Οι παράγοντες των επαγγελματικών ομάδων γύρισαν την πλάτη τους στο συνέδριο «Don’t fix it» που διοργάνωσε ο ΠΣΑΠ στις 25 και 26 Νοεμβρίου, αλλά σε αυτό ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα.
Για παράδειγμα, αίσθηση προκάλεσε μια έρευνα που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Κώστας Πούλιος. Σε αυτήν συμμετείχε το 10% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και μέσα από στατιστική απεικόνιση παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
*** Το 62% των ποδοσφαιριστών παραδέχτηκε ότι τους έχουν πλησιάσει, μέσω κοινών γνωστών, προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση σ’ ένα παιχνίδι.
*** Το 60% υποστήριξε ότι παράγοντας της ίδιας της ομάδας τους επιχείρησε να τους επηρεάσει!
*** Το 59% σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι έπαιξε ρόλο το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να έχουν εμπλοκή σε «στήσιμο» αγώνων.
*** Από τους ποδοσφαιριστές που τους ζητήθηκε να έχουν εμπλοκή σε «στημένο» αγώνα, το 60% είπε πως ήξερε τις πειθαρχικές συνέπειες που θα είχαν στην περίπτωση που κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
*** Μόλις το 5% των ποδοσφαιριστών υποστήριξαν ότι θα έκαναν καταγγελία στην αστυνομία, αν ήξεραν πως ένα παιχνίδι είναι «στημένο».
*** Οι έξι στους δέκα ποδοσφαιριστές είπαν πως θα συμμετείχαν σε ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα για στοιχηματικούς λόγους και μόλις το 15% για βαθμολογικούς.
*** Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για τα «στημένα» παιχνίδια, οι ποδοσφαιριστές σε ποσοστό 65% απάντησαν ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι παράγοντες των ομάδων.
*** Το 43% των ποδοσφαιριστών θα έδινε, έστω και ανώνυμα, στα ΜΜΕ πληροφορίες για ένα «στημένο» παιχνίδι.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η οικονομική ανάγκη εμπλέκει πιο εύκολα έναν ποδοσφαιριστή στο «στήσιμο» ενός αγώνα. Στην χώρα μας το οικονομικό είναι ίσως το βασικό πρόβλημα των ομάδων και πολλοί παίκτες μένουν απλήρωτοι ακόμα και για μία ολόκληρη σεζόν.
Πηγή: www.sentragoal.gr