Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Σταύρος Κολίλας: Οι «εγγυήσεις» και τα σενάρια!

Σταύρος Κολίλας: Οι «εγγυήσεις» και τα σενάρια!

kliroseisΟι κανονισμοί συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης που ισχύουν από την περασμένη σεζόν, προκαλούν… πονοκέφαλο στους συλλόγους.

Η αφαίρεση του δικαιώματος τις φιναλίστ του Κυπέλλου να παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ, προσφέρει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα πρωταθλήματα, ενώ οι θέσεις στην τελική βαθμολογία ρυθμίζουν μετεγγραφές και καλοκαιρινή προετοιμασία.

Ας δούμε με προσοχή το σκηνικό στα πιο σημαντικά πρωταθλήματα, βάση της ευρωπαϊκής κατάταξης.

1. ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι δυο τελευταίες αγωνιστικές δεν μπορούν να αλλάξουν την επτάδα των ομάδων που θα συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης. Μπάρτσα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η Βιγιαρεάλ στα πλέι οφ εκτός να κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ. Ο τελικός Κυπέλλου Μπαρτσελόνα – Σεβίλλη (22/5) δεν αφήνει περιθώρια σε καμία άλλη ομάδα. Μένει να ξεκαθαριστεί ποιες ομάδες θα περάσουν απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Σε περίπτωση που η Σεβίλλη κατακτήσει το Κύπελλο, υποβιβάζεται στον 3ο προκριματικό γύρο μια εκ των Μπιλμπάο η Θέλτα, οι οποίες πρώτα εύχονται να το σηκώσει η Μπαρτσελόνα και κατά δεύτερο λόγο να κατακτήσει η Σεβίλλη το Γιουρόπα. Σε αυτή την περίπτωση η Σεβίλλη θα περάσει στους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να ανοίξει 8η θέση στην Ισπανία. Η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ από τη Βιγιαρεάλ αφήνει τα πράγματα ως έχουν.

2. ΑΓΓΛΙΑ

Ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Σίτι από τη Ρεάλ εξαφάνισε τα φανταστικά σενάρια των Αγγλών. Μόνο η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ από τη Λίβερπουλ αλλά με την προϋπόθεση να τερματίσει 7η κι εκείνη του Κυπέλλου από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά να τερματίσει μέχρι την 6η θέση, ανοίγουν την ευρωπαϊκή πόρτα της 8ης ομάδας της βαθμολογίας. Μόνο Λέστερ και Τότεναμ γνωρίζουν την θέση τους στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Αρσεναλ, οι δυο ομάδες της Μάντσεστερ και Γουέστ Χαμ διεκδικούν την 3η θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους και στην χειρότερη την 4η θέση που οδηγεί στα πλέι οφ. Η συμμετοχή της Μάντσεστερ Γ. στον τελικό Κυπέλλου με την Κ. Πάλας μπερδεύει τα πράγματα. Με Λίβερπουλ νικήτρια του Γιουρόπα (συμμετέχει απευθείας στους ομίλους), αυξάνονται σε 5 οι αγγλικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κερδίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Κρίσταλ Πάλας, βγαίνει στην Ευρώπη και η 7η, καθώς το Λιγκ Καπ το κατάκτησε η Μάντσεστερ Σίτι. Το σενάριο ξεκαθαρίζει όταν μάθουμε την τύχη της Λίβερπουλ στο Γιουρόπα Λιγκ.

3. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο τελικός Κυπέλλου στις 21 Μαΐου ανάμεσα σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ έδωσε τέλος στα σενάρια. Και η 7η του πίνακα θα παίξει στο Γιουρόπα. Δυο αγωνιστικές πριν από τη λήξη μένει να ξεκαθαριστεί η ομάδα που θα παίξει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ (Μπάγερν, Ντόρτμουντ και Λέβερκουζεν στους ομίλους) και οι δυο ομάδες που θα περάσουν απευθείας στα γκρουπ του Γιουρόπα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, μόνο η 7η του πίνακα περνά από τα προκριματικά.

