Είστε εδώ : Αρχική > Ο Σημαδεμένος > “Μένουμε Ευρώπη”

“Μένουμε Ευρώπη”

chl_eulΤι πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν οι πέντε εκπρόσωποι της Ελλάδος σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ. Οι «παγίδες» και τα δεδομένα της κλήρωσης

Κάποτε οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έμοιαζαν με… λεωφόρο για τις περισσότερες ελληνικές ομάδες. Τότε υπήρχαν χρήματα, αλλά δεν υπήρχε «μυαλό» για να αξιοποιηθούν. Τώρα έγινε απλός δρόμος με παγίδες. Πάρτε παράδειγμα τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ξεκινούσε η σεζόν κι είχε εξασφαλισμένη τη συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα δίνει μάχη που όπως φάνηκε και πέρσι δεν έχει πάντα «χάπι εντ». Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, πάλι, που στις πρώτες φάσεις τουλάχιστον είχαν «βατές» κληρώσεις, που τους εξασφάλιζε το ένδοξο παρελθόν τους. Οι ευρωπαϊκές αποτυχίες ή η απουσία τους τα τελευταία χρόνια όμως τους έφερε στους αδύνατους.

Τσάμπιονς Λιγκ

Υπάρχουν δύο δρόμοι διαφορετικοί για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Ο τίτλος στην Ελλάδα φέρνει τους «ερυθρόλευκους» στο «μονοπάτι» των πρωταθλητών. Αυτό σημαίνει «βατές» κληρώσεις τουλάχιστον στην αρχή. Αντίθετα για την ΑΕΚ τα πράγματα είναι δύσκολα ευθύς εξ αρχής. Και οι δύο θα μπουν στη κλήρωση του γ’ προκριματικού γύρου, στις 14 Ιουλίου.

Ολυμπιακός: Αντίπαλοί του θα είναι ομάδες που έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα στη χώρα τους. Στην κληρωτίδα θα βρίσκονται 17 σύλλογοι που έχουν προκριθεί από τον β’ προκριματικό γύρο και οι πρωταθλήτριες της Τσεχίας (Σλάβια Πράγας) και της Ρουμανίας (Βιτορούλ) που όπως και οι «ερυθρόλευκοι» ξεκινούν από εκεί τους αγώνες τους. Αν δεν συμβούν τεράστιες ανατροπές στους προηγούμενους γύρους απέναντί τους θα βρεθούν οι Μάλμε, Αστάνα (Καζακστάν), Παρτίζαν, Ριέκα, Ρόζενμποργκ, Σέριφ, Χάποελ Μπερ Σεβά, Σλάβια, Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανία) και Βιτορούλ. Ο «έτοιμος» Ολυμπιακός δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ο… ανέτοιμος μπορεί να ξαναζήσει τον περσινό εφιάλτη με τους Ισραηλινούς ή παλαιότερα με τους Νορβηγούς. Στα πλέι οφ ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει, αφού μπορεί να βρει αντιπάλους ομάδες όπως η Λέγκια, τον ΑΠΟΕΛ, την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ ή την Καραμπάκ.

ΑΕΚ: Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση για την ΑΕΚ. Με το… καλημέρα μπαίνει στο γκρουπ των αδυνάτων αφού έχει τη χειρότερη βαθμολογία. Αντίπαλοί της θα είναι μια από τις Ντιναμό Κιέβου, Αγιαξ, Βικτόρια Πλζεν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Κλαμπ Μπριζ. Το θετικό είναι ότι σε περίπτωση αποκλεισμού πηγαίνει στα πλέι οφ του Γιουρόπα. Σε περίπτωση πρόκρισης η προσπάθεια για τους ομίλους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αφού θα την περιμένουν πανίσχυρες ομάδες όπως η Σεβίλλη, η Νάπολι ή η Λίβερπουλ μαζί με αυτές που είχε στον προηγούμενο γύρο εφ’ όσον φυσικά έχουν προκριθεί.

Γιουρόπα Λιγκ

Η ελληνική «τριάδα» που μπορεί να γίνει «τετράδα» ή και «πεντάδα» στο απευκταίο σενάριο που αποκλειστούν οι δύο εκπρόσωποί μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ολοι θα έχουν… μπόλικη δουλειά και ισχυρούς αντιπάλους στο δρόμο για τους ομίλους. Ο καθένας ξεκινά από διαφορετική αφετηρία.

