Είστε εδώ : Αρχική > Ρετρό > 1939: Ο πρώτος τελικός για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

1939: Ο πρώτος τελικός για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

basikhΤα παράδοξα του τελικού. Γιατί οι Ολυμπιακοί πήραν το μέρος του Δικεφάλου του Βορρά. Η τραγική μοίρα τριών πρωταγωνιστών.

Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν διθυράμβους για τους δύο φιναλίστ του τελικού του 1938. Οι δύο Δικέφαλοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους βρισκόντουσαν αντίπαλοι στον τελικό της διοργάνωσης και το γεμάτο πείσμα και πάθος ματς διαδέχτηκε μια εικόνα που είναι σπάνια ακόμα και στις μέρες μας.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, πολλοί από τους οποίους είχαν κοινή καταγωγή από τη Πόλη, αλλά και τις αλησμόνητες πατρίδες αγκαλιάστηκαν. Εγραφε η «Βραδυνή» την επόμενη.

bradynh2

 

Υπάρχει όμως και η σχετική φωτογραφική απόδειξη του γεγονότος.

2omades

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ποζάρουν χαμογελαστοί μετά το ματς

 

Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο παράδοξο του τελικού, τουλάχιστον για τα όσα βλέπουμε στις μέρες μας. Ο ΠΑΟΚ εκτός από τους 2.000 οπαδούς του στο γήπεδο της Λεωφόρου είχε κι άλλους. Ποιοι ήταν αυτοί; Οι Ολυμπιακοί. Η υποστήριξη αυτή έχει εξήγηση. Η ΑΕΚ είχε παίξει στον ημιτελικό με τους «ερυθρόλευκους». Όταν το σκορ έγινε 2-1 υπέρ της αποβλήθηκε ο Ράγκος του Ολυμπιακού. Αρνήθηκε όμως να αποχωρήσει κι ο διαιτητής διέκοψε το ματς σε βάρος των Πειραιωτών που έχασαν τη πρόκριση και το ματς με 2-0.

bradynh

 

Οσο για αυτό καθ’ αυτό τον αγώνα χάρισε σπάνιες στιγμές στους φιλάθλους που το παρακολούθησαν. Η ΑΕΚ κατάφερε να γυρίσει το ματς από 0-1 σε 2-1 και να κερδίσει το Κύπελλο Ελλάδος.

%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1

Από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισε ο τερματοφύλακάς του, ο Νίκος Σωτηριάδης που έκανε αποφασιστικές επεμβάσεις, αλλά και ο αριστερός του μπακ Γιώργος Βατίκης. Τραγική ειρωνεία: Και οι δύο σκοτώθηκαν στον ελληνοαλβανικό πόλεμο ενάμιση χρόνο αργότερα. Στις 17 Νοεμβρίου του ’40 σκοτώθηκε ο Βατίκης, στις 28 Ιανουαρίου 1941 ο Σωτηριάδης. Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που συμμετείχε στον τελικό, ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ σκοτώθηκε στη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς λίγο πριν την απελευθέρωση, τον Ιούνιο του 1944.

Ο ΠΑΟΚ είχε παράπονα από τη διαιτησία. Στο 1-1 δεν μέτρησε γκολ του Κουκουλά ως οφ σάιντ

aek1939

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ποζάρουν με τον υπουργό – διοικητή Πρωτευούσης Κώστα Κοτζιά μετά τον τελικό και το Κύπελλο στα χέρια του τερμτοφύλακά τους Χρήστου Ρίμπα

 

Οι λεπτομέρειες του αγώνα

Κυριακή 28 Μαΐου 1939, Γήπεδο Λεωφόρου

 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-1
Διαιτητής:  Σταύρος  Χατζόπουλος με βοηθούς τους Τζίτζη και Πασαλάρη

Σκόρερς: 0-1 (33ο) Καλογιάννης (με κεφαλιά από σέντρα του Ιωαννίδη), 1-1 (41ο) Χατζησταυρίδης (ο Βατίκης προσπάθησε να διώξει τη μπάλα που κόντραρε στα πόδια του σκόρερ), 2-1 (73ο) Μανέττας (ο Χατζησταυρίδης επεχείρησε σουτ, έδιωξε ασθενώς ο Σωτηριάδης και στην επαναφορά ο Μανέττας έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα).

%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83-4

Ο διαιτητής του αγώνα σε σκίτσο της εποχής

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας.
ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

*Το πραγματικό όνομα του Μάγειρα ήταν Γιώργος Σίμος και του Γούλιου ήταν Γουλιέλμος Αρβανίτης. Μεταπολεμικά έπαιξε στην ΑΕΚ

paok-1939

Η ομάδα του ΠΑΟΚ του 1939

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.