Ο θρυλικός μάνατζερ της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι είχε πει σε ανύποπτο χρόνο. «Το πρόβλημα με τους διαιτητές είναι ότι εκείνοι ξέρουν άριστα τους κανονισμούς αλλά δεν γνωρίζουν το παιχνίδι».
Σε ένα γήπεδο, όπου 22 άτομα τρέχουν πίσω από μια μπάλα, ο πιο σημαντικός είναι ο 23ος που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο: Ο διαιτητής!
Στο χέρι του είναι να καθορίσει την έκβαση του αγώνα, διότι το ποδόσφαιρο παραμένει το παιχνίδι των λαθών με τη διαφορά ότι οι παίκτες πληρώνουν τα… δικά τους λάθη, ενώ τα λάθη των διαιτητών τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι.
Πολλή συζήτηση άνοιξε η απόφαση του Γερμανού διαιτητή, Φέλιξ Μπριχ, στον αγώνα της περασμένης Παρασκευής, Χόφενχαϊμ – Λέβερκουζεν 1-2.
Η μπάλα που έφυγε από το κεφάλι του Στέφαν Κίσλινγκ στο δεύτερο γκολ της Λέβερκουζεν δεν κατέληξε ποτέ στα δίκτυα. Συμβαίνει και στη Γερμανία να μην έχει γίνει έλεγχος για… τρύπια δίκτυα, καθώς η μπάλα μπήκε απ’ έξω προς τα μέσα!
Κι όμως ο Μπριχ που «σφυρίζει» αύριο στο Μίλαν – Μπαρτσελόνα μέτρησε το γκολ! Άνθρωπος είναι, δεν το είδε, ενώ στη συνέχεια πήρε ως δεδομένο τη μη αντίδραση των παικτών. Το τριήμερο που πέρασε ήταν γεμάτο με περίεργες αποφάσεις, όπως εκείνη του διαιτητή στο Τσέλσι – Κάρντιφ.
Μετά το 1-0 της Κάρντιφ στο «Στάνφορντ Μπριτζ», η Τσέλσι ισοφάρισε χάρη στην «εξυπνάδα» του Σάμουελ Ετο’ο που έκλεψε τη μπάλα από τον τερματοφύλακα όταν εκείνος την έσκαγε στο έδαφος.
«Ηταν κανονική επέμβαση», αποφάνθηκε ο κίπερ της Τσέλσι, Πέτερ Τσεχ. Μάλλον δεν έχει διαβάσει το παράγραφο 12.16 των Κανονισμών του Ποδοσφαίρου, όπου ερμηνεύει τη φάση. «Ενας τερματοφύλακας θεωρείται ότι έχει τον έλεγχο της μπάλας και όταν την σκάει (με τα χέρια) στη προσπάθεια να την απομακρύνει με δυνατό λάκτισμα ή με τα χέρια».
Κι όμως ο μάνατζερ της Κάρντιφ, Μάλκι Μακάι, δεν πείσθηκε όταν ο διαιτητής του εξήγησε την αιτία που θεώρησε τη φάση ως κανονική.
Τελικά είχε δίκιο ο Μπιλ Σάνκλι. «Οι διαιτητές γνωρίζουν τους κανόνες, όχι το παιχνίδι».
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
401 ΚΑΛΜΑΡ – ΤΖΟΥΡΓΚΑΡΝΤΕΝ 2 (2,90)
404 ΘΕΛΤΑ – ΛΕΒΑΝΤΕ 1 (1,90)
406 ΚΟΛΩΝΙΑ – ΜΟΝΑΧΟ 1860 OVER (1,75)