Είστε εδώ : Αρχική > Σαν Σήμερα > Σαν σήμερα στον αθλητισμό (17 Αυγούστου)

Σαν σήμερα στον αθλητισμό (17 Αυγούστου)

1938: Ο Χένρι Άρμστρονγκ νικάει τον Λου Άμπερς στην κατηγορία των ελαφρών βαρών στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και γίνεται ο πρώτος πυγμάχος που κατακτά το τίτλο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες (πτερού, ημιμέσων και ελαφρών βαρών).

1956: Η ΑΕΚ ηττάται από τη Νις με 6-4, σε φιλικό παιχνίδι στη Γαλλία, με την «Ένωση» να πιάνει μεγάλη απόδοση απέναντι στην πρωταθλήτρια Γαλλίας. Και τα τέσσερα ελληνικά γκολ σημειώνει ο Κώστας Νεστορίδης.

1957: Την αποθέωση από 45.000 έλληνες φιλάθλους γνωρίζει στο Καλλιμάρμαρο ο θρυλικός Εμίλ Ζάτοπεκ, που βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο των Ελληνο-τσεχικών αγώνων στίβου, θριαμβεύοντας στα 5.000 μ. και 10.000 μ.

1966: Ο Γιώργος Κούδας δίνει τον πρώτο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο φιλικό εναντίον του Αργοναύτη. Η οικογένειά του έχει μετακομίσει εδώ κι ένα χρόνο στο Πασαλιμάνι, ώστε να καλυφθεί ο όρος των μεταγραφών που θέλει την οικογένεια του παίκτη να έχει σπίτι στην πόλη που θέλει να μεταγραφεί. Έπειτα από μία διετή περιπέτεια, θα επιστρέψει το 1968 στον ΠΑΟΚ, αλλά η ρήξη μεταξύ των δύο φίλων σωματείων έχει επέλθει.

1971: Πραγματοποιώντας κατά διαστήματα εξαιρετική εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός νικάει 2-1 την ισπανική Βαλένθια, σε φιλικό αγώνα στη Λεωφόρο. Ο Αριστείδης Καμάρας και ο Αντώνης Αντωνιάδης πετυχαίνουν τα γκολ μιας νίκης, που θεωρείται μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι οι «νυχτερίδες» έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ισπανίας.

1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει τον αποκλεισμό της Ροδεσίας από τους 20ούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, μετά την πίεση των κρατών που απειλούν με μποϊκοτάζ.

1975: Στον πρώτο φιλικό αγώνα του επί ελληνικού εδάφους, ο Παναθηναϊκός νικάει τον ΠΑΟ Κουφαλίων με 7-3. Τρία τέρματα σημειώνει ο Αντώνης Αντωνιάδης, δύο ο Οδυσσέας Βακάλης και από ένα ο Φικρέτ Μούικιτς με τον Μήτσο Δημητρίου.

1977: Ο Παναθηναϊκός νικάει με σκορ 2-1 την ισχυρότατη γιουγκοσλαβική Μπουντουτσνόστ στον τελικό του Κυπέλλου Βαλκανίων. Έτσι, ο νταμπλούχος Ελλάδας γίνεται μία από τις έξι ομάδες της χώρας μας που έχουν αναδειχτεί νικήτριες σε αυτή τη διοργάνωση. Τα γκολ της πράσινης νίκης πέτυχαν ο Τάκης Παπαδημητρίου και ο Μποριβόγε Τζόρτζεβιτς.

1981: Με πρωτοβουλία του Αναστάσιου Κεφαλέα, γενικού αρχηγού, και του Γιάννη Μαλακατέ, αρχηγού του ΠΑΟ και επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Πλάκα, ιδρύεται το τμήμα τοξοβολίας της ομάδας, το πρώτο τμήμα τοξοβολίας στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, η τοξοβολία θα ενταχθεί στην Σκοπευτική Ομοσπονδία (ΣΚΟΕ), έως ότου το 1998 δημιουργηθεί η Ομοσπονδία της Τοξοβολίας (ΕΦΟΤ).

1983: Εξαιρετικά τα πρώτα δείγματα γραφής του Βρετανού Τρέβορ Ρος που απέκτησε η ΑΕΚ. Στο φιλικό 0-0 με τη Νιούκαστλ του Κέβιν Κίγκαν αναδεικνύεται σε κορυφαίο της ομάδας του, προκαλώντας ενθουσιασμό στον κόσμο της Ένωσης.

1988: Ο Αμερικανός Χάρι «Μπατς» Ρέινολντς σπάει στη Ζυρίχη το παγκόσμιο ρεκόρ 20 ετών του Λι Έβανς στα 400 μ. με 43.29.

1990: Ο Γιώργος Έρτσος κατακτά την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ενός τόνου στο Μάαρστραντ της Σουηδίας. Ένα χρόνο πριν, ο Έρτσος είχε κερδίσει πάλι την πρώτη θέση στο Φάληρο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3/4 τόνων.

1994: Ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια ΑΕΚ, σε αγώνα για το Σούπερ Καπ. Επιβλητικός και αποτελεσματικός, πετυχαίνει τρία γκολ (Ουζουνίδης, Αποστολάκης και Μάρκος) χωρίς να δεχτεί κανένα, με αποτέλεσμα να προσθέσει ένα ακόμα τρόπαιο στην πλούσια συλλογή του. Οι νικητές αγωνίστηκαν με την ακόλουθη σύνθεση: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Καλιντζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Χριστοδούλου, Μαραγκός, Γεωργιάδης Γ. Χ., Δώνης, Βαζέχα, Λαγωνικάκης και Μάρκος.

2004: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 81 κιλών του τζούντο, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

2006: Ο Παναθηναϊκός αποκτά από τον ΠΑΟΚ τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Δικέφαλος παίρνει 1,8 εκατομμύρια ευρώ και τρεις παίκτες (Χαραλαμπίδης, Τόργκελε, Τσίγκας), ενώ ο παίκτης υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με 800.000 ευρώ το χρόνο.

2008: Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικ Φελπς κερδίζει τα 4Χ100 μικτής ατομικής στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και κατακτά το 8ο χρυσό μετάλλιο, ρεκόρ σε αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2008: Ο Γκράμπριελ Αγκμπονλαχόρ της Άστον Βίλα επιτυγχάνει το δεύτερο πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ σε διάστημα 8 λεπτών, στη νίκη της ομάδας του επί της Μάντσεστερ Σίτι με 4-1.

2008: Ο Δημήτρης Μούγιος και ο Βασίλης Πολύμερος κατακτούν το αργυρό μετάλλιο στην κωπηλασία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 6:11.72, η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη το χάλκινο στην κατηγορία ίνγκλινγκ της ιστιοπλοΐας και η Χρυσοπηγή Δεβετζή το χάλκινο στο άλμα τριπλούν με 15.23, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2011: Ο Πιερ Κινόν, ο Γάλλος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 1984 στο άλμα επί κοντώ και παγκόσμιος ρέκορντμαν του αγωνίσματος με 5.82, βάζει τέλος στη ζωή του, σε ηλικία 49 ετών.

 

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.