Είστε εδώ : Αρχική > Σαν Σήμερα > Πρώτη φορά στα τελικά

Πρώτη φορά στα τελικά

2Πως η μάχη των δύο αιωνίων στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ σημάδεψε την ιστορία τους – Τα παιχνίδια της μοίρας και τα διαπιστευτήρια του Ομπράντοβιτς

Λένε ότι γενικά η πρώτη φορά, σε οτιδήποτε, είναι δύσκολη. Ομως η πρώτη φορά που οι «αιώνιοι» του μπάσκετ βρέθηκαν να διεκδικούν το ίδιο τρόπαιο, το 1994, ήταν δραματικό. Το ημερολόγιο έγραφε 19 Απριλίου 1994. Οι περισσότεροι θυμούνται αυτή τη διοργάνωση περισσότερο για το ξύλο που έπεσε μέσα κι έξω από το γήπεδο παρά για το θέαμα που προσέφερε.

Οι δύο ομάδες διέθεταν τότε γεμάτα ρόστερ και προέδρους με γεμάτα πορτοφόλια. Σωκράτης Κόκκαλης από τη μία, Παύλος Γιαννακόπουλος από την άλλη. Στον ένα πάγκο ο Γιάννης Ιωαννίδης στον άλλο ο Κώστας Πολίτης και μέσα από τις γραμμές Πάσπαλι, Φασούλας, Τόμιτς, Νάκιτς, Τάρλατς, Τάρπλεϊ  με αντιπάλους Γκάλη, Παταβούκα, Βολκόφ, Βράνκοβιτς. Να φανταστείτε ότι οι πιτσιρικάδες της ομάδας Οικονόμου και Αλβέρτης έδιναν μάχη για λίγα λεπτά συμμετοχής!

Ολα καλά λοιπόν; Μάλλον όχι αφού εκτός από τα καλά υπήρχαν και τα άσχημα. Κι αυτοί ήταν οι φανατισμένοι οπαδοί τους.

Για την περιφρούρηση της διοργάνωσης πέρα από την αστυνομία και τον στρατό οι Ισραηλινοί επιστράτευσαν και την Μοσάντ με τους καλύτερα εκπαιδευμένους άνδρες τον κόσμο!

5

Ο κύριος όγκος των οπαδών επιβιβάστηκε σε δύο πλοία. Για λόγους ασφαλείας το ένα πλοίο, των Ολυμπιακών, ήταν στο λιμάνι της Χάιφα και το άλλο των Παναθηναϊκών σε ένα Ναυπηγείο μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.

Παραμονή της αναμέτρησής τους οι οπαδοί επισκέφθηκαν τους Αγιους Τόπους. Από τον καιρό των Σταυροφόρων είχαν να δουν τόση φασαρία. Κι ήταν απλά τα προεόρτια. Είκοσι τραυματίες, τέσσερα αυτοκίνητα κατεστραμμένα κι ένας φούρνος καμένος ο απολογισμός των συγκρούσεων!

Την επομένη στο «Γιαν Ελιάου» η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι. Ο Γιώργος Σιγάλας… εξαφάνισε το Νίκο Γκάλη που περιορίστηκε σε μόλις οκτώ πόντους κι ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε νικητής με 77-72.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21, Σιγάλας 15, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Μπακατσιάς, Σταμάτης, Νάκιτς, Τάρλατς, Καμπούρης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πολίτης): Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Μυριούνης 6, Γεωργικόπουλος 3, Οικονόμου 3, Αλβέρτης 2

Ηταν μια πύρρεια, όπως αποδείχτηκε, νίκη αφού δύο μέρες αργότερα στον τελικό η Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς  νίκησε με 59-57 εγκαινιάζοντας μια σειρά από νίκες σε βάρος των «ερυθρόλευκων». Ποιός να το φανατζόταν τότε τι θα ακολουθούσε…

«Ηταν θέλημα Θεού» θα πει μετά το ματς ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ισως να ήταν και θέλημα Τάρπλεϊ αφού ο προβληματικός Αμερικάνος της παραμονή του τελικού μάλωσε με τον «ξανθό» κι έφυγε από το ξενοδοχείο. Αυτό το ματς το έφερναν στη μνήμη τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού σε κάθε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για ένα ακόμα λόγο: Οι Αλβέρτης και Οικονόμου πανηγύρισαν έξαλα το ευρωπαϊκό της Μπανταλόνα.

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.