Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Στ. Κολίλας: «Αλλάζει ο «χάρτης» σε πέντε πρωταθλήματα…»

Στ. Κολίλας: «Αλλάζει ο «χάρτης» σε πέντε πρωταθλήματα…»

copa-libertadores-pontarismaΕίχαμε συνηθίσει τις… αχαρακτήριστες ελληνικές αλλαγές κανονισμών στα μέσα των διοργανώσεων, όμως ο νέος σχεδιασμός του Κόπα Λιμπερταδόρες και του Κόπα Σουνταμερικάνα, στα πρότυπα των αντίστοιχων συλλογικών διοργανώσεων της Γηραιάς Ηπείρου, βάζει «μπουρλότο» σε τέσσερα πρωταθλήματα.

Το Μεξικό ήταν και παραμένει «ιδιαίτερη περίπτωση», άξια ειδικής αναφοράς στο τέλος του κειμένου. Η αύξηση ομάδων από 38 σε 44 στο Λιμπερταδόρες και 54 από 47 ομάδες στο Σουνταμερικάνα συνδυάστηκε με το άπλωμα των διοργανώσεων σε όλο τον χρόνο.

Το Λιμπερταδόρες θα διεξαχθεί από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ το Σουνταμερικάνα αρχίζει Ιούνιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο! «Κερδισμένες» στην αύξηση των ομάδων στο Λιμπερταδόρες ήταν οι Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία και Χιλή.

Θα μπορούσαν να ήταν πέντε οι χώρες, όμως η Ουρουγουάη «κάηκε» με την απόφαση να δοθεί «σίγουρη θέση» στη φάση των ομίλων στη νικήτρια του Κόπα Σουνταμερικάνα. Τι αλλάζει τελικά στα πρωταθλήματα των τεσσάρων χωρών;

