Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Σταύρος Κολίλας: Στο τέλος κερδίζει το χρήμα…

Σταύρος Κολίλας: Στο τέλος κερδίζει το χρήμα…

Οταν το Ιούνιο του 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία, Ουαλία και ΦΙΦΑ) αποφάσισε ότι το άθλημα χρειάζεται νέο «προστάτη», ο δυτικός κόσμος το βάπτισε αμέσως VAR (Video Assistant Referee). Με άλλα λόγια, ηλεκτρονικό βοήθημα του διαιτητή. Είχαν προηγηθεί οι 4 διαιτητές, οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν 6.

Το λάθος, λάθος, όμως, και οι υποψίες πολλές. Η αρχή του πειράματος βρήκε πρόθυμες τις ομάδες των μικρών αμερικανικών κατηγοριών, όπου κάθε επίσκεψη στο VAR, έδινε την ευκαιρία στον σκηνοθέτη να ρίξει και μια διαφήμιση. Στη συνέχεια το πείραμα πέρασε από την Ολλανδία, δοκιμάστηκε στα Παγκόσμια τουρνουά νέων της ΦΙΦΑ μέχρι που οι Αυστραλοί άνοιξαν την πόρτα στον «Μεσσία» της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Λίγοι ασχολήθηκαν πραγματικά με τον τεχνολογικό διαιτητή μέχρι που Γερμανοί, Ιταλοί και Πορτογάλοι τάραξαν τα νερά με την θέσπιση ενός συστήματος που κοστίζει κάθε χρόνο έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το VAR (8 κάμερες και 2 σκηνοθέτες), μπήκε στην καθημερινότητα των φιλάθλων, τόσο που οι εκπομπές κάθε πιθανού και απίθανου τύπου, αφιερώνουν άφθονο χρόνο στο νέο φαινόμενο, περισσότερο για να το δικαιολογήσουν παρά να επισημάνουν τα αρνητικά στοιχεία.
Ο Ρομπέν των Δασών των νεότερων χρόνων εν δράσει! Αρκετοί πιστεύουν ακόμα ότι οι επαναστάσεις σε παλιούς και νέους καιρούς έγιναν υπέρ του φτωχού. «Το VAR αφαιρεί από τους πλούσιους και δίνει στους φτωχούς», αναφέρθηκε θριαμβευτικά σε μεγάλη ιταλική πολιτική εφημερίδα, παραθέτοντας τις φάσεις στις οποίες οι μικρές ομάδες βρήκαν το δίκιο τους. Στις πρώτες δυο αγωνιστικές, η τεχνολογία έδωσε δυο πέναλτι στις Κάλιαρι και Τζένοα. Θύμα του VAR η μεγάλη και αντιπαθητική Γιουβέντους, η ομάδα που ταΐζει και ποτίζει τη διαιτητική τάξη μέσω χορηγίας της ασφαλιστικής εταιρίας που κατέχει. Τίποτα δεν άλλαξε. Η Γιούβε κέρδισε με άνεση 3-0 και 4-2 αντίστοιχα.