4. ΙΤΑΛΙΑ

Αρκετές ανοικτές υποθέσεις. Οι δυο τελευταίες αγωνιστικές πρέπει να καθαρίσουν τη 2η θέση που οδηγεί σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και την πρώτη ομάδα που θα περάσει απευθείας σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ με την Ιντερ να έχει περισσότερες πιθανότητες. Η δεύτερη θέση εξαρτάται από την έκβαση του τελικού Κυπέλλου (21 Μαϊου) ανάμεσα σε Γιουβέντους και Μίλαν. Αν κατακτήσει το Κύπελλο η Γιουβέντους σε όμιλο Γιουρόπα λιγκ περνά η Φιορεντίνα, αντίθετα θα είναι η Μίλαν σε όμιλο και η Φιορεντίνα στον 3ο προκριματικό γύρο. Η επικράτηση της Γιουβέντους ανοίγει την πόρτα της 6ης του πίνακα (αυτή τη στιγμή την κατέχει η Σασουόλο). Αυτό σημαίνει ότι η Μίλαν πρέπει να τερματίσει 6η ώστε να μην περιμένει τον τελικό του Κυπέλλου. Η 2η θέση παραμένει υπόθεση Ρόμα και Νάπολι, με την πρώτη να υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας.

5. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Οι πρώτες έξι ομάδες του βαθμολογικού πίνακα θα παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς στον τελικό Κυπέλλου θα μονομαχήσουν Πόρτο και Μπράγκα, δυο ομάδες που ήδη γνωρίζουν την τύχη τους. Η Πόρτο θα συμμετάσχει στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και η Μπράγκα στα γκρουπ του Γιουρόπα, πέρα από την ενδεχόμενη αποτυχία στο Κύπελλο. Μένει να ξεκαθαριστεί η πρωταθλήτρια, μια εκ των Μπενφίκα και Σπόρτινγκ με τη δεύτερη να υπερτερεί στα μεταξύ τους παιχνίδια και οι δυο ομάδες που θα αρχίσουν τις υποχρεώσεις στο Γιουρόπα Λιγκ από τον 3ο προκριματικό γύρο. Τέσσερις (Αρούκα, Πάσος Φερέιρα, Ρίο Αβε και Εστορίλ) διεκδικούν τις τελευταίες δυο θέσεις στην Ευρώπη.

6. ΓΑΛΛΙΑ

Στα χέρια της Παρί η τύχη της 6ης θέσης του πίνακα. Αφού «έκαψε» τη θέση από το Λιγκ Καπ, η Παρί μπορεί να ρυθμίσει την απευθείας συμμετοχή σε ομίλους του Γιουρόπα αν κερδίσει στον τελικό του Κυπέλλου (21 Μαΐου) τη Μαρσέιγ, η οποία περνά απευθείας σε όμιλο μόνο αν κατακτήσει το Κύπελλο. Σε αντίθετη περίπτωση σε όμιλο θα περάσει η 4η της βαθμολογίας με τις ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η και 6η θέση να αρχίσουν τις υποχρεώσεις στο Γιουρόπα Λιγκ από τον 3ο προκριματικό γύρο. Η 2η θέση που οδηγεί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ θα κριθεί στη μονομαχία του Σαββάτου ανάμεσα σε Λυών και Μονακό.

7. ΡΩΣΙΑ

Πέντε οι ομάδες στην Ευρώπη με την πρωταθλήτρια απευθείας σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η επικράτηση της Ζενίτ στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, άνοιξε θέση στο Γιουρόπα Λιγκ και για την 5η του πίνακα. Σε περίπτωση που η Ζενίτ τερματίσει στις πρώτες δυο θέσεις, ανοίγει την πόρτα για απευθείας συμμετοχή σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ στην 3η του πίνακα, αλλιώς θα είναι εκείνη που την καπαρώνει, ανεξαρτήτως τελικής θέσης στη βαθμολογία.

8. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο αποκλεισμός της Ντνίπρο από τις επόμενες τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έδωσε πολύτιμες απαντήσεις, καθώς το Κύπελλο είναι υπόθεση μια εκ των, Σαχτάρ, Ολεξάντρια, Ντνίπρο και Ζόρια. Μένει να ξεκαθαριστεί ποια ομάδα θα περάσει απευθείας σε όμιλο του Γιουρόπα. Ο κανονισμός προβλέπει την νικήτρια Κυπέλλου, ενώ αν το τρόπαιο κατακτήσει μια εκ των Σαχτάρ ή Ντνίπρο θα είναι η Ζόρια που κερδίζει το εισιτήριο με Βόρσκλα και Ολεξάντρια να αρχίζουν τις υποχρεώσεις στον 3ο προκριματικό γύρο. Επίσης η ενδεχόμενη κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ δεν αλλάζει τα δεδομένα.

9. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μόνο Φέγενορντ και Χεράκλες γνωρίζουν την τύχη τους πριν από την τελευταία αγωνιστική. Η Φέγενορντ εξασφάλισε θέση σε όμιλο του Γιουρόπα με την κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ η Χεράκλες περιμένει να μάθε την αντίπαλο στα πλέι οφ για την τελευταία θέση που οδηγεί στην ίδια διοργάνωση. Στον Αγιαξ φτάνει να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με την Αϊντχόφεν ώστε να στεφθεί πρωταθλήτρια και η Αλκμααρ να μην ηττηθεί με περισσότερα από 3 γκολ στην έδρα της Ουτρέχτης, ώστε να εξασφαλίσει θέση στον 3ο προκριματικό γύρο της Γιουρόπα Λιγκ. Οι τελευταίες δυο θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ για την τελευταία θέση στο Γιουρόπα Λιγκ είναι υπόθεση τεσσάρων ομάδων, Τσβόλε, Γκρόνινγκεν, Ναϊμέγκεν και Φιτέσε.

10. ΒΕΛΓΙΟ

Η πρωταθλήτρια πάει απευθείας σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, η δεύτερη στον 3ο προκριματικό γύρο, η 3η του πίνακα στον 3ο προκριματικό γύρο της Γιουρόπα Λιγκ. Η κατάκτηση του Κυπέλλου έστειλε απευθείας σε γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ τη Σταντάρ Λιέγης, ενώ η 4η περιμένει την νικήτρια των πλέι οφ για να διεκδικήσει την τελευταία θέση που οδηγεί στον 2ο προκριματικό γύρο Γιουρόπα Λιγκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κλαμπ Μπριζ έχει εξασφαλίσει συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ μέσω της 1ης θέσης στην κανονική διάρκεια. Τέσσερις αγωνιστικές πριν από τη λήξη, μόνο η Ζούλτε Βάρεγκεμ δεν διεκδικεί κάτι.

11. ΕΛΒΕΤΙΑ

Η Βασιλεία πρωταθλήτρια και απευθείας σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, η 2η του πίνακα Γιούνγκ Μπόις στον 3ο προκριματικό γύρο. Μένει ανοικτή η υπόθεση των άλλων δυο ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Γιουρόπα, καθώς η 5η θα βγει από τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ Ζυρίχης και Λουγκάνο, με τη νικήτρια να περνά απευθείας σε όμιλο.

12. ΤΟΥΡΚΙΑ

Πέντε οι ομάδες στην Ευρώπη, δεν μπορεί να συμμετέχει η τιμωρημένη Γαλατασαράι. Θα είναι ο τελικός Κυπέλλου (κατά πάσα πιθανότητα Φενέρ – Γαλατά) που καθορίζει την τελική πεντάδα. Η πρωταθλήτρια σε όμιλο Τσάμπιονς, η 2η στον 3ο προκριματικό γύρο, η 3η ομάδα απευθείας σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ με τις ομάδες που τερματίζουν στις θέσεις 4-5 να αρχίζουν από προκριματικά. Η μοναδική εκκρεμότητα αφορά την απόκτηση αδειών συμμετοχής σε Ευρώπη, θέμα που αναμένεται να λυθεί μέχρι το τέλος τους μήνα.