Πανιώνιος: Αρχίζει πρώτος. Θα ξέρει, περίπου τον αντίπαλό του (μπορεί να είναι νικητής ζευγαριού) στη κλήρωση της 19ης Ιουνίου (γίνονται μαζί με τον α’ και β’΄προκριματικό) και θα παίξει στις 13 και 20 Ιουλίου. Είναι στο γκρουπ των ισχυρών, αλλά αντίπαλοί του είναι κυρίως ομάδες που θα έχουν περισσότερους αγώνες στα πόδια τους επειδή ή τότε θα αρχίζουν τα πρωταθλήματα ή θα κορυφώνονται αφού γίνονται καλοκαίρι. Από τις πιο γνωστές πιθανούς αντιπάλους η Ρέιντζερς και η Φερεντσβάρος.

ΠΑΟΚ: Στον γ’ προκριματικό γύρο ξεκινά από τους ισχυρούς. Μπορεί να αποφεύγει δυνατές ομάδες, αλλά πάντα υπάρχουν παγίδες. Αντίπαλοι όπως η ΑΪΚ Στοκχόλμης, ο Ερυθρός Αστέρας, η Αμπερντίν, η Γκαμπάλα μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Στους ισχυρούς παραμένει εφ’ όσον προκριθεί και στα πλέι οφ. Οι αντίπαλοί του δεν ισχυροποιούνται σημαντικά και το βασικότερο θα είναι περισσότερο έτοιμος αφού τα ματς θα γίνουν στις 17 και 24 Αυγούστου.

Παναθηναϊκός: Κοινή με του ΠΑΟΚ είναι η δική του πορεία στον γ’ προκριματικό γύρο, αλλά ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει σε περίπτωση πρόκρισης στα πλέι οφ. Εκεί οι «πράσινοι» πέφτουν στον γκρουπ των αδύνατων και αντίπαλοί τους θα είναι πλέον ομάδες όπως η Ζενίτ, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μίλαν, Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ, Μπορντό, Εβερτον και άλλες που μπορεί ν του φράξουν το δρόμο για τους ομίλους του Γιουρόπα.

ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

19 Ιουνίου: Κλήρωση α’ και β’ προκριματικού γύρου

27-28 Ιουνίου: Πρώτοι αγώνες α’ γύρου

4-5 Ιουλίου: Ρεβάνς α’ γύρου

11-12 Ιουλίου: Πρώτοι αγώνες β’ γύρου

18-19 Ιουλίου: Ρεβάνς β’ γύρου

14 Ιουλίου: Κλήρωση γ’ προκριματικού γύρου (Ολυμπιακός + ΑΕΚ)

25-26 Ιουλίου: Πρώτοι αγώνες γ΄ γύρου

1-2 Αυγούστου: Ρεβάνς γ’ γύρου

*Εάν αποκλειστεί ελληνική ομάδα πηγαίνει στα πλέι οφ του Γιουρόπα.

4 Αυγούστου: Κλήρωση πλέι οφ

15-16 Αυγούστου: πρώτοι αγώνες των πλέι οφ

22-23 Αυγούστου: ρεβάνς των πλέι οφ

*Εάν ελληνική ομάδα αποκλειστεί συμμετέχει στους ομίλους του Γιουρόπα

ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΠΑ

19 Ιουνίου: Κλήρωση α’ και β’ προκριματικού γύρου

*Στον β’ προκριματικό γύρο αρχίζει τους αγώνες του ο Πανιώνιος.

29 Ιουνίου: Πρώτοι αγώνες α’ γύρου

6 Ιουλίου: Ρεβάνς α’ γύρου

13 Ιουλίου: Πρώτοι αγώνες β’ γύρου (Πανιώνιος)

14 Ιουλίου: Κλήρωση γ’ προκριματικού γύρου (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός ίσως και Πανιώνιος)

27 Ιουλίου: Πρώτοι αγώνες γ’ προκριματικού γύρου

3 Αυγούστου: Ρεβάνς γ’ προκριματικού γύρου

4 Αυγούστου: Κλήρωση πλέι οφ

17 Αυγούστου: Πρώτοι αγώνες πλέι οφ

24 Αυγούστου: Ρεβάνς

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.