Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Φέγενορντ – Αγιαξ: Ντέρμπι με «πλούσια» ιστορία

Φέγενορντ – Αγιαξ: Ντέρμπι με «πλούσια» ιστορία

ajax-feyenoord_520x280Το επονομαζόμενο «De Klassiker», Φέγενορντ – Αγιαξ, δεν ήταν ποτέ ένα απλός αγώνας ποδοσφαίρου. Οι δυο σύλλογοι μοιράζονται μεγάλη ιστορία που άρχισε από το μακρινό 1921, με σκληρές μάχες για όλες τις διοργανώσεις, φθάνοντας την Κυριακή το μεσημέρι να συναντηθούν για 181η φορά.

Τουλάχιστον ποδοσφαιρικά, διότι η κόντρα των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ολλανδίας έχει βαθιές κοινωνικές και πολιτικές ρίζες. Αν το Αμστερνταμ ήταν και παραμένει το πιο σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας, το Ρότερνταμ συνέδεσε την πορεία του με τη βιομηχανία και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Την πιο πετυχημένη ατάκα για το μίσος που τρέφουν οι κάτοικοι του Ρότερνταμ προς τους… αλαζονικούς του Αμστερνταμ, την έχει γράψει ο πιο φανατικός οπαδός της Σπάρτα, Γιούλ Ντέλντερ, γνωστός στην πιάτσα και ως «Δήμαρχος της Νύχτας» του Ρότερνταμ. «Τα λεφτά της Ολλανδίας βγαίνουν στο Ρότερνταμ, μοιράζονται στη Χάγη και ξεπλένονται στις τουαλέτες του Αμστερνταμ». Ολη η… αλήθεια σε δεκαέξι λέξεις!

Οι διαφορές μεταφέρθηκαν με τα χρόνια και στις πολιτικές πεποιθήσεις των περισσότερων κατοίκων, καθώς στο Αμστερνταμ είχαν πάντα την τάση να στηρίζουν την κουλτουριάρικη κεντροαριστερά, ενώ στο Ρότερνταμ, αν και η βάση των ψηφοφόρων αποτελείται από την καταπιεσμένη εργατιά, είχαν και έχουν… αδυναμία στη δεξιά.

Καθόλου τυχαία η επιλογή του εκλιπόντα πολιτικού Πιμ Φορταϊν (δολοφονημένος τον Μάιο του 2002) να ιδρύσει εκεί το πιο ακροδεξιό κόμμα στην ιστορία της χώρας. Λίγες εβδομάδες αργότερα η Φέγενορντ θα αφιερώσει το Κύπελλο UEFA, που κατέκτησε στο γήπεδο της κόντρα στη Ντόρτμουντ (3-2), στον φανατικό της οπαδό… Πιμ Φορταϊν.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Ρότερνταμ, οι κάτοικοι της πόλης αγαπούσαν την Σπάρτα (η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε το 1888 στη χώρα) που κυριαρχούσε στο πρωτάθλημα. Η Φέγενορντ ήταν ακόμα μια μικρή «ομαδούλα» αλλάζοντας τρεις φορές το όνομα (ιδρύθηκε το 1908 και στη συνέχεια πήρε το όνομα τις γειτονιάς), ενώ οι πρώτες επιτυχίες ήρθαν με την συμπλήρωση των πρώτων 10 χρόνων ζωής.

Το καλοκαίρι του 1921 μπορεί να βρήκε τη Φέγενορντ για πρώτη φορά στη «μεγάλη» κατηγορία, αλλά οι οπαδοί του λιμανιού συνέχιζαν να τρέφουν συμπάθεια για τη Σπάρτα. Στα πρώτα παιχνίδια της νέα σεζόν, αν και η ομάδα βρισκόταν στην κορυφή του πίνακα, μάζευε με πολύ κόπο πάνω από 1.000 θεατές ανά αγώνα.

