λέστερ μπορεί να βοηθήσει ο μέσος Ντεριμάι Γκρέι, ο μοναδικός από τους τρεις που αξίζει να παίξει σ’ αυτή την ομάδα.

Στην Τσέλσι μάζεψαν χρήμα με την πώληση του Ραμπίρες στην Κίνα, όμως ο δανεισμός του Πάτο και η αγορά του ταλαντούχου κεντρικού αμυντικού, Μιέζγκα, δεν αλλάζει ουσιαστικά την ποιότητα του ρόστερ. Περισσότερη ζημιά μπορεί να αποφέρει η μη ανανέωση του συμβολαίου του Τζον Τέρι.

Νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για της κινήσεις των δυο ομάδων του Βορρά, της Νιούκαστλ και της Σάντερλαντ. Ο Ιανουάριος αλλάζει κατά 4/11 την βασική ενδεκάδα, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες να φανούν τα αποτελέσματα- αν τελικά φανούν. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νόριτς.

Από τους 9 παίκτες που αποκτήθηκαν, οι 4-5 έχουν θέση στη βασική ομάδα. Η πιο πετυχημένη κίνηση μπορεί να αποδειχθεί εκείνη του νεαρού επιθετικού (δανεικού από την Τσέλσι), Πάτρικ Μπάμφορντ, ο οποίος έκανε θαύματα πέρυσι με τη Μίντελσμπορο (17 τέρματα), αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε τον πρώτο εξάμηνο στην Κρίσταλ Πάλας. Διάνα πέτυχε η Μπόρνμουθ στις μετεγγραφές.

Ο Μπενίκ Αφόμπε που προκάλεσε ντόρο με την μετακίνηση του από τη Γουλβς για 12 εκατ. ευρώ, σκόραρε ήδη τρία γκολ σε ισάριθμους αγώνες. Εξαιρετική κίνηση να πάρει δανεικό από τη Ρόμα τον Ιτούρμπε που κουβάλησε μαζί του μια από τις ομορφότερες WAG της κατηγορίας, ενώ ο Λιούς Γκράμπαν ξέρει τα κόλπα του πρωταθλήματος, ασχέτως αν στη Νόριτς πανηγύρισαν όταν τον πώλησαν. Γελάει καλά όποιος γελά τελευταίος…

Η απόκτηση του παμπόνηρου επιθετικού Παλόσκι από τη Σουόνσι, αυξάνει τις πιθανότητες σκοραρίσματος της ομάδας με την 2η χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος.

Προσοχή στην Τσάμπιονσιπ. Η μετακίνηση του σκόρερ, Τζόρνταν Ροντς στην Μίντελσμπρο (πέτυχε 86 γκολ την τελευταία τετραετία στην Αγγλία) αλλάζει τις ισορροπίες στην κορυφή, ενώ οι κινήσεις της Σέφιλντ Γουέντσντεϊ δείχνουν όρεξη για πλέι οφ. Η ΚΠΡ έπραξε αυτό που όλοι περίμεναν, καθώς γέμισε την ομάδα με νεαρούς, όπως είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε ο μάνατζερ Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ.

Στη Σέριε Α’ το βραβείο πώλησης πηγαίνει στην Κιέβο με τα 12 εκατομμύρια που εισέπραξε από την μετακίνηση του Παλόσκι στην Σουόνσι, ενώ η Ρόμα ήταν που έκλεψε τις εντυπώσεις. Πρώτα «καθάρισε» το ρόστερ από τα βαριά συμβόλαια των Ιτούρμπε (δανεικό στη Μπόρνμουθ), Ντουμπιά (δανεικό στη Νιούκαστλ), Ασλι Κόουλ (Λ.Α. Γκάλαξι), Ζερβίνιο (Κίνα) που απέφεραν 35 εκατομμύρια στο ταμείο της και μετά έκανε δώρο στον Σπαλέτι τους Περότι, Ελ Σαράουι και Ζουκάνοβιτς. Παίκτες σε κάθε γραμμή για τη νέα Ρόμα, που είδε Περότι και Ελ Σαράουι να πρωταγωνιστούν αμέσως μόλις πάτησαν το πόδι τους στο γήπεδο.

