Είστε εδώ : Αρχική > Ο Σημαδεμένος > Μια συγγνώμη στον «Πιντουρίκιο»

Μια συγγνώμη στον «Πιντουρίκιο»

Έχοντας ακόμα νωπές τις συγκινητικές εικόνες του δυσβάστακτου αντίο ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή, αυτό του «Πιντουρίκιο» Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο από τη Γιουβέντους, μιας προσωπικότητας που σπανίως θα ξανασυναντήσει κανείς στην Ευρώπη αλλά και το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, το ιταλικό πρωτάθλημα πλήττεται για ακόμα μια φορά.

Μετά το σκάνδαλο Totonero του 1982, το Calciopoli του 2006 στη γειτονική χώρα είναι ραγδαίες οι εξελίξεις όσον αφορά στην αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Οι φίλοι του calcio, παρακολουθούν αποσβολωμένοι και έκπληκτοι τις αποκαλύψεις για χειραγωγημένους αγώνες, πρόεδροι να ζητούν από ποδοσφαιριστές των ομάδων τους να κάτσουν να χάσουν, γιατί έχουν ποντάρει στοιχηματικά εις βάρος τους.

Στο scommessopoli, λοιπόν, ο ισχυρός άντρας της Σιένα Μάσιμο Μετζαμόρα στο ματς της Βαρέζε, τη χρονιά που ήταν προπονητής ο νυν της πρωταθλήτριας Γιουβέντους  Αντόνιο Κόντε (2010-11), φέρεται να ζήτησε μειωμένη απόδοση από τους παίκτες του ώστε να χάσει η ομάδα του, καθώς την είχε ποντάρει στο στοίχημα.

Το τραγικό της υπόθεσης μάλιστα είναι πως στη λίστα φιγουράρουν τρανταχτά ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως αυτό του Κριστιάν Βιέρι ενώ από το σκάνδαλο δεν γλίτωσε ούτε ο αρχηγός της Λάτσιο και διεθνής Ντομένικο Κρισίτο, ο οποίος αποκλείστηκε μετά από την εμπλοκή του, από την αποστολή της εθνικής Ιταλίας για το προσεχές EURO.

Η υπόθεση μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα, ως συνέχεια του 2006, όπου και τότε είχε αναστατωθεί η ποδοσφαιρική κοινωνία της χώρας με στημένα παιχνίδια, μειωμένες αποδόσεις παικτών ή προσυμφωνημένο αριθμό τερμάτων.

Γεγονότα που αμαυρώνουν εκ νέου την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και αναστατώνουν την εθνική ομάδα λίγο πριν την έναρξη των υποχρεώσεων της στα τελικά του EURO, ακόμα και αν το θεωρούν κάποιοι… γούρι, μιας και η Ιταλία βρισκόταν πάλι στην ίδια θέση το 2006 αλλά δεν φάνηκε επηρεασμένη και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου.

Ναι, ίσως οι διεθνείς αντιδράσουν για τα τεκταινόμενα μέσω της εθνικής τους ομάδας και να επιδιώξουν έτσι τη διάσωση του ιταλικού ποδοσφαίρου και της εικόνας του. Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και στο παρελθόν…

Μουρμούρες, ψίθυροι και αμφιβολίες επικρατούν και γύρω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους που για ακόμα μια φορά καταφέρνει να συνδυάσει το όνομα της με τα σκάνδαλα δημιουργώντας αντιπάθειες και εχθρούς.

Η βασική μπλεγμένη της ιστορίας του 2006, όταν της αφαιρέθηκε ο τίτλος και υποβιβάστηκε στη Serie B  για τα κατορθώματά της, βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα αφού ο ποδοσφαιριστής της, Λεονάρντο Μπονούτσι
είναι ύποπτος.

Φανταστείτε τι θα ακολουθήσει αν, η ομάδα του Τορίνο, που φέτος επέστρεψε στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην μετά Calciopoli εποχή, αγωνιζόμενη  στο νέο της γήπεδο, κριθεί ένοχη!

Δεν ξέρω αν η πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας, Μάριο Μόντι, για αναστολή των πρωταθλημάτων για 2-3 χρόνια είναι δυνατή λύση ώστε να απεγκλωβιστεί από τη λάσπη και την αναξιοκρατία το calico. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια δραστηριότητα που είναι πηγή εσόδων για το κράτος, περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ (ποσό διόλου ευκαταφρόνητο με τέτοια οικονομική κρίση) και προσφέρει δουλειά σε αρκετές οικογένειες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα από τα σπουδαιότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης με τεράστιους ιστορικά συλλόγους, όπως η Μίλαν, η Γιουβέντους, η Ίντερ, η Νάπολι, η Ρόμα, η Νάπολι κ.α. πλήττεται ανεπανόρθωτα σε λιγότερο από μια επταετία.

Και μαζί με αυτό μολύνουν το αντίο, ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις στον φίλαθλο κόσμο. Σπιλώνουν την τελευταία του παράσταση με την ομάδα της καρδιάς του και την τιμή του ως πρωταθλητής Ιταλίας στον τελευταίο τίτλο της καριέρας του.

Συγγνώμη Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο…

Νιώθω μια απέραντη ντροπή και αποστροφή, τόσο για τους παράγοντες όσο και για τους εμπλεκομένους φορείς (είτε είναι ποδοσφαιριστές, είτε είναι προπονητές κτλ.) «που πουλάνε ακόμα και την ψυχή τους» για το χρήμα (λες και λίγα κερδίζουν από το ποδόσφαιρο) βρωμίζοντας το άθλημα, τους συλλόγους αλλά και ανθρώπους (γιατί υπάρχουν και αυτοί) που απλά υπηρετούν αυτό που αγαπούν.

Τέλος, μια ακόμα συγγνώμη. Από τον απλό κόσμο που πληρώνει από το υστέρημα του σε δύσκολες οικονομικά εποχές, για να πάει στο γήπεδο και να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα και να ξεφύγει έστω και για λίγο από τα προβλήματά του, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι ευθαρσώς τους κοροϊδεύουν και γίνονται πλούσιοι.

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.