Είστε εδώ : Αρχική > Ηλίας Ζυματούρας > Θέμα: «Οδηγός» για… Λατίνους

Θέμα: «Οδηγός» για… Λατίνους

latinΠολύ καιρό σκεφτόμουν να γράψω «στοιχηματικό οδηγό για τα Λατινοαμερικάνικα πρωταθλήματα». Τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο πριν από το ποντάρισμα. Τώρα που είναι η… εποχή τους, κατέγραψα σε ένα πρόχειρο χαρτί τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε χώρα και κατά την προσωπική μου άποψη χρειάζονται ιδιαίτερης προσοχής. Βρήκα τα «κοινά» σημεία και σας τα παραθέτω.

Επαναλαμβάνω ότι όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν, κατά την δική μου άποψη «πυξίδες» για το «παιχνίδι» – στοίχημα, έχοντας «τσεκάρει» φυσικά με το πέρασμα των χρόνων ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων. Και σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνουν αποτελέσματα.

«Μακριά» από τα τοπικά ντέρμπι…

Αποφεύγουμε να ποντάρουμε σε τοπικά ντέρμπι, τα λεγόμενα «μίσους». Η ιστορία έχει δείξει ότι η φόρμα και η ποιότητα… πάνε περίπατο όταν ο ρέφερι σφυρίζει την έναρξη των αναμετρήσεων. Πολλά τα πρόσφατα παραδείγματα, με αποδόσεις που «βγήκαν» με θεωρητικά ακλόνητα φαβορί και έστειλαν στον κουβά πολλά δελτία.

Στην Αργεντινή και στη Βραζιλία συναντάμε τα περισσότερα τοπικά ντέρμπι και αυτό συμβαίνει γιατί αρκετές πολιτείες – περιοχές – πόλεις έχουν πολλούς «εκπροσώπους» στα «μεγάλα» σαλόνια. Για το καλό της τσέπης μας, λοιπόν, το φρόνιμο είναι να… αποφεύγουμε αυτά τα παιχνίδια.

Στοιχηματικά οφέλη από το… μίσος

Στη Βραζιλία και στην Αργεντινή «το ποδοσφαιρικό μίσος» και οι οπαδικές κόντρες, ξεπερνούν τα όρια. Πολλές φορές οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να διανοηθούν τι σημαίνει ντέρμπι Ιντεπεντιέντε – Ρασίνγκ ή Μπαΐα – Βιτόρια Μπαΐα ή Ατλέτικο Μινέιρο – Κρουζέιρο ή Εστουδιάντες – Χιμνάσια Λα Πλάτα ή Νιούελς – Ροζάριο (κ.α.) Και δεν γράφω για το Μπόκα – Ρίβερ. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν και πολιτικές διαφορές.

Όταν λοιπόν ο μισητός αντίπαλος κινδυνεύει με υποβιβασμό και υποδέχεσαι ομάδα που αποτελεί άμεση ανταγωνίστριά του, ο οπαδός σου θέλει να κάτσεις να χάσεις. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αναφέρω, πάλι, το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Κίλμες – Ρασίνγκ.

Η Κίλμες αποτελούσε αντίπαλο της Ιντεπεντιέντε στη μάχη της παραμονής. Οι οπαδοί της Ρασίνγκ που πανηγύρισαν τελικά ως κατάκτηση τίτλου τον υποβιβασμό της Ιντεπεντιέντε ζήτησαν τότε εν ψυχρώ την ήττα της ομάδας τους! Και αυτά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, πριν ποντάρουμε και φυσικά τα… χρωστούμενα «μαζεύονται» για την επόμενη σεζόν. Συνήθως όσοι χρωστούν χάρες… ξεχρεώνουν άμεσα.

