Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Στ. Κολίλας: Κρατάει… χρόνια αυτή η «κόντρα»!

Στ. Κολίλας: Κρατάει… χρόνια αυτή η «κόντρα»!

arsene_wenger_manager_heaΟ Πορτογάλος βρίσκει μια καλή λέξη για όλους, αρκεί ο αντίπαλος να μην του κλέψει κάποιος… κομμάτι δόξας.

Η φετινή συναρπαστική Πρέμιερ Λιγκ θα τη… σηκώσει ξανά ένας μη Αγγλος μάνατζερ, αλλά δύσκολα θα ονομάζεται Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος μπορεί να έχει τις δικές του αντιπάθειες για τους Αντόνιο Κόντε, Γκουαρντιόλα, αλλά εδώ και 12 χρόνια έχει στο… στόχαστρό του τον Αρσέν Βενγκέρ.

Τις εποχές που ο αγγλικός Τύπος βάφτιζε «καθηγητή» τον Αλσατό τεχνικό, ο Μουρίνιο τον χαρακτήριζε «ηδονοβλεψία» και «αποτυχημένο επαγγελματία», χωρίς ίχνος φόβου και ντροπής, διχάζοντας ακόμα μια φορά την κοινή γνώμη.

Στα 20 χρόνια παραμονής στον πάγκο της Αρσεναλ, ο Βενγκέρ συνάντησε 14 διαφορετικούς μάνατζερ της Τσέλσι. Μόνο με έναν ζορίστηκε, «έβγαλε αφρούς», φώναξε, διαμαρτυρήθηκε και έφυγε ηττημένος εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Τον… νυν «σεφ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ζοσέ Μουρίνιο. Η μοίρα θέλει να συναντηθούν ξανά, αυτή τη φορά στο «Ολντ Τράφορντ», σε έναν αγώνα, που ο Πορτογάλος παίζει τα ρέστα του.

Η αρνητική παράδοση του Βενγκέρ με τον Μουρίνο φτάνει στα όρια του κόμπλεξ. Σε έντεκα αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, έξι ήττες και πέντε ισοπαλίες αναφέρεται το βιογραφικό του Γάλλου. Από το 2004 που πάτησε πόδι του ο Μουρίνιο στο Λονδίνο, άλλαξε χρώμα ο ουρανός στην Αρσεναλ. Στα πρώτα έξι χρόνια του Βενγκέρ στην Αρσεναλ, η ομάδα κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Στα επόμενα δέκα, ο « καθηγητής» σήκωσε ακόμα δύο Κύπελλα και έπειτα «έπεσε το σκοτάδι», εισπράττοντας απογοήτευση και χλευασμούς από τον Μουρίνιο. Από την ημέρα που ο «Special One», δέχτηκε να… ξοδέψει τα λεφτά του Ρομάν Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι κατέκτησε τα πάντα.

Συνολικά 13 τρόπαια, 3 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 2 Λιγκ Καπ, 2 Σούπερ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ και ΟΥΕΦΑ! Βεβαίως, όχι όλα με τον Μουρίνιο στον πάγκο, όμως κανείς δεν αμφισβητεί ότι ήταν εκείνος που έβαλε τις «δυνατές βάσεις». Τελικά ποιος έχει δίκιο στην ατελείωτη διαμάχη τους;

Στην Αγγλία επιμένουν ότι «ο Βενγκέρ δημιουργεί παίκτες, ενώ ο Μουρίνιο αγοράζει». «Εξυπνη» διαπίστωση, αλλιώς η παρουσία του Βενγκέρ θα έχανε το νόημα της, άλλα η φετινή Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο φαίνεται να τον δικαιώνει. Δύο διαφορετικές «σχολές» και σκέψεις σε ένα γήπεδο, εκεί όπου κάποιος κερδίζει και ο άλλος δεν μπορεί να πανηγυρίσει νίκη. Η πρώτη λεκτική σύγκρουση εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2005, όταν ο κουρασμένος από τα συνεχή σχόλια του Βενγκέρ περί υψηλών δαπανών της Τσέλσι, ο Μουρίνιο αντέδρασε με ασυνήθιστο τρόπο για την αγγλική ποδοσφαιρική κουλτούρα.

«Σκέφτομαι ότι αυτός είναι ηδονοβλεψίας. Εκείνος αρέσκεται να βλέπει τους άλλους». Σκληρή η λέξη « voyeur», τόσο που ο Βενγκέρ σκέφτηκε να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, αλλά μια ωραία πρωία δέχθηκε δήθεν τη συγνώμη του Μουρίνιο. Προσωρινά βέβαια!