Τη στιγμή που στο Ρότερνταμ γιόρταζαν με τον κλασικό εργατικό τρόπο τις επιτυχίες, οι εφημερίδες στο Αμστερνταμ έγραφαν υποτιμητικά σχόλια για τους «άπλυτους» οπαδούς της νεοφώτιστης ομάδας! Δύο ομάδες με ελληνικά ονόματα κυριαρχούσαν, Σπάρτα και Αγιαξ, με την δεύτερη να αγνοεί την ύπαρξη της Φέγενορντ, εκείνη την εποχή. Το σκηνικό μιας μεγάλης έχθρας μόλις είχε στηθεί με τη βοήθεια δημοσιογράφων και πολιτικών.

Στις 9 Οκτωβρίου του 1921, ο Αγιαξ κατέβηκε στο γήπεδο της «άπλυτης ομάδας» (όπως την αποκαλούσαν) να δώσει τον αγώνα που υποτίθεται θα τον έφερνε στην κορυφή της βαθμολογίας. Το ματς άρχισε με τους παίκτες της Φέγενορντ να χάνουν σωρεία ευκαιριών, ενώ ο Αγιαξ αρκέστηκε να αμυνθεί μέχρι που βρήκε δύο τρύπες στην άμυνα για να γράψει στο ημίχρονο το 2-0.

Τα πρώτα λεπτά της επανάληψης δεν πρόσφεραν τίποτα το σπουδαίο, τόσο που οι οπαδοί της Φέγενορντ άρχισαν να φεύγουν από το γήπεδο με προορισμό τα κακόφημα μπαρ της περιοχής. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν στη συνέχεια. Σε μια φάση που δεν μύριζε γκολ, η Φέγενορντ μείωσε σε 1-2.

Οι «μπεκρίδες» που άκουσαν τις φωνές των λιγοστών εναπομεινάντων οπαδών πήραν το δρόμο της επιστροφής, φορτωμένοι με μπόλικη δόση οινοπνεύματος. Δύο φορές έστειλαν τη μπάλα στα δίκτυα οι γηπεδούχοι, δύο φορές είδαν τον διαιτητή ακυρώνει τα γκολ! Στη συνέχεια ο Ντέλσεν του Αγιαξ, σούταρε από μακριά, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, ύστερα δίπλα στη γραμμή και μετά στα χέρια του τερματοφύλακα, οποίος είχε – έκπληκτος – τον διαιτητή να μετράει το γκολ. Ο Αγιαξ προηγείται 3-1, όμως η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή. Χαμός!

Ο αγώνας συνεχίστηκε, η Φέγενορντ μείωσε σε 2-3 αλλά μέχρι εκεί. Με τη λήξη, ο πρόεδρος της Φέγενορντ έκανε ένσταση. Λίγες ημέρες αργότερα η Ομοσπονδία αποφάσισε να δικαιώσει τη Φέγενορντ και να μετρήσει 2-2 τον αγώνα! Είχε έρθει η ώρα του παντοδύναμου Αγιαξ, ο οποίος κατήγγειλε ότι η Φέγενορντ έκανε εκπρόθεσμα την έφεση και όχι μέσα στα απαιτούμενα πέντε λεπτά, όπως όριζε ο κανονισμός. Οι κουλτουριάρηδες του Αμστερνταμ προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποδείξουν ότι η Φέγενορντ είχε αργήσει τέσσερα λεπτά να υποβάλλει την έφεση. Επειτα από πολλές αναβολές η τελική απόφαση ανακοινώθηκε μετά από 9 ολόκληρους μήνες, με τη Φέγενορντ να βγαίνει νικήτρια.

Ο κύβος ερρίφθη. Γεννήθηκε το ντέρμπι που επισκίασε όλους τους υπολοίπους στην Ολλανδία.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

ΚΥΡ. (20.00) 1554 ΚΛ. ΡΕΓΚΑΤΑΣ – ΤΖΟΪΝΒΙΛ 2 (4,30)
ΚΥΡ. (22.00) 1675 ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ 2 (4,70)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.