Είστε εδώ : Αρχική > Ο Σημαδεμένος > Οι τραγωδοί-κωμωδοί και η Λίγκα

Οι τραγωδοί-κωμωδοί και η Λίγκα

Το πιο εύκολο πράγμα που, πολλές φορές, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας είναι η κριτική μετά από μία ήττα. Μετά Χριστόν προφήτες που έβλεπαν σχεδόν τα πάντα ρόδινα έπειτα από την εμφάνιση της Εθνικής μας κόντρα στην Πολωνία, έκαναν στροφή 180 μοιρών, συνθέτοντας τις ραψωδίες της οργής.

Φταίει ο Σάντος, φταίει ο Χολέμπας, φταίει ο Σαμαράς, φταίει το εξάγωνο Αφροδίτης-Ουρανού, όλοι έχουν ένα μερίδιο ευθύνης και θα τ’ ακούσουν. Εύλογο είναι πως οι περισσότεροι δεν θα διαφωνήσουμε στα επικριτικά σχόλια για την εικόνα της Ελλάδας, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο χάνουμε την ουσία.

Η αμυντική λειτουργία της «γαλανόλευκης» ήταν το λιγότερο κωμική στα πρώτα λεπτά. Γεγονός. Δεχτήκαμε τα δύο γρηγορότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης και δικαιώσαμε απόλυτα τον Μίχαλ Μπίλεκ, ο οποίος διέγνωσε σωστά πως η αδυναμία μας έγκειται στην φτωχή αλληλοκάλυψη του αριστερού και δεξιού άκρου της άμυνας.

Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή. Η «boring Greece», με αναχρονιστικό τρόπο ανάπτυξης δεν κατάφερε να διασπάσει ουσιαστικά ποτέ, μία μέτρια οπισθοφυλακή. Ακόμη και όταν στη γραμμή κρούσης συνυπήρχαν για λίγη ώρα οι Γκέκας-Μήτρογλου-Σαλπιγγίδης-Σαμαράς, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να βρουν το ρόλο τους μέσα στο γήπεδο. Και όλα αυτά, βέβαια, θα τα φορτώσουμε πρωτίστως στον Πορτογάλο και δευτερευόντως στους παίκτες, με τον πλέον εύσχημο τρόπο, αφού και οι τυφλοί τα είδαν.

Εδώ, εντούτοις, βρίσκεται και το κομμάτι που με λυπεί περισσότερο. Η απαξίωση. Η ισοπέδωση. Ελληνικό σπορ. Για να εξηγούμαστε, φαν του Σάντος δεν υπήρξα ποτέ. Το στιλ ποδοσφαίρου που παρουσιάζει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, το θεωρώ παντελώς αντιαισθητικό. Όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω πως χάρις εκείνον εξασφαλίσαμε την τέταρτη συμμετοχή μας στην τελική φάση του Euro. Τότε, η ιστορική νίκη επί της Κροατίας ήταν… «έργο Σάντος». Τώρα, ο κόουτς έγινε σεφ και σερβίρει σαλάτες και σούπες.

Το μίγμα συμπληρώθηκε από μία εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών, που, κινδυνεύει να πάρει μαζί της την ταμπέλα της «αποτυχημένης ομάδας», όπως συνέβη το 2008. Είναι πέρα για πέρα άδικο για παιδιά όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Νίνης, ο Φορτούνης, ο Φετφατζίδης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Μήτρογλου να ποτιστούν με αυτή την μπογιά. Αξίζουν μόνο την στήριξή μας, ανεξαρτήτως από το αν ο αγώνας απέναντι στη Ρωσία αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της Εθνικής μας ομάδας στο τουρνουά.

Και λίγο στοίχημα…

Για να αλλάξουμε λίγο θέμα, ρίχνοντας μια ματιά στους σημερινούς αγώνες μου κίνησε την περιέργεια ένα ματσάκι από το πρωτάθλημα Ισημερινού, που διεξάγεται στις 3:30 τα ξημερώματα. Η LDU Κίτο ή Λίγκα ντε Κίτο όπως είναι πιο γνωστή, η οποία βρίσκεται στην έκτη θέση της βαθμολογίας, υποδέχεται την προτελευταία Τέκνικο Ουνιβερσιτάριο, με στόχο να πλησιάσει την πρώτη τριάδα.

Για να εξηγήσω εν τάχει, το πρωτάθλημα του Εκουαδόρ χωρίζεται σε δύο σεζόν, όπως για παράδειγμα το Clausura-Apertura στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ,όμως, ο πρώτος κάθε περιόδου, παίρνει μέρος στον μεγάλο τελικό (γίνεται γύρω στο Δεκέμβριο) από τον οποίο αναδεικνύεται και ο πρωταθλητής. Παράλληλα, εξασφαλίζει και την είσοδό του στο Copa Libertadores, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο δεύτερος και ο τρίτος της πρώτης σεζόν, εξασφαλίζει ένα εισιτήριο για την δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, ήτοι το Copa Sudamericana.

Η Λίγκα διαθέτει σαφώς ποιοτικότερη ομάδα από την αποψινή της αντίπαλο, με παίκτες όπως ο γερόλυκος Ουλίσες Ντε Λα Κρους, με μακρά θητεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο αμυντικός Εσέκιελ Λούνα, ο πρώην άσος της Αϊντχόφεν Έντισον Μέντες, ο παλιός μας γνώριμος Νταμιάν Μάνσο και ο Αργεντινός «μπόμπερ» Κλαούντιο Μπιέλερ, που έχει σημειώσει ήδη 14 γκολ σε 17 αναμετρήσεις και ηγείται της σχετικής λίστας των σκόρερ της Serie A. Αναζητάει ανάκαμψη μετά την οδυνηρή ήττα με 3-0 από την Έμελεκ (3η στη βαθμολογία), όπου παρουσίασε σοβαρά αμυντικά κενά και με πέντε αγωνιστικές να απομένουν στο καλαντάρι, απέχει έξι πόντους από την κορυφή και επιζητάει μόνο νίκη με όπλο την καλή της έδρα (ρεκόρ 4-3-1 φέτος), όπου έχει σημειώσει 19 τέρματα, έχοντας δεχτεί όμως και 9.

Στον αντίποδα, η Τέκνικο έχει κερδίσει μόνο μία φορά εκτός έδρας, με την εστία της να παραβιάζεται 14 φορές. Ο τεχνικός της Μάριο Σαραλέγκι, έχει δημιουργήσει ένα κλασικό, σκληροτράχηλο σύνολο, με στόχο την μαζική άμυνα στα εκτός έδρας ματς και παιχνίδι αντεπιθέσεων, γι αυτό κι ενίοτε έχει καταφέρει να σκοράρει σε δύσκολες έδρες.

Τα σημαντικά προβλήματα εκλείπουν και για τις δύο ομάδες. Δεν θα προτιμήσουμε την αστεία απόδοση του άσου που κυμαίνεται γύρω στο 1.30, ωστόσο το over 2,5 με τιμές γύρω στο 1,85 μοιάζει αρκετά ελκυστικό. Αναφορικά με την προϊστορία τους, σε 11 αναμετρήσεις έχουν σημειωθεί 7 over και τα περισσότερα εξ’ αυτών με γεμάτα σκορ (4-0, 4-1, 2-1, 3-1, 3-0, 3-3, 2-2).

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.