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Πλέον μιλάμε με σιγουριά. Στο Λιμπερταδόρες προκρίνονται οι πρώτες έξι (6) του πρωταθλήματος. «Στη διοργάνωση θα παίξουν ομάδες μέσω της τελικής βαθμολογίας», ενημέρωσε η Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες τρεις ομάδες του πίνακα περνούν απευθείας στου ομίλους παρέα με τη νικήτρια του Κυπέλλου. Οι άλλες τρεις ομάδες (4η, 5η και 6η θέση) στους «διπλούς» προκριματικούς γύρους. Μπορεί, όμως, να περάσει στα προκριματικά και η 7η ομάδα εφόσον η νικήτρια του Κυπέλλου (πολύ πιθανό σενάριο) τερματίσει στην πρώτη εξάδα. Επίσης, ο νέος κανονισμός δεν αποκλείει να συμμετέχουν στο Λιμπερταδόρες περισσότερες από 7 ομάδες, σε περίπτωση που μια εκ των Σαπεκοένσε ή Κοριτίμπα κατακτήσει το φετινό Σουνταμερικάνα! Αν αυτό συμβεί, τότε στους ομίλους θα περάσουν: Η Κυπελλούχος, η νικήτρια του Σουνταμερικάνα και οι δύο (2) πρώτες του πίνακα. Η φετινή βαθμολογία θα χρησιμοποιηθεί και για πρόκριση στο Σουνταμερικάνα 2017, όπου η Βραζιλία θα εκπροσωπηθεί με 6 ομάδες κι όχι 8 όπως τα περασμένα χρόνια. Οι τέσσερις (4) ομάδες που θα τερματίσουν αμέσως μετά τις θέσεις που οδηγούν στο Λιμπερταδόρες θα έχουν σίγουρο «εισιτήριο», ενώ οι άλλες δύο (2) ανήκουν σε Σάντα Κρουζ (νικήτρια Κόπα Νορντέστε) και Παϊσαντού (Κόπα Βέρντε).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Εξι (6) οι ομάδες στο Λιμπερταδόρες, άλλες τόσες στο Σουνταμερικάνα 2017. Με την ανακοίνωση της διοργανώτριας Αρχής, άρχισε ο «πόλεμος», καθώς μένει ανοιχτή η υπόθεση της τελευταίας θέσης. Καθαρός κανονισμός δεν υπάρχει, διότι η Ομοσπονδία δεν μπορούσε να προβλέψει την απόφαση της Conmebol. Σαν Λορέντζο, Λανούς, Εστουδιάντες και Γοδόι Κρουζ είναι «σίγουρες» για φάση των ομίλων (από το περσινό πρωτάθλημα). Η 5η θέση θα πάει στην Κυπελλούχο (τελικός τον Δεκέμβριο), αλλά η 6η θέση έχει μείνει «ορφανή»! Οπως φαίνεται, εκτός λίστας μένουν Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ, όμως υπάρχει το Κύπελλο για να σώσουν τη χρονιά. Το σενάριο της «ειδικής κατάταξής» (κερδισμένες Ρίβερ ή Μπόκα) ανατράπηκε όταν η Conmebol ζήτησε κριθεί η θέση στο γήπεδο. Ισως σήμερα να έχουμε μια απόφαση βασιζόμενη σε διάφορες προτάσεις. Να δοθεί η θέση στη φιναλίστ του Κυπέλλου ή στην καλύτερη ομάδα της βαθμολογίας μετά τις πρώτες 15 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος (!) εξαιρώντας τις ομάδες που έχουν προκριθεί. Μπορεί, όμως, να έχουμε μπαράζ ανάμεσα σε Ιντεπεντιέντε και Ατλέτικο Τουκουμάν οι οποίες τερμάτισαν στην 3η θέση των ομίλων τους στο περσινό πρωτάθλημα. Στο μεταξύ η Ρασίνγκ ζητεί να ισχύσει ο συντελεστής των τριών τελευταίων ετών. Υποψήφιες πολλές, η θέση μία. Ξεκάθαρη η υπόθεση για την συμμετοχή στο επόμενο Σουνταμερικάνα. Οι πέντε ομάδες της βαθμολογίας 2016-17, που ακολουθούν τις τέσσερις πρώτες που θα προκριθούν για στο Λιμπερταδόρες 2018 μαζί με την νικήτρια του Σούπερ Καπ (τελικός ανάμεσα στην πρωταθλήτρια και Κυπελλούχο) αποτελούν την εξάδα, αρκεί να μην αγωνίζονται στο Λιμπερταδόρες 2016, καθώς η Conmebol επιθυμεί πλέον να μην υπάρχει ομάδα ή οποία θα συμμετέχει στην φάση των ομίλων Λιμπερταδόρες και να αγωνιστεί παράλληλα στο Σουνταμερικάνα (αλλιώς δεν… βγαίνει σε ορισμένες χώρες το καλαντάρι).

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Τέσσερις (4) οι σίγουρες ομάδες με πιθανότητα να αγωνιστούν μέχρι έξι (6). Οι… κλασικές τρεις ομάδες έγιναν τέσσερις με το μπόνους, όμως υπάρχει μπέρδεμα με το μοίρασμα των «εισιτηρίων». Η Ατλέτικο Νασιονάλ έχει σίγουρη θέση ως κάτοχος του θεσμού, όπως και η Μεντεγίν ως νικήτρια του Απερτούρα 2016. Η 3η ομάδα θα είναι η νικήτρια του «Φιναλισασιόν 2017». Σύμφωνα με τον κανονισμό η 4η και 5η θα βγαίνουν από τη γενική βαθμολογία (Απερτούρα + Φιναλιζασιόν). Οι ομάδες μπορεί να γίνουν 6 αν η Τζούνιορ κατακτήσει το φετινό Σουνταμερικάνα. Αν τελικά το κατακτήσει μια εκ των Μεντεγίν ή Ατλέτικο Νασιονάλ, μένουν μόνο 5 οι ομάδες για το Λιμπερταδόρες 2016. Στο Σουνταμερικάνα 2017 συμμετέχουν 4 ομάδες. Η νικήτρια Κυπέλλου και οι τρεις ομάδες που ακολουθούν στην γενική βαθμολογία αλλά δεν έχουν προκριθεί στο Λιμπερταδόρες. Γενικώς υπάρχει… μπέρδεμα!