Να… πάμε και στη Βραζιλία. Κινδυνεύει με υποβιβασμό η Φλαμένγκο; Η «Φλου» αν δεν έχει άμεσο στόχο και παίζει με αντίπαλο που αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή της Φλαμένγκο στη μάχη της παραμονής, το πιο πιθανό σενάριο είναι να το… δώσει! Το ζητάει ο κόσμος, πολλές φορές το θέλουν και οι «παλιοί» παίκτες για να πουλήσουν «οπαδιλίκι»…

misos

Ταξίδια… παγίδες

Προσέχουμε πολύ τα «ταξίδια». Τις μετακινήσεις των ομάδων. Ιδιαίτερα στη Βραζιλία οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι… τεράστιες, ομάδες που φεύγουν από το Νότο για το Βορρά, ουσιαστικά ταξιδεύουν σε «άλλες χώρες» μέσα στη… χώρα τους. Εδώ να επισημάνουμε ότι ο παίκτης οφείλει να κρατά και αρχείο (από τις προηγούμενες αγωνιστικές) στο πρωτάθλημα της Α’ Βραζιλίας γιατί όταν ξεκινά ο «πυρετός» με τις εμβόλιμες, υπάρχουν (πάντα) «αδικημένες» ομάδες που… καταπίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να παίξουν Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή (σ.σ. πολλές φορές και Σάββατο).

Τα διεθνή Κύπελλα…

Τα διεθνή Κύπελλα (Λιμπερταδόρες, Σουνταμερικάνα) καθορίζουν εν… πολλοίς την εξέλιξη αρκετών αγώνων στα πρωταθλήματα, ακόμη και τις πορείες των ομάδων.

Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για το πρόγραμμα (που ακολουθεί) στα διεθνή Κύπελλα και το πώς αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα ματς οι σύλλογοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των προπονητών ξεκουράζει βασικούς παίκτες σε αναμετρήσεις εγχώριων πρωταθλημάτων ενόψει αγώνων, είτε για το Λιμπερταδόρες, είτε για το Σουνταμερικάνα.

Εδώ τη διαφορά ένας παίκτης του Στοιχήματος μπορεί να την κάνει ποντάροντας «εγκαίρως» σε σημείο, να κοντράρει δηλαδή την ομάδα που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ παρατάσσει αναπληρωματικούς. Αφού πρώτα ενημερωθεί για το τι «καπνό… φουμάρουν» οι «ρεζέρβες». Ως είθισται οι αποδόσεις για τις νίκες των αντιπάλων τους «πέφτουν» ανήμερα των αναμετρήσεων, οπότε τα γρήγορα αντανακλαστικά, πιθανότατα θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο κέρδος.

«Μακροχρόνια στοιχήματα»…

Τώρα για όσοι δοκιμάζετε την τύχη σας σε «μακροχρόνια» στοιχήματα, δηλαδή ποντάρετε χρήματα σε «νικητή διοργάνωσης» (πρωταθλήματος) από τις πρώτες αγωνιστικές, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά αν η ομάδα που έχετε επιλέξει έχει να «τρέξει», κατά τη διάρκεια της σεζόν, με δύο «καρπούζια σε μία μασχάλη».

Συνήθως οι «μεγάλες» ομάδες που πιέζονται από τους οπαδούς τους να κατακτήσουν το Λιμπερταδόρες αφήνουν στην άκρη το πρωτάθλημα, με τις ανάλογες επιπτώσεις.

Πρόσφατα παραδείγματα η φετινή Βελέζ, στο «Φινάλ», η οποία τερμάτισε κάτω από τη μέση της βαθμολογίας και η περσινή Κορίνθιανς η οποία με το… ζόρι πλησίασε την πρώτη «τετράδα». Αμφότερες όταν ξεκίνησαν τα πρωταθλήματα λογίζονταν ως φαβορί για την κατάκτησή τους. Δίκαια βάσει ρόστερ και δυνατοτήτων. Όμως στην πορεία οι βαθμοί που έχασαν (παίζοντας με «εναλλακτικές» ενδεκάδες) εντός των συνόρων τους στοίχισαν…

quito

Τα υψόμετρα…

Στα διεθνή Κύπελλα οφείλουμε να προσέχουμε τις αναμετρήσεις που διεξάγονται σε υψόμετρα. Εδώ και χρόνια τα στοιχηματικά έντυπα δίνουν έμφαση (με «χτυπήματα» ή τίτλους) σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι ομάδες – λαοί που αποδεδειγμένα επηρεάζονται περισσότερο από τα… ύψη (λόγω των ασφυκτικών συνθηκών που συναντούν) είναι οι Αργεντίνοι και οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι σπάνια (ή σχεδόν ποτέ) στα εγχώρια πρωταθλήματα αγωνίζονται σε έδρες με υψόμετρο.

