Είστε εδώ : Αρχική > Θέμα > Οι 11 μεγάλες ομάδες που ΔΕΝ πήγαν Μουντιάλ

Οι 11 μεγάλες ομάδες που ΔΕΝ πήγαν Μουντιάλ

Και η Ιταλία στον… καναπέ! Μαζί με την Ολλανδία και την  Ελλάδα. Τι να πουν όμως και κάποιες από τις πανίσχυρες ομάδες που δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο. Η ιστορία της διοργάνωσης από το 1930 έως σήμερα είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα.

Ξεχωρίσαμε 11 ομάδες με προσφορά στο διεθνές ποδόσφαιρο, ή στη γεωγραφική τους περιοχή που απέτυχαν στο στόχο τους. Να προκριθούν.

1950-ΣΚΩΤΙΑ: Οι Βρετανοί είναι ξεχωριστοί. Ομως ο αποκλεισμός της Σκωτίας από το τουρνουά που έγινε στη Νότια Αμερική δεν έχει προηγούμενο. Η ΦΙΦΑ αποφάσισε να προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες του Κυπέλλου Βρετανικών ομοσπονδιών. Οι Σκωτσέζοι πριν τους αγώνες είχαν δηλώσει: «Αν δεν πάρουμε το Κύπελλο δεν πάμε στη Βραζιλία. Θα είναι αποτυχία». Για κακή τους τύχη έχασαν στον τελικό από την Αγγλία και πεισματάρηδες όπως είναι τήρησαν την υπόσχεσή τους. Η ΦΙΦΑ αρνήθηκε στην 3η ομάδα να πάει στη θέση τους. Ετσι κι αλλιώς Τουρκία και Ινδία δεν ταξίδεψαν για οικονομικούς λόγους και το τουρνουά της Βραζιλίας έγινε με 13 ομάδες!

1958 – ΙΤΑΛΙΑ: Η Ιταλία με εξαίρεση τη πρώτη διοργάνωση το 1930 δεν είχε χάσει Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα προκριματικά βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με τη Β.Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Το τελευταίο ματς στο Μπέλφαστ θα ήταν καθοριστικό. Είχε οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου 1957. Ομως η ομίχλη καθήλωσε τον Ούγγρο διαιτητή Ζολτ στο Λονδίνο. Προσφέρθηκαν οι Αγγλοι να στείλουν την καλύτερη «σφυρίχτρα» τους, τον Ελις, που, κι αυτός, δεν μπόρεσε να φτάσει στον προορισμό του λόγω θαλασσοταραχής! Οι Ιρλανδοί πρότειναν να γίνει ματς με δικό τους διαιτητή, αλλά η ΦΙΦΑ δεν το δέχτηκε. Οι δύο ομάδες συμφώνησαν να δώσουν ανεπίσημο φιλικό. Το ματς ήταν σκληρό και οι Βορειοϊρλανδοί οπαδοί απείλησαν με λιντσάρισμα τους Ιταλούς ποδοσφαιριστές. Οταν έγινε ο επίσημος αγώνας (φωτογραφία) η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Οι Βορειοϊρλανδοί νίκησαν 2-1 και πήραν τη θέση των Ιταλών στα τελικά.

1966 – ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Το 1962 είχε φθάσει στα ημιτελικά και το 1968 έφθασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (έχασε από την Ιταλία). Ομως η ομάδα του Βάσοβιτς και του Τζάιτς αποκλείστηκε στα προκριματικά από τη Γαλλία. Κι όχι μόνον αυτό. Στη βαθμολογία του 3ου ομίλου της Ευρωπαϊκής Ζώνης την πέρασε ακόμα και η Νορβηγία!