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Βενγκέρ αρνήθηκε να δώσει το χέρι στον Μουρίνιο πριν από τον αγώνα του «Χάιμπουρι», όπου η Τσέλσι νίκησε με 2-0. Με τη λήξη της αναμέτρησης ήρθε η σειρά του Πορτογάλου να γυρίσει την πλάτη του. Οι «κακές γλώσσες» εντόπισαν την αιτία στην άρνηση του Βενγκέρ να απαντήσει στην Χριστουγεννιάτικη χειρόγραφη κάρτα του Μουρίνιο, όπου εκτός από τις ευχές ζητούσε ταπεινά συγνώμη για το «voyeur», αν και η επίσημη Αρσεναλ αμφισβήτησε τη γνησιότητα της κάρτας.

Το σίριαλ (της κόντρας) «Μουρίνιο – Βενγκέρ» είχε αρκετά επεισόδια. Δύο ημέρες πριν από τον τελικό του Λιγκ Καπ του 2007, ο Γάλλος άφησε υπονοούμενα. «Αρκετοί μάνατζερ που κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ δεν θεωρούνται μεγάλοι στην… πιάτσα». Ο Μουρίνιο αρκέστηκε να διαβάσει το πρώτο κομμάτι της συνέντευξης. «Εχει σημασία να κοιτάς τι έκανε ο καθένας σε 10, 15 ή 20 χρόνια εργασίας, τι προσέφερε και σε ποιο επίπεδο».

Σε καμία περίπτωση ο « καθηγητής» ανέφερε το όνομα του Μουρίνιο, όμως όλοι είχαν πιάσει το υπονοούμενο. Το απόγευμα της 24 Φεβρουαρίου η Τσέλσι του Μουρίνιο κέρδισε 2-1 με δύο γκολ του Τουρέ, μετά από σκληρό παιχνίδι με τρεις κόκκινες και αρκετά επεισόδια μέχρι, που στη μεγάλη σύρραξη οι δύο άσπονδοι φίλοι μπήκαν στο γήπεδο να χωρίσουν τους παίκτες. Η απόλυση του Μουρίνιο μια όμορφη ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2007 από τον Αμπράμοβιτς, πέρασε ασχολίαστη από τον Βενγκέρ, που είχε άλλα προβλήματα στο κεφάλι του. Η απόφαση της διοίκησης να χτίσει το « Εμιρεϊτς» είχε αφαιρέσει τη δυνατότητα να ξοδέψει χρήματα στις μετεγγραφές. Ισως ο βασικός λόγος που στην Αρσεναλ τρέφουν απεριόριστο σεβασμό προς τον Γάλλο που έβαλε το συμφέρον του συλλόγου μπροστά από το δικό του.

Η λεκτική διαμάχη συνεχίστηκε και όταν ο Μουρίνιο πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης (αιτία ο σχεδιασμένες κίτρινες κάρτες με τον Αγιαξ, άλλα χόντρινε με την επιστροφή στην Τσέλσι. «Νομίζω ότι μετά τον Μπενίτεθ, ο Μουρίνιο θα ήταν μια σωστή επιλογή της Τσέλσι», παραδεχόταν ο Βενγκέρ. Ο καλός « εχθρός» δεν του χάλασε το χατίρι. Εκεί που ο άρχοντας της Αρσεναλ πίστεψε ότι ο Μουρίνιο είχε γίνει πιο σοφός, πήρε την… ατάκα που θα μείνει στην ιστορία. «Αν ο Βενγκέρ δείχνει ήρεμος και εγώ φοβάμαι την αποτυχία, προφανώς αφορά στο γεγονός ότι εγώ δεν έχω αποτύχει πολλές φορές. Μάλλον, ο Βενγκέρ είναι επαγγελματίας αποτυχημένος. Γιατί τόσα χρόνια χωρίς τίτλο αποτελεί μεγάλο χρονικό διάστημα». Το νέο επεισόδιο γράφετε αύριο στο « Ολντ Τράφορντ».

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

ΣΑΒ. (16.30) 1468 ΜΑΪΝΤΖ – ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ Χ (3,25)
ΣΑΒ. (17.00) 1494 ΠΛΙΜΟΥΘ – ΓΚΡΙΜΣΜΠΙ 2 (3,65)
ΚΥΡ. (15.15) 1641 ΛΙΝΤΣ – ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ Χ (3,20)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.