Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Στ. Κολίλας: Ευχές, παραδόσεις και… κατάρες!

Στ. Κολίλας: Ευχές, παραδόσεις και… κατάρες!

chlΤελικός θηλυκού γένους στο Κάρντιφ. Την πρώτη τη βάπτισαν όχι άδικα «Γηραιά Κυρία», την δεύτερη «Βασίλισσα». Στη μέση το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά», το οποίο απουσιάζει 21 χρόνια από το μουσείο της Γιουβέντους, ενώ στη Μαδρίτη ονειρεύονται το 2ο συνεχόμενο.

Ο τελικός του Σαββάτου θυμίζει σε αρκετούς τις παλιές ιστορίες, τις παραδόσεις και τις «κατάρες» που ακολουθούν την κάτοχο Ρεάλ. Δυο φορές η Γιουβέντους έκτισε την τύχη της Ρεάλ Μαδρίτης. Τα χρήματα που έδωσε η Γιουβέντους για την απόκτηση του Λουίς Ντελ Σόλ (έγραφαν για 50 εκατομμύρια πεσέτας) το καλοκαίρι του 1962 ήταν αρκετά να κτιστεί ο προπονητικό κέντρο της Βασίλισσας.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο τελικός του Μαϊου 1998 στο Αμστερνταμ άνοιξε το νέο κύκλο επιτυχιών της Ρεάλ Μαδρίτης. Ηταν ο τρίτος στη σειρά τελικός της Γιουβέντους των Λίπι, Ζιντάν και Ντελ Πιέρο, η οποία είχε «κλέψει» δυο εβδομάδες νωρίτερα τον τίτλο από την Ιντερ του Ρονάλντο.

Ταυτόχρονα η Ρεάλ σερνόταν στη βαθμολογία, τερματίζοντας στην 4η θέση, εκτός της επόμενης Τσάμπιονς Λιγκ και με τον προπονητή, Γιούπ Χάινκες, απολυμένο ανεξαρτήτου έκβασης του τελικού.

Κέρδισε η «Βασίλισσα» με αυτό το γκολ του Μιγιάτοβιτς (στην ιστορία πέρασε ως οφσάιντ όμως τελικά δεν ήταν) που έκανε την τύχη των Βαρούχων και Βασιλάκιων όλου του πλανήτη. Τα όμορφα ήρθαν με τη λήξη του αγώνα. Στη Ρεάλ του πρόεδρου Λορένθο Σανθ ήταν πεπεισμένοι για την ήττα, τόσο που δεν είχαν προγραμματίσει το μεθεόρτια. Ελειπε η καθιερωμένη σαμπάνια και ο χώρος της φιέστας.

Στα μέσα το πανηγυρισμών στα αποδυτήρια, εμφανίζεται ο φροντιστής της Γιουβέντους με σαμπάνιες. «Αυτά για σας, μας είναι άχρηστα» – χαμογέλασε πικραμένος ο Ιταλός. Η συνέχεια έκρυβε άλλη έκπληξη. Ηταν η διοίκηση της Γιουβέντους που παραχώρησε το ξενοδοχείο για το τσιμπούσι των Ισπανών.

Μικρός ο χώρος για την αποστολή, τόσο που Μιγιάτοβιτς και Σούκερ εξαφανίστηκαν στα σοκάκια της νυχτερινής ζωής του Αμστερνταμ. Η επόμενη σεζόν ήταν απογοητευτικές για αμφότερες, ελέω κούρασης των βασικών παικτών από τη συμμετοχή στο Μουντιάλ της Γαλλίας, όμως αυτή είναι άλλη ιστορία.

Παραδόσεις και τις λεγόμενες «κατάρες» ακολουθούν τους τελικούς, όμως είναι η Ρεάλ που καλείται να εξορκίσει τους δαίμονες.

1. Καμία ομάδα κατάφερε να κατακτήσει δυο συνεχόμενες φορές το Τσάμπιονς Λιγκ (η Μίλαν ήταν η τελευταία αλλά ακόμα ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών). Δοκίμασε η Μ΄πιλαν το 1995 με τον Αγιαξ και έχασε 1-0, δοκίμασε η Γιουβέντους το 1996 αλλά έχασε από τη Ντόρτμουντ, δοκίμασε η Μάντσεστερ Γ. το 2009 αλλά ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα. Φέτος έχει σειρά η Ρεάλ Μαδρίτης μετά την περυσινή κατάκτηση.