1970 – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Βρισκόταν στον όμιλο με το Περού και τη Βολιβία. Το εισιτήριο ήταν ένα. Ο δικτάτορας της Αργεντινής πριν τους αγώνες καθαίρεσε τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Μαζί έφυγε και ο προπονητής της εθνικής. Στη θέση του ανέλαβε η παλιά δόξα του ποδοσφαίρου Αντόλφο Πεντερνέρα που δεν υπολόγισε το υψόμετρο της Βολιβίας και τις «ειδικές συνθήκες» στο Περού. Αποτέλεσμα; Ηττες εκτός έδρας, ισοπαλία εντός με το Περού και μία μόνο νίκη επί της Βολιβίας. Η Αργεντινή τερμάτισε 3η και τελευταία κι είδε το Μουντιάλ του Μέξικο από την τηλεόραση.

1974 – ΑΓΓΛΙΑ: Πλήρωσε τα κολλήματα του σερ Αλφ Ράμσεϊ στην ομάδα που του χάρισε το τρόπαιο το 1966. Δεν υπολόγισε όμως ότι ο χρόνος σαρώνει τα πάντα. Ακόμα και τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Στη θέση της πήγε η Πολωνία που εντυπωσίασε στα Γερμανικά γήπεδα.

1974 – ΕΣΣΔ: Επρεπε να παίξει μπαράζ με τη Χιλή. Λίγες μέρες πριν τον πρώτο αγώνα στη Μόσχα στη νοτιοαμερικανική χώρα έγινε πραξικόπημα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Αλιέντε δολοφονήθηκε από τους στρατιωτικούς που εγκαταστάθηκαν στην εξουσία. Μετά το 0-0 στη ρωσική πρωτεύουσα έπρεπε να γίνει ρεβάνς στο Σαντιάγκο στο «Εθνικό Στάδιο» που μόλις είχε αδειάσει από τους πολιτικούς κρατούμενους που είχαν «φυλακιστεί» σε αυτό. Οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν να πάνε στη Χιλή, έγινε μια παρωδία αγώνα με τους “γηπεδούχους” να κάνουν σέντρα και να βάζουν γκολ σε άδειο τέρμα και να προκρίνονται! Επαιζαν – κυριολεκτικά – χωρίς αντίπαλο.

1978 – ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Το 1976 είχε κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νικώντας στον τελικό την Δ. Γερμανία. Ο Πανένκα ήταν το αστέρι της. Ομάδα με ταλέντο και σκληροτράχηλη που αποκλείστηκε στον προκριματικό όμιλο από την Σκωτία!

1982 – ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Λίαμ Μπρέιντι, Φρανκ Στέιπλετον, Στιβ Χαϊγουέι, Μαρκ Λόρενσον, Ντέιβιντ Ο’ Λίρι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ομάδα ήταν η καλύτερη όλων των εποχών, πολύ καλύτερη από εκείνη που πήγε στα τελικά το 1990 με τον Τζάκι Τσάρλτον στο τιμόνι. Κι όμως στον όμιλό της δεν πήρε καμία από τις δύο πρώτες θέσεις. Την προσπέρασαν Βέλγιο και Γαλλία.

1982 – ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ηταν η εποχή της… αγρανάπαυσης του Ολλανδικού ποδοσφαίρου. Στην εθνική όμως υπήρχε ποιότητα με τους Κρολ, Μιούρεν, φαν Μπρόκελεν. Ηταν στον ίδιο όμιλο με την Ιρλανδία και τερμάτισε 4η!

1994 – ΓΑΛΛΙΑ: Οι Λαμά, Καντονά, Μπλανκ, Ντεσαγί, Πετίτ και Παπέν δεν πήγαν στις ΗΠΑ.Η Σουηδία και η Βουλγαρία την προσπέρασαν στον όμιλο και την άφησαν… σπίτι. Τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε τη μεγάλη ρεβάνς με την κατάκτηση του τροπαίου.

2010 – ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Για την Αφρική η Αίγυπτος αποτελεί σημείο αναφοράς. Εκείνη την εποχή και καλή ομάδα είχε και σάρωνε στο Κόπα Αφρικα. Στο καθοριστικό ματς στο Κάιρο νίκησε την Αλγερία με 2-0 και ισοβάθμησε μαζί της. Τέσσερις μέρες αργότερα έπαιξε μπαράζ στο Χαρτούμ του Σουδάν. Η Αλγερία νίκησε με 1-0 και πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης.

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.