Το βράδυ της Κυριακής γίναμε μάρτυρες ενός μπερδέματος στο Ντόρτμουντ – Κολωνία 5-0. Στη φάση που ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σημειώνει το 2ο γκολ, ο διαιτητής είχε σφυρίξει πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ακυρωθέν τέρμα, όμως το κέντρο ελέγχου στην Κολωνία ενημέρωσε τον διαιτητή ότι δεν υπήρχε φάουλ στον τερματοφύλακα. Ιδού η διαφορά ανάμεσα στη λειτουργία του VAR σε Γερμανία και Ιταλία.
Οι συμπατριώτες της Μέρκελ, ελέγχουν όλες τις φάσεις από κεντρικό στούντιο συνδρομητικής τηλεόρασης στην Κολωνία, επικοινωνώντας απευθείας με τον διαιτητή, ο οποίος δεν βλέπει την επανάληψη της φάσης. Αντίθετα, στην Ιταλία είναι ο διαιτητής που κοιτάζει την οθόνη, λαμβάνοντας ο ίδιος την τελική απόφαση. Το τελικό αποτέλεσμα στο Κιέβο – Αταλάντα 1-1, καθορίστηκε αποκλειστικά από την τεχνολογία. Τέλος οι διαμαρτυρίες, τέλος τα παράπονα των οπαδών. Η τεχνολογία έκοψε δουλειά από τις καφετέριες. Η παλιά θεωρία περί «ανθρώπινου λάθους» που προστάτευε τους διαιτητές τείνει να ξεχαστεί. Επιτέλους! Οι διαιτητές βρήκαν «Αγιο Προστάτη» και το ποδόσφαιρο ανυποψίαστους οπαδούς που πληρώνουν για να βλέπουν.
Σύμφωνα με την νέα τάξη πραγμάτων, το λάθος γίνεται προνόμιο των παικτών και προπονητών, των μάνατζερ και διοικούντων. Ορισμένοι ζουν με την ελπίδα ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο ποδόσφαιρο. «Εσείς το VAR και τις σκληρές αποφάσεις περί διακοπών αγώνων και εισβολών στους αγωνιστικούς χώρους, εμείς το χρήμα».

Υστερα από 4 αγωνιστικές στην Α’ Ιταλίας, οι 3 πρώτες του πίνακα, Νάπολι, Γιουβέντους και Ιντερ δεν έχουν χάσει ακόμα βαθμό, κουνώντας με άνεση τα δίκτυα των άμοιρων αντιπάλων. Στην Πρέμιερ Λιγκ προπορεύονται οι δυο πλούσιες ομάδες του Μάντσεστερ, εκείνες με το μεγαλύτερο μπάτζετ και τις πιο ακριβές μετεγγραφές. Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για Γαλλία και Ισπανία, όπου ξέρουμε εξαρχής ποιες θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Οι Ισπανοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν φέτος το VAR στους αγώνες Κυπέλλου (από του χρόνου στο πρωτάθλημα), οι Γάλλοι το σκέφτονται και οι Αγγλοι θα το κάνουν αν πειστούν ότι η τεχνολογία δεν προκαλεί ζημιά στην κουλτούρα της αγνότητας που διακατέχει το δικό τους ποδόσφαιρο. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν στα ματς του Γ’ γύρου του του Κυπέλλου, στις αρχές Ιανουαρίου. Σε ένα μήνα θα μπουν στη διαδικασία οι Λατίνοι με την εφαρμογή της τεχνολογίας στα ημιτελικά του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες.
Μετά το VAR ή έπειτα από κάθε άλλο επαναστατικό κανόνα της μπάλας, θα βρεθεί μια νέα Παρί να παρακάμπτει το Financial Fair Play, θα βρεθεί μια νέα Μπάγερν που κάθε χρόνο θα αγοράζει τους καλύτερους παίκτες των αντιπάλων (τελευταία την αντιγράφει η Γιουβέντους), όπως θα βρεθούν επενδυτικές εταιρίες που θα καθορίζουν την αγορά και κατ’ επέκταση τους νικητές. Το VAR διορθώνει τους διαιτητές και προσφέρει ήρεμη προσέγγιση των αγώνων στους οπαδούς, από τους οποίους σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί το αίσθημα της αδικίας. Στο τέλος θα κερδίζει πάντα ο καλύτερος, δηλαδή το χρήμα.

ΣΥΣΤΗΜΑ 3-4-5

ΤΡΙ.(18.30) 2681 ΧΑΚΑ – ΟΠΣ 2 (4.50)
ΤΡΙ.(21.45) 1773 ΜΠΡΙΣΤΟΛ Σ. – ΣΤΟΟΥΚ 1 (3,60)
ΤΡΙ.(21.45) 1770 ΜΠΕΡΝΛΙ – ΛΙΝΤΣ 2 (4,15)
ΤΕΤ.(21.00) 1884 ΣΕΝ ΓΚΑΛΕΝ – ΒΑΣΙΛΕΙΑ 1 (3,90)
ΤΕΤ.(21.45) 1910 ΚΑΛΙΑΡΙ – ΣΑΣΟΥΟΛΟ Χ (3,40)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.