Στη «Βενετία του Βορρά», όπως δικαιολογημένα έχουν… βαπτίσει το Μπριζ, χαίρονται το μοναδικό ντέρμπι άξιο αναφοράς που έμεινε «ζωντανό» στο Βέλγιο.
Στις Βρυξέλλες έμεινε μόνο η Αντερλεχτ, στη Λιέγη η μικρή RFC Λιέγης… σέρνεται χρόνια στις «μικρές» κατηγορίες, ενώ στην Αμβέρσα περνούν τις πιο δύσκολες ποδοσφαιρικές στιγμές της ιστορίας με την Αντβερπ να μην μπορεί να ανέβει στην Α’ Κατηγορία και την Γκέρμιναλ να κηρύσσει πτώχευση το περασμένο καλοκαίρι.
Έτσι έχουμε το Σερκλ εναντίον Κλαμπ. «Ξένοι» κόντρα στους «ντόπιους», «εργάτες» κόντρα στους καλοστημένους «αστικούς».
Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κόντρα περιοριζόταν στην ιδεολογική στάση των δύο πλευρών, καθώς η Σερκλ ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες της χώρας.
Η Σερκλ ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από απόγονους Βρετανών και Ολλανδών μεταναστών, ενώ η Κλαμπ από τους αστικούς που διεκδικούν με πάθος τη Φλαμανδική καταγωγή τους. Κι όμως, οι δυο σύλλογοι επέλεξαν γαλλικά ονόματα. Απαράδεκτο για την σημερινή εποχή όπου οι Εθνικιστές Φλαμανδοί ζητούν επίμονα την ανεξαρτησία τους.
Τους ενώνει η πόλη, η καθημερινή ζωή, το λιμάνι και το γήπεδο, το μοναδικό στο Βέλγιο που μοιράζεται από δυο ομάδες από το 1975 που λειτουργεί. Το «Γιαν Μπρέιντελ» φοράει στις κερκίδες τα χρώματα των δυο συλλόγων, το «μπλε και μαύρο» της Κλαμπ και το «πράσινο και μαύρο» της Σερκλ.
Το να είσαι οπαδός της Σερκλ στο Μπριζ το θεωρούν ηρωική επιλογή.
Επιτυχίες… «μηδέν» από την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1965, ενώ η Κλαμπ κέρδισε πρωταθλήματα και κύπελλα. Επαιξε στην Ευρώπη, αυξάνοντας την οπαδική βάση που δεν μπορεί με τίποτα να… ψυχολογήσει τους συντοπίτες που ακολουθούν να στηρίζουν την Σερκλ. Μια από τις αιτίες που οι οπαδοί της Κλαμπ Μπριζ δεν χωνεύουν εκείνους της Σερκλ, σχετίζεται με την αδυναμία τους να συμπαθούν την Αντερλεχτ, καθώς η Σερκλ ήταν ανέκαθεν θιασώτης της καλής μπάλας, όταν στην Κλαμπ επέμεναν στο αγγλικό στιλ ποδοσφαίρου.
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
170 ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ – ΧΕΤΑΦΕ Χ2 (4,00/6,00)
177 ΑΘΛ. ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΕΛΤΣΕ 2 (4,75)
179 ΠΟΝΤΕ ΠΡΕΤΑ – ΒΕΛΕΖ 2 (2,40)