Διαιτησία…

Ο παράγοντας «διαιτησία» είναι… απρόβλεπτος. Όσον αφορά στα λάθη, εννοείται ότι δεν μπορούμε να μαντέψουμε πριν από ένα παιχνίδια τι θα «σφυρίξει» ο ρέφερι.

Αυτή την ενότητα, όμως, την πρόσθεσα στον «οδηγό» για να τονίσω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια σπάνια βλέπουμε να ευνοείται ομάδα για να πετύχει τους στόχους της. Κυρίως στην Αργεντινή. Ούτε… σφύριγμα πήρε η Ιντεπεντιέντε για να «σώσει» τη χρονιά, το ίδιο έγινε πέρσι με τη Σαν Λορέντζο και πρόπερσι με τη Ρίβερ Πλέιτ, ιστορικές ομάδες του Μπουένος Άιρες. Οπότε οι «πονηροί» παίκτες που ίσως σκέφτονται ότι «η τάδε ομάδες θέλει βαθμούς και θα τους πάρει με… βοήθειες», ας το ξεχάσουν. Η πρόσφατη ιστορία, αυτό μας έχει διδάξει. Αν αλλάξει κάτι, εδώ είμαστε, θα σας ενημερώσουμε.

Οπαδοί, προπονητές…

Η σχέση οπαδών και προπονητών πάντα αρχίζει στα… μέλια και συνήθως καταλήγει σε «εχθρικά διαζύγια». Οι προπονητές στη Λατινική Αμερική τη μία εβδομάδα αποθεώνονται και την άλλη γιουχαΐζονται ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο Αμπέλ Μπράγκα πήρε το πρωτάθλημα στη Φλουμινένσε και επειδή αποκλείστηκε στα νοκ άουτ του Λιμπερταδόρες οι οργανωμένοι ζήτησαν άμεσα την απόλυσή του. Αμέσως μετά την κατάκτηση του τροπαίου διαδήλωναν υπέρ του για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Το ίδιο συνέβη και με τον Λουσεμπούργκο στη Γκρέμιο και με το Νέι Φράνκο στη Σάο Πάολο.

Η πίεση από τους οπαδούς για αποτελέσματα είναι μεγάλη και αυτή μεταφέρεται στους προπονητές και κατ’ επέκταση στους παίκτες. Και στην Αργεντινή φυσικά το «μάρμαρο»… πληρώνουν οι προπονητές, κυρίως στο «Φινάλ» όταν σφίγγουν τα λουριά στη βαθμολογία του υποβιβασμού.

Από το ρεπορτάζ που μεταφέρουμε κάθε εβδομάδα είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ποιοι προπονητές τελούν υπό πίεση ή έχουν χάσει το έρεισμα στις τάξεις των οπαδών (πολλές φορές και στα αποδυτήρια).

Σπάνια, έπειτα από «στραβό» αποτέλεσμα γλιτώνουν την απόλυση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πρόεδροι, όπως προαναφέραμε, σκέφτονται και αποφασίζουν με «πολιτική λογική», δηλαδή ανέχονται και «εκτελούν» τις εντολές των οπαδών εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι (ή ήταν) ψηφοφόροι τους.

===============

Αυτά, κατά τη γνώμη μου πρέπει να «προσέχει» ο «παίκτης» του Στοιχήματος που ασχολείται κυρίως με τα πρωταθλήματα της Λατινικής Αμερικής… Δεν μπήκα στον πειρασμό να ιεραρχήσω όσα έγραψα, η σειρά είναι τυχαία… Πάντως πολλές φορές συναντάμε να τυχαίνουν ταυτόχρονα πολλά από τα παραπάνω και αυτό αν μη τι άλλο είναι «υπέρ» μας, επειδή υπάρχει… πυξίδα, προσανατολισμός για το στοίχημά μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «κερδίζουμε» πάντα ή τις περισσότερες φορές. Αν μη τι άλλο, όμως, έχουμε στοιχεία, στα χέρια μας, που μας… καθοδηγούν. Δεν πάμε στα… τυφλά.

Στείλτο :

Ένα σχόλιο to “Θέμα: «Οδηγός» για… Λατίνους”

  1. Ο/Η Joseba Etxeberria λέει:

    ωραιο και χρησιμοτατο αρθρο.να εισαι καλα Ηλια.καλημερα!