Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Στ. Κολίλας: Της (Β’) Ιταλίας το… κάγκελο!

Στ. Κολίλας: Της (Β’) Ιταλίας το… κάγκελο!

italia-bΒ’ Ιταλίας, είτε Serie B. Πονεμένη ιστορία δεκαετιών. Ακόμα χειρότερη αναμένεται να γίνει από σήμερα κι στο εξής.

Εκλογές προέδρου ετοιμάζουν σήμερα οι «άρχοντες», ενδιάμεσα νέων δεδομένων και οικονομικών καταστάσεων που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη σεζόν. Τρία τα βασικά προβλήματα.

Η μείωση των χρημάτων που ανέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Serie A, ο νέος πρόεδρος που θα χαράξει τη νέο πολιτική και οι τιμωρίες με αφαιρέσεις βαθμών που αλλάζουν την εικόνα στην ουρά τις βαθμολογίας.

Το νέο σκηνικό στήθηκε μετά την επανεκλογή του Κάρλο Ταβέκιο στην προεδρία της Ομοσπονδίας. Χαμένος και προδομένος από τον Σύνδεσμο Προπονητών και Διαιτητών ο πρώην πρόεδρος της Serie B, Ανδρέα Αμπόντι.

Ηττα για το νέο που έρχεται, όμως στην Ιταλία δύσκολα να αλλάξουν οι συσχετισμοί, με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη των Λάτσιο και Σαλερινιτάνα, Κλάουντιο Λοτίτο, να αποδεχθεί ακόμα μια φορά ο μεγάλος νικητής.

Επέβαλε ξανά τον φίλο του τον Ταβέκιο, τώρα θέλει να εξαφανίσει τον Αμπόντι. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο 57χρονος μάνατζερ που ανάστησε την Serie B από το 2012 που ανέλαβε τα ηνία, ήταν υποχρεωμένος να παραιτηθεί την ώρα που ανακοίνωνε την υποψηφιότητα στην προεδρία της Ομοσπονδίας. Ακέφαλη η Serie B, ωστόσο μετά την αποτυχημένη απόπειρα να κερδίζει τον Ταβέκιο, υπάρχουν 13 από τις 22 ομάδες που προτιμούν τον Αμποντι ως πρόεδρο.

Η είδηση ξετρέλανε τον Κλάουντιο Λοτίτο, ο οποίος είδε ήδη βρει τον αντικαταστάτη. Τον φίλο του στη Μπάρι και πρώην διεθνή διαιτητή, Τζιανλούκα Παπαρέστα. Αν ο πολυμήχανος Λοτίτο θα πείσει τον Παπαρέστα (όνομα κι αυτό) να ξεφορτωθεί τις μετοχές της Μπάρι που κατέχει, είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Τον έχει όμως στο χέρι, καθώς ήταν ο Λοτίτο που φρόντισε να μην εξαφανιστεί από το χάρτη πριν τρία χρόνια η Μπάρι. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν ότι ο Παπαρέστα βρήκε λεφτά να επενδύσει στη Μπάρι μετά την παρέμβαση του Λοτίτο από την εταιρία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Σε περίπτωση που ο Λοτίτο κερδίζει κι αυτή τη μάχη, θα ελέγχει πλήρως την μικρή κατηγορία.

Γιατί όμως η Σαλερνιτάνα δεν κάνει προσπάθειες να ανέβει κατηγορία; Εύλογη η ερώτηση, λογική η απάντηση. Διότι ο κανονισμός δεν επιτρέπει να συμμετέχουν στην κατηγορία δυο ομάδες (Λάτσιο και Σαλερνιτάνα) με την ίδια ιδιοκτησία ή ο ένας ιδιοκτήτης να κατέχει μετοχές σε άλλο σύλλογο. Τον Αμπόντι προτιμούν 13 ομάδες, πολλές να τις αναφέρουμε. Στον αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται Σαλερινιτάνα, Εντέλα, Βερόνα, Περούτζια, Τερνάνα, Κάρπι και Τσεζένα). Ουδέτερη η Βιτσέντσα και απόν η Λατίνα, λόγω οικονομικής διαχείρισης που της επιβλήθηκε. Η Μεγάλη Παρασκευή της Serie B θα κρίνει πολλά για το μέλλον.

Πέρα από τα παρασκηνιακά και αναμενόμενες συμμαχίες το τεράστιο πρόβλημα θα παρουσιαστεί πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν. Από την 1 Ιουλίου αλλάζει η χρηματική βοήθεια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Serie A. Μέχρι σήμερα οι 22 ομάδες της Serie B μοίραζαν το 10%μ των εισόδων, τα μισά από εκείνα στη Β΄ Μπουντεσλίγκα. Το 10% περιέχει τη γενική φροντίδα των 6% και την ειδική φροντίδα των 4% του ποσού. Βάση συμφωνίας, το 6% των χρημάτων ήταν προορισμένα στις ακαδημίες και εγκαταστάσεις, ενώ το 4% λειτουργούσε ως οξυγόνο στα λειτουργικά έξοδα των συλλόγων, χωρίς να σημαίνει ότι το ποσό κάλυπτε εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες της σεζόν.

Τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούσαν σε κάθε ομάδα από την ειδική φροντίδα, αποτελούσαν τουλάχιστο το 20% των εισπράξεων της κάθε ομάδας που φθάνουν κατά μέσο όρο τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά λεφτά θα υποστηρίξει κανείς! Τότε πως γίνεται κάθε χρόνο να έχουμε ομάδες που «ξεχνούν» πληρώσουν τις υποχρεώσεις σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ποδοσφαιριστές; Η απόφαση του Αμπόντι να επιβάλει το Salary Cap πριν από την περίοδο 2013-14 (το οποίο δεν επέτρεπε τις ομάδες να έχουν ετήσια συμβόλαια περισσότερα από 300.000 ευρώ), έσωσε τα ταμεία τις πλειοψηφίας των ομάδων. Πλέον δεν θα φτάσει!

Το νέο σκηνικό θα δημιουργήσει κατάρρευση σε αρκετούς συλλόγους, όχι μόνο της Serie B αλλά και ομάδων της Lega Pro. Εάν τα περασμένα χρόνια γίναμε μάρτυρες εξαφάνισης από τις επαγγελματικές κατηγορίες ομάδων όπως Λαντσιάνο, Πάρμα ή Γιούβε Στάμπια, το καλοκαίρι θα ζήσουμε απίθανες καταστάσεις. Ηδη αρκετοί σύλλογοι σκέφτονται να μπλοκάρουν την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλιώς θα βρεθούν από τους πρώτους μήνες με αφαίρεση βαθμών, όπως συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό φέτος. Ξεκαθαρίζουμε ότι η απόφαση της μείωσης της οικονομικής βοήθειας ήρθε από τη ιταλική Βουλή κι όχι από τα όργανα που ελέγχουν το ποδόσφαιρο.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

810 ΝΟΡΓΟΥΙΤΣ – ΜΠΑΡΝΣΛΕΪ 2 (4,75)
854 ΟΥΕΣΚΑ – ΜΑΓΙΟΡΚΑ 2 (3,30)
915 ΓΚΕΝΤΣΛΕΡ – ΡΙΖΕΡΣΠΟΡ 2 (4,20)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.