13. ΕΛΛΑΔΑ

Ο τελικός Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΑΕΚ ξεκαθάρισε το τοπίο. Μένει να μάθουμε την ομάδα που θα παίξει στον 3ο προκριματικό γύρο Τσάμπιονς Λιγκ και την τελευταία των πλέι οφ που αρχίζει τις υποχρεώσεις από τον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Επίσης, έσβησε κάθε ελπίδα του Ολυμπιακού να περάσει απευθείας σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς δεν γίνεται να κατακτήσουν Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ ομάδες που έχουν εξασφαλίσει θέση σε όμιλο μέσω του πρωταθλήματος.

14. ΤΣΕΧΙΑ

Ο τελικός Κυπέλλου Μπόλεσλαβ – Γιαμπλόνετς (18/5) δίνει ελπίδες για συμμετοχή της Σλάβια Πράγας στην Ευρώπη και Μπρνο, αν και εφόσον κατακτήσει το τρόπαιο η Μπόλεσλαβ που έχει εξασφαλίσει τη θέση μέσω βαθμολογίας. Εκτός από την πρωταθλήτρια Βικτόρια Πλζεν, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα παίξει και η 2η της βαθμολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ομάδες ξεκινούν τις διοργανώσεις στον 3ο γύρο, εκτός από την 5η του πίνακα (2ο).

15. ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Μένει ο τελικός Κυπέλλου του 14 Μαΐου ανάμεσα σε Ντιναμό Βουκουρεστίου και Κλουζ για να οριστεί η «ευρωπαϊκή» πεντάδα. Πρωταθλήτρια η Αστρα Τζιορτζίου και η Στεάουα στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (σε διαφορετικές διαδρομές), οι Ντιναμό Βουκουρεστίου και Παντούρι στα προκριματικά του Γιουρόπα. Η Κλουζ θα παίξει στο Γιουρόπα αν κατακτήσει το Κύπελλο, αλλιώς θα κάνει ντεμπούτο η 5η της βαθμολογίας, Βιτόρουλ Κοντσάντσα.

16. ΑΥΣΤΡΙΑ

Μόνο η νικήτρια Κυπέλλου ή η 2η του πίνακα Ραπίντ γλιτώνουν έναν προκριματικό γύρο. Η πρωταθλήτρια Σάλτσμπουργκ ξεκινά από τον 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η 3η του πίνακα από τον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα και η 4η από τον 1ο προκριματικό στις αρχές Ιουλίου. Η έκβαση του τελικού Κυπέλλου Σάλτσμπουργκ – Αντμίρα (19 Μαΐου), καθορίζει την τύχη της 4ης μόνο αν η πρωταθλήτρια κάνει το νταμπλ.

17. ΚΡΟΑΤΙΑ

Η 4η του πίνακα Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ βγαίνει στο Γιουρόπα αν η Ντινάμο Ζάγκρεμπ κάνει το νταμπλ στον τελικό κυπέλλου του 10 Μαΐου κόντρα στη Σλάβεν Μπέλουπο. Προς το παρόν, στην Ευρώπη θα παίξουν Ντινάμο, Ριέκα και Χάιντουκ, ξεκινώντας από τον 2ο προκριματικό. Αν η Ντινάμο κατακτήσει το Κύπελλο θα είναι η Ριέκα που ξεκινά από τον 3ο προκριματικό και η Λοκομοτίβα από τον 1ο προκριματικό.

18. ΚΥΠΡΟΣ

Ο τελικός Κυπέλλου Ομόνοια – Απόλλων Λ. καθορίζει μόνο την σειρά συμμετοχής, καθώς οι δυο φιναλίστ μαζί με τον πρωταθλητή ΑΠΕΟΛ και τη 2η ΑΕΚ Λάρνακας συμπληρώνουν την ευρωπαϊκή τετράδα.