Είμαστε περίεργοι να δούμε που το πάει η Φιορεντίνα με την απόκτηση έξι παικτών, ανάμεσα τους ο Παναγιώτης Κονέ από την Ουντινέζε, ο Ζάρατε από τη Γουέστ Χαμ, ο Τίνο Κόστα από την Σπαρτάκ Μόσχας, ο Μπεναλουάνε από τη Λέστερ και ο Τέγιο από την Μπαρτσελόνα. Να δούμε ποιος από τους έξι θα μείνει μετά το καλοκαίρι στην ομάδα. Η Νάπολι αρκέστηκε στον ταλαντούχο μέσο Γκράσι της Αταλάντα και στον αριστερό μπακ Ρετζίνι, από την Σαμπντόρια.

Το ρόστερ άδειασε με δανεισμούς ή πωλήσεις, όμως οι οπαδοί περίμεναν άλλες κινήσεις, γνωρίζοντας ότι το ταμείο διαθέτει 50… φρέσκα εκατομμύρια. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πιάσει κορόιδο τον πρόεδρο Ντε Λαουρέντις… Καμία προσθήκη στη Γιουβέντους που μάζεψε νέους για την επόμενη σεζόν, ενώ Ιταλοί παίκτες με πολύ μέλλον έφθασαν στην Σασουόλο.

Η Μίλαν βρήκε τον τρόπο να διώξει όλους τους παίκτες που είχε επιλέξει πριν από ένα χρόνο ο Ιντζάγκι, έσωσε το ταμείο με τον δανεισμό του Ελ Σαράουι στη Ρόμα και την λύση συνεργασίας με τον Ντε Γιόνγκ. Μόνο ο Μπόατενγκ θεωρείται ενίσχυση για τη Μίλαν του Μιχάιλοβιτς που σεβάστηκε τις επιθυμίες της διοίκησης να κάνει οικονομία. Μόλις η Ιντερ πούλησε στην Κίνα τον Φρέντι Γκουαρίν, αγόρασε τον επιθετικό Εντερ από την Σαμπντόρια- μάλιστα έδωσε Ντοντό και Ρανόκια ως «κίνηση καλής θέλησης». Από την άλλη, η Σαμπντόρια κάλυψε το κενό του Εντερ με τον Κουαλιαρέλα, ιδανικός παρτενέρ του Κασάνο στην επίθεση.

Λεβάντε, Βαγιεκάνο και Γρανάδα εκμεταλλεύθηκαν τον Ιανουάριο για να προβούν σε σαρωτικές μετεγγραφές, ενώ από τις μεγάλες ομάδες, μόνο η Ατλέτικο Μαδρίτης απέκτησε παίκτες, τους μέσους Αουγούστο Φερνάντες, Κρανεβίτερ (και μοσχοπούλησε στην Κίνα τον Τζάκσον Ροντρίγκες). Έχουν λεφτά τώρα, να φέρουν πίσω (το καλοκαίρι) τον Ντιέγκο Κόστα από την Τσέλσι. Η Σεβίλλη ανακοίνωσε την επιστροφή του αμυντικού Φά τσιο από την Τότεναμ, Μπιλμπάο και Βιγιαρεάλ κάθισαν στα… αυγά τους, ενώ η Ρεάλ έδωσε τον Ντιμίτρι Τσερίσεφ στη Βαλένθια. Αφού ο Ρώσος τους «τιμώρησε» στο Κύπελλο, είπαν να του δώσουν την ευκαιρία να παίξει στη διοργάνωση με την φανέλα της Βαλένθια (ενεργός μάρτυρας στο 0-7 από τη Μπαρτσελόνα), η οποία από την πλευρά της έδωσε δανεικούς τους Αργεντινούς, Ντε Πάουλ και Ορμπαν.

Οι Τζιουσέπε Ρόσι, Λούκς Ορμπαν, Ζοάν Βερντού, Καρλ Μεντζνί και Μάουρο Κουέρο μπορεί να αλλάξουν την αγωνιστική εικόνα της Λεβάντε, όπως τα νέα πρόσωπα που θα εμφανιστούν μέχρι το καλοκαίρι σε Βαγιακάνο και Γρανάδα. Επίσης, σε έξυπνες κινήσεις προέβη η Μάλαγα που πήρε Ούτσε, Τσόρι Κάστρο και Κρίσταιν Ατσου.
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

1579 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ – ΛΕΣΤΕΡ 2 (5,10)
1667 ΤΣΑΡΛΤΟΝ – ΜΠΡΙΣΤΟΛ Σ. 1 (3,00)
2119 ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ – ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ 2 (5,00)
1909 ΜΠΟΡΝΕΜΟΥΘ – ΑΡΣΕΝΑΛ 1 (3,30)
1948 ΤΣΕΛΣΙ – ΜΑΝ ΓΙΟΥΝ Χ (3,05)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.