2.Καμία κάτοχος Παγκόσμιο Συλλόγων (διοργάνωση που υπάρχει από το 2000) κατάφερε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

3. Μπορεί η Ρεάλ να σήκωσε 5 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως πάντα σε «ζυγές» χρονιές, 1998, 2000, 2002, 2014 και 2016. Την τελευταία φορά που έπαιξε σε «μονή» χρονιά ήταν το 1981 με τη Λίβερπουλ στο Παρίσι όπου ηττήθηκε 1-0.

4. Τη Ρεάλ «καίει» επίσης ο «νόμος του 7». Κάθε 7 χρόνια κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ μια ιταλική ομάδα, το 1996 η Γιουβέντους, το 2003 η Μίλαν, το 2010 ή Ιντερ και το 2017 ή …;

5. Στη Ρεάλ απεχθάνονται το μοβ χρώμα τις φανέλας με την οποία θα κατέβει στο γήπεδο του Κάρντιφ, καθώς οι 2 από τις 5 φετινές ήττες (Βαλένθια και Σεβίλλη) φορούσαν την αντιπαθή φανέλα

6. Τους τρομάζει επίσης η πορία της Γιουβέντους τις δυο σεζόν που κατέκτησε το τρόπαιο, 1985 και 1996.
Το 1985 η Γιουβέντους απέκλεισε μια γαλλική ομάδα στον ημιτελικό, τη Μπορντό και κατέκτησε τον τίτλο από την κάτοχο Λίβερπουλ. Το 1996 η Γιουβέντους απέκλεισε μια γαλλική ομάδα στον ημιτελικό, τη Ναντ, και κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό με την κάτοχο, Αγιαξ.
Το 1998 η Γιουβέντους απέκλεισε τη Μονακό στα ημιτελικά και έχασε 1-0 από Ρεάλ στο Αμστερνταμ που δεν ήταν κάτοχος.
Το 2017 η Γιουβέντους απέκλεισε μια γαλλική ομάδα στα ημιτελικά, τη Μονακό και βρίσκει στον τελικό την κάτοχο Ρεάλ Μαδρίτης

7. Στη Ρεάλ φοβούνται επίσης την «εκδίκηση» των πρώην παικτών. Το 2004 ήταν ο Μοριέντες ως σκόρερ που τους τιμώρησε στον ημιτελικό με Μονακό, το 2014-15 ήταν ο Μοράτα ως παίκτης της Γιουβέντους που τους σκόραρε και απέκλεισε. Στις τάξεις Γιουβέντους ο μοναδικός παίκτης που φόρες τη φανέλα της Ρεάλ ονομάζεται Σάμι Κεντίρα.

8. Για το διαιτητή ο λόγος. Γερμανός γαρ, όπως το 1998 όταν σφύριξε ο Χέλμουτ Κρούγκερ, ο οποίος ήταν 42 ετών. Γεννημένος στο Μόναχο ο Μπριχ, έδρα της Μπάγερν Μονάχου. Εξι οι φορές είχαν διαιτητή τον Μπριχ οι Ισπανοί, καμία ήττα με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες. Ποιος ο λόγος ανησυχίας; Είναι οι Ιταλοί που πρέπει να φοβούνται την παράδοση με τον Μπριχ, καθώς η μοναδική ήττα σε 3 αγώνες ήρθε από την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2014-15.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

ΣΑΒ. (19.00) 1228 ΣΤΑΜΠΑΕΚ – ΛΙΛΕΣΤΡΟΜ 2 (3,30)
ΣΑΒ. (19.00) 1230 ΣΥΡΙΑΝΣΚΑ – ΝΤΑΛΚΟΥΡΝΤ 1 (3,15)
ΚΥΡ. (18.30) 1296 ΣΥΡΙΟΥΣ – ΧΑΛΜΣΤΑΝΤ 2 (4,50)
ΚΥΡ. (21.00) 1314 ΟΝΤ – ΜΠΡΑΝ 2 (2,85)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.