Είστε εδώ : Αρχική > Σαν Σήμερα > Κύπριοι αθλητές και τουρκική εισβολή

Κύπριοι αθλητές και τουρκική εισβολή

Το 1974 ήταν μια αλλοπρόσαλλη  χρονιά για τον Κυπριακό αθλητισμό.

ΑΠΟΕΛ έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Έγινε η πρώτη Κυπριακή ομάδα που κατάφερε να μην υποβιβαστεί από το 1967 που η δικτατορία αποφάσισε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής η πρωταθλήτρια Κύπρου της προηγούμενης χρονιάς.

*Στον στίβο η Κυπριακή ομοσπονδία λειτουργούσε υπό τον ΣΕΓΑΣ. Έτσι η μισή εθνική ομάδα της Ελλάδας αποτελούταν από Κύπριους αθλητές (Τζιωρτζής, Λουκάς, Ονησιφόρου, Λάμπρου). Στις ελληνικές ομάδες πάλι αγωνιζόντουσαν μια σειρά από Κύπριους ποδοσφαιριστές. Κουρέας και Παμπουλής στον Ολυμπιακό, Τιμοθέου στην ΑΕΚ κ.ά.

Κι ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά ήρθε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή. Στους δύο Αττίλες η Κύπρος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Το ίδιο και ο αθλητισμός της. 

Η εισβολή βρήκε τους περισσότερους Κύπριους αθλητές στο νησί. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν στη διάρκεια της και κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους. Ο κατάλογος είναι μεγάλος.
Αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
* Ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα Γιαννάκης Παπαϊωάννου σκοτώθηκε στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού.

Ο Γιαννάκης Παπαϊωάννου όρθιος από αριστερά με την ομάδα του Απόλλωνα το 1966

* Ο ανθυπίλαρχος Μιχάλης Ζορμπάς, πρωταθλητής στο πινγκ πονγκ, αθλητής του ΑΠΟΕΛ στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ
* Ο Πάμπος Τσίγγης του Διγενή Μόρφου, ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο στον Καραβά.

Ο Γιώργος Μουστάκας, 21 χρόνων, μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας μπάσκετ της Κερύνειας

* Η ομάδα μπάσκετ της Κερύνειας, πρωταθλήτρια Κύπρου, αποδεκατίστηκε. Έχασε εφτά αθλητές της. Ήταν ο Γιώργος Μουστάκας, 21 χρόνων, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του μπάσκετ στη Κύπρο που υπηρετούσε ως λοχίας στην Εθνοφρουρά. Τα οστά του βρέθηκαν το 2008 στο Πενταδάκτυλο και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Ακόμα σκοτώθηκαν τα αδέλφια Λούης και Ντίνος Τσαγγαρίδης, ο Χρήστος Καρεφυλλίδης, λοχίας των καταδρομών, ο ναύτης Φοίβος Φιερός, ο Ανδρέας Χαραλάμπους και ο Γιώργος Τριγγής.

Ο Γιώργος Καστάνης πολέμησε ηρωικά τους Τούρκους. Υπήρξε αθλητής του Ηρακλή και το γήπεδο βόλεϊ της ομάδας πήρε το όνομά του για να τιμηθεί η μνήμη του

*Στο πάνθεον των ηρώων ξεχωριστή θέση έχει ι διοικητής της 33ης μοίρας καταδρομών παλαιός αθλητής στίβου του Ηρακλή Γιώργος Κατσάνης. Πολέμησε με αφάνταστο ηρωισμό στον Άγιο Ιλαρίωνα και στο τέλος έχασε τη ζωή του. Στη μνήμη του ονομάστηκε «Κατσάνειο» το κλειστό του βόλεϊ του «γηραιού» στη Θεσσαλονίκη.

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.