ΧΙΛΗ: Τέσσερις (4) οι ομάδες στο Λιμπερταδόρες αντί για τρεις. Η νικήτρια «Κλαουσούρα 2016», Ουν. Κατόλικα, η νικήτρια του «Απερτούρα 2016», η νικήτρια του Κυπέλλου (2016) και ή… (;) Ακόμα δεν το έχουν αποφασίσει στο Σαντιάγο, ωστόσο οι δρόμοι είναι τρεις. Να δοθεί στην 2η της βαθμολογίας του «Απερτούρα 2016» ή στην καλύτερη της ενιαίας βαθμολογίας «Κλαουσούρα + Απερτούρα» του 2016. Στη χειρότερη περίπτωση να παίξει στα προκριματικά η φιναλίστ του Κυπέλλου. Η τρίτη περίπτωση θα υποχρεώσει την ομοσπονδία να αλλάξει τον κανονισμό συμμετοχής στο Σουνταμερικάνα 2017, όπου εκτός των δύο νικητριών της Λιγκίγια («Απερτούρα 2016 και Κλαουσούρα 2017») και της καλύτερης ομάδας της γενικής βαθμολογίας 2016-17, θα συμμετείχε και η φιναλίστ του Κυπέλλου. Τη διαφορά στη Χιλή την κάνουν οι εξαιρέσεις.

ΜΕΞΙΚΟ: Οι αλλαγές… στρίμωξαν σε μεγάλο βαθμό τους Μεξικανούς. Ο νέος κανονισμός δεν επιτρέπει μια ομάδα που συμμετέχει στο Λιμπερταδόρες να αγωνιστεί στο επόμενο «Τσάμπιονς Λιγκ» της Concacaf! Από τις τρεις (3) ομάδες που θα συμμετέχουν στο Λιμπερταδόρες 2017, σίγουρη για συμμετοχή είναι η Τσίβας Γουαδαλαχάρα ως Κυπελλούχος 2016. Οι άλλες δύο ομάδες θα βγουν από τη βαθμολογία «Απερτούρα 2016» με εξαίρεση των Τίγκρες, Πούμας, Πατσούκα και Μοντερέι, οι οποίες συνεχίζουν τις υποχρεώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ της Concacaf. Σήμερα θα έπαιζαν στους ομίλους του Λιμπερταδόρες 2017 οι Τιχούανα και Κλαμπ Αμέρικα. Τι θα γινόταν αν μια εκ των δύο έφτανε στον τελικό πλέι οφ του Απερτούρα 2016; Ο κανονισμός προβλέπει ότι ο νικητής και η φιναλίστ προκρίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ της Concacaf 2017-18. «Ας αγοράσουν παίκτες να φτιάξουν δύο ομάδες. Η μία να παίζει στο Νότιο και η άλλη στο Βορρά, αλλιώς να χρησιμοποιήσουν τις ομάδες νέων», ήταν η πρόταση των επισήμων. Μέχρι το τέλος του μήνα θα μάθουμε την απόφαση των Μεξικανών που απειλούν να μην παίξουν ξανά στο Λιμπερταδόρες να δεν βρεθεί… έξυπνη λύση.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

ΣΑΒ. (16.30) 608 ΑΑΛΕΣΟΥΝΤ – ΜΠΟΝΤΟ ΓΚΛ. Χ (3,20)
ΣΑΒ. (17.00) 698 ΦΟΛΚΕΡΚ – ΝΤΑΝΦΕΡΜΛΙΝ 2 (3,50)
ΣΑΒ. (19.00) 717 ΟΥΕΣΚΑ – ΜΙΡΑΝΤΕΣ Χ (2,85)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.