19. ΠΟΛΩΝΙΑ

Η νίκη της Λέγκια επί της Λεχ Πόζναν στον τελικό Κυπέλλου έδωσε τέλος στα σενάρια. Τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε γνωρίζουμε ότι στην Ευρώπη θα παίξουν οι πρώτες τέσσερις της βαθμολογίας, με τις δυο πρώτες Λέγκια και Πιάστ Γκλίβιτσε να έχουν εξασφαλισμένη θέση. Μένει πλέον να μάθουμε την πρωταθλήτρια, μια εκ των Λέγκια η Πιάστ και τις άλλες δυο θέσεις τις οποίες διεκδικούν πέντε ομάδες.

20. ΙΣΡΑΗΛ

Τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη μόνο η Μπεϊτάρ γνωρίζει ότι ξεκινά το Γιουρόπα Λιγκ από τον 1ο προκριματικό γύρο. Αν ο τίτλος κριθεί ανάμεσα σε Χαμποέλ Μπερ Σεβά και Μακάμπι Τελ Αβίβ, η τελευταία θέση που οδηγεί στην Ευρώπη εξαρτάται από τον τελικό Κυπέλλου (25/5) ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μακάμπι Χάιφα, εκτός αν η τελευταία καταφέρει και τερματίσει στην 4η θέση του τελικού πίνακα.

21. ΔΑΝΙΑ

Οι τρεις πρώτες του πίνακα σίγουρα στην Ευρώπη, ενώ η 4η περίμενε τον τελικό Κυπέλλου, Κοπαγχάγη – Ααρχους. Κάνει η Κοπεγχάγη το νταμπλ, παίζει Γιουρόπα Λιγκ και η 4η του πίνακα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα περάσει στο Γιουρόπα η Ααρχους, βάζοντας… φωτιά στη βαθμολογία.

22. ΣΚΩΤΙΑ

Τελειωμένη υπόθεση η Ευρώπη. Η Σέλτικ στον 2ο προκριματικό Τσάμπιονς, Αμπερντίν και Χαρτς στο 1ο προκριματικό του Γιουρόπα και μια εκ των φιναλίστ Κυπέλλου, Χίμπερνίαν ή Ρέιντζερς, στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

23. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Οι τρεις πρώτες του πίνακα, Λουντογκόρετς, Λέφσκι, Μπερόε συν τη νικήτρια του τελικού Κυπέλλου ΤΣΚΑ Σόφιας – Μοντάνα «βγαίνουν» στην Ευρώπη. Η 4η Σλάβια ελπίζει μόνο στην άρνηση της UEFA να δώσει άδεια συμμετοχής στις δυο φιναλίστ.

24. ΣΕΡΒΙΑ

Μόνο στην περίπτωση που η Παρτίζαν κερδίσει στον τελικό Κυπέλλου τη Γιάβορ, θα παίξει στην Ευρώπη η 4η του πίνακα. Ερυθρός Αστέρας και Τσουκαρίτσκι έχουν εξασφαλίσει τη θέση με Παρτίζαν και Βοϊβοντίνα να παλεύουν για την 3η προνομιούχο θέση.

25. ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Ολίμπια και Μάριμπορ είναι σίγουρα στην Ευρώπη, Ντομζάλε και Γκόριτσα παλεύουν για την 3η θέση, όμως αν η Μάριμπορ κατακτήσει το Κύπελλο με την Τσέλιε, δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς η βαθμολογική θέση δεν διαφοροποιεί τον γύρο συμμετοχής.

26. ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Η Τρέντσιν λογικά θα κάνει το νταμπλ, οι πρώτες τέσσερις του πίνακα στην Ευρώπη. Μένει ανοικτή υπόθεση η 4η θέση ανάμεσα σε Τρνάβα, Ζίλινα και Ντουνάιτσκα Στρέντα.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

ΣΑΒ. (19.00) 787 ΛΟΥΓΚΟ – ΑΛΚΟΡΚΟΝ 2 (2,95)
ΣΑΒ. (22.00) 858 ΜΟΝΠΕΛΙΕ – ΡΕΝ 2 (2,85)
ΚΥΡ. (16.00) 1013 ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ – ΠΑΛΕΡΜΟ Χ (3,40)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.