Είστε εδώ : Αρχική > Σαν Σήμερα > Ο Κυριακίδης κερδίζει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Ο Κυριακίδης κερδίζει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης

kyriakidhs-2Πήγε χωρίς λεφτά και γύρισε με 250.000 δολάρια για την Ελλάδα

Ολοι οι άνθρωποι έχουν ένα όνειρο. Το όνειρο του Στέλιου Κυριακίδη, του Κύπριου δρομέα που διακρινόταν με τα ελληνικά χρώματα ήταν να τρέξει στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Βρισκόμαστε στα 1946. Η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του πολέμου και να αντιμετωπίσει τον εμφύλιο που ήδη είχε ξεκινήσει. Πείνα και των… γονέων.

Κι όμως μέσα σε αυτό το σχεδόν εχθρικό περιβάλλον ο Κυριακίδης παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Να πάει στην άλλη άκρη του κόσμου. Πουλά την κουζίνα, το ραδιόφωνο, ζητά τη βοήθεια φίλων και της Ηλεκτρικής Εταιρείας που δούλευε. Μαζεύει κάποια λεφτά. Βγάζει εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Δεν επαρκούσαν για «μετ’ επιστροφής».

Οι διοργανωτές τον βλέπουν αδύνατο και ταλαιπωρημένο και του απαγορεύουν τη συμμετοχή. Αυτός επιμένει να τρέξει. Και το πετυχαίνει.

Δείτε τον να περιγράφει την ιστορική του κούρσα στη Βοστώνη

Η νίκη του απέκτησε συμβολικές διαστάσεις. Ηταν Κυριακή του Πάσχα στις 20 Απριλίου 1946. Ενας αθλητής από την δοκιμαζόμενη Ελλάδα κερδίζει τους αντιπάλους του κι έδινε την ελπίδα της Ανάστασης σε ένα ολόκληρο λαό! Η ιστορία του κάνει τον γύρο της Αμερικής. Δίνει συνεντεύξεις και συγκινεί πολλούς ντόπιους και ομογενείς. Κάθε φορά λέει το ίδιο πράγμα: «Βοηθήστε τους Ελληνες». Συγκεντρώνει χρήματα, κάπου 250.000 δολάρια και τόνους τροφίμων και ρούχων. Ο εφοπλιστής Λιβανός συγκινείται και στέλνει δύο καράβια με τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα. Ηταν το «πακέτο Κυριακίδη», όπως το ονόμασαν.

kyriakidhs-1Στην επιστροφή του στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου όλη η Αθήνα είναι στο… πόδι για να τον υποδεχτεί.

Ομως οι τιμές και οι δόξες γρήγορα λησμονούνται. Το 1981 βρίσκει τον Κυριακίδη πρόεδρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου Φιλοθέης. Ο τότε ΓΓΑ Κίμων Κουλούρης τον αντικαθιστά με ένα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. .

kyriakidhs-3

Η ζωή του σε τίτλους

-Γεννήθηκε στην Πάφο στις 4 Μαίου 1910. Γονείς του ο Γιάννης και η Ελένη

 

-Αρχισε τον αθλητισμό στη Λεμεσό

 

-Το 1934 ήρθε στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στο Χαλάνδρι κι έπιασε δουλειά στην ΔΕΗ που τότε λεγόταν Ηλεκτρική Εταιρεία. Μετρούσε τη κατανάλωση ρεύματος στα ρολόγια.

hxw1

Η «Αθλητική Ηχώ» την επομένη του θριάμβου του Κυριακίδη

 

 

-Ηταν αθλητής του ΓΣ Ολύμπια, αλλά την Αθήνα για να προπονείται γράφτηκε στον Παναθηναϊκό.

-Στους Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο έτρεξε στον Μαραθώνιο. Τερμάτισε 11ος μεταξύ 36 αθλητών.

ta-nea

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

 

 

-Το 1941 παντρεύτηκε. Με την Ιφιγένεια απέκτησαν τρία παιδιά. Την Ελένη, την Μαίρη και τον Δημήτρη.

 

-Στους Ολυμπιακούς του 1948 στο Λονδίνο τερμάτισε 18ος στον Μαραθώνιο. Εκεί αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

hxw2

Η «Αθλητική Ηχώ» την επομένη της επιστροφής του στην Ελλάδα

 

-Εμεινε κοντά στον αθλητισμό. Ηταν μέλος του ΣΕΓΑΣ από το 1952 έως το 1980 και το 1956 δημιούργησε τον Αθλητικό Ομιλο Φιλοθέης

 

-Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 1987 στη Φιλοθέη. Ηταν 77 χρόνων.