Είστε εδώ : Αρχική > Σαν Σήμερα > Αριστείδης Μούμογλου: Ο “Βάσια” του μπάσκετ

Αριστείδης Μούμογλου: Ο “Βάσια” του μπάσκετ

Εχει και το μπάσκετ τον δικό του… Χατζηπαναγή. Δεν είναι από την Τασκένδη, αλλά από τη Βέροια και πέτυχε κάτι που -καλώς εχόντων των πραγμάτων – κανείς δεν θα μπορέσει να πλησιάσει. Ο Αριστείδης Μούμογλου, το μακρινό 1972, πέτυχε 145 πόντους σε ένα ματς! Μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και φυσικά ο δεύτερος (Γιαννάκης) με τον τρίτο (Τσάνταλης) απέχουν… έτη φωτός με 72 και 71 πόντους αντίστοιχα!
Πως γράφτηκε όμως η ιστορία εκείνο το βράδυ της 13ης Ιουλίου του 1972; Ηταν η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο προπονητής του «γηραιού» ο Ηρακλής Κλάγκας δεν ανησυχεί για τη νίκη αφού ο ΒΑΟ θα χρησιμοποιούσε την ομάδα των νέων, αλλά για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ που ήθελε να πάει στον Μούμογλου. «Ολες οι μπάλες στον Αριστείδη» είπε στους παίκτες του κι αυτοί το τήρησαν κατά γράμμα. Ακόμα και ένα «λέι άπ» του Κώστα Μπογατσιώτη έγινε ασίστ. Αντί να καρφώσει χτύπησε τη μπάλα στο ταμπλό για να σουτάρει ο Μούμογλου!
Οι αριθμοί δημιουργούν… λιποθυμία σήμερα: 63 πόντοι στο α’ μέρος και 82 στο β’ χωρίς να υπάρχουν τρίποντα!

Το Φύλλο Αγώνα στο ματς που έγραψε ιστορία

Στην εθνική είχε μόνο έξι συμμετοχές. Αιτία η απόφασή του να σταματήσει το μπάσκετ για τρία χρόνια (1967-70) για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην φαρμακευτική. Πρόλαβε όμως και πήρε ένα πρωτάθλημα (1962), κάτι που δεν αξιώθηκε ο μέγας Χατζηαπανγής.
Και μετά το μπάσκετ τι; Αφιερώθηκε στην ομάδα που αγάπησε. Οχι στο μπάσκετ, αλλά στο ποδόσφαιρο. Από τη θύρα των φανατικών. Παθιάστηκε με τους Χατζηπαναγή, Κωφίδη, Λάκη Παπαϊωάννου. Ξενέρωσε με τον δεύτερο υποβιβασμό της ομάδας κι έριξε μαύρη πέτρα πίσω του. Πόνεσε κι όταν ο μπασκετικός Ηρακλής, έδιωξε το γιο του Αντώνη παρά την αντίθετη άποψη του προπονητή του και τον… υποχρέωσε να ξενιτευτεί στην Ισλανδία.

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.