Η «εισβολή» των ξένων επενδυτών στο αγγλικό ποδόσφαιρο είχε θετικές και αρνητικές συνέπειες. Οι 11 από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ελέγχονται πλέον από «ξένους» επιχειρηματίες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους σέβονται την εγχώρια παράδοση, όπου ο οπαδός παίζει σημαντικό ρόλο.
Σε καμία άλλη χώρα ο τοπικός παράγοντας επηρεάζει τόσο πολύ τα γεγονότα! Οι περισσότεροι ξένοι, σεβάστηκαν ιστορία και παράδοση, σεβάστηκαν τους οργανωμένους και απλούς οπαδούς. Δύο οι εξαιρέσεις.
Ο Βίνσεντ Ταν της Κάρντιφ και ο Ασέμ Αλάμ της Χαλ, της σημερινής αντιπάλου της Σουόνσι. Στο Κάρντιφ, ο εκ Μαλαισίας, Βίνσεντ Ταν άλλαξε χρώμα στη φανέλα και το σήμα του συλλόγου, ενώ στο Χαλ, ο Αιγύπτιος με αρκετή δόση αγγλικής μόρφωσης, Ασεμ Αλάμ, έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει το… επώνυμο της ομάδας.
«Το Χαλ Σίτι ακούγεται αδιάφορο, το Σίτι είναι ένα… κοινό όνομα. Χρειάζεται ριζική αλλαγή. Το ‘Hull City Association Football Club’ αποτελεί μακροσκελές βαρετό όνομα», λέει. Σύμφωνα με τον Αλάμ (ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2010), το Χαλ Τάιγκερς, θα προκαλούσε περισσότερο ενδιαφέρον στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ασιατική αγορά.
Πώς να πείσεις τους οπαδούς της Χαλ οι οποίοι για 109 χρόνια τραγουδάνε για την Χαλ Σίτι; Ο 74χρονος Αλάμ γνωρίζει πολύ καλά το… χούι τον Αγγλών για τις παραδόσεις, καθώς μένει στην περιοχή από το 1968. Ουδείς θέλει να ακούσει την αντίδραση των οπαδών που φωνάζουν «Χαλ Σίτι μέχρι το θάνατο».
Μάλιστα ο Αλάμ που επένδυσε 24 εκ. λίρες, προκάλεσε περισσότερα με τις δηλώσεις στην εφημερίδα «Indipendent»: «Εγώ είμαι απλός άνθρωπος. Δεν θέλουν να μείνω; Αν είναι έτσι, τότε σε 24 ώρες ο σύλλογος βγαίνει προς πώληση. Που ήταν οι οπαδοί το 2010 όταν η Χαλ ήταν νεκρή; Δεν με ενδιαφέρει καθόλου του κίνημα ‘Σίτι μέχρι θανάτου’. Μπορούν να πεθάνουν τη στιγμή που θέλουν, αρκεί να αφήσουν την πλειοψηφία να παρακολουθήσει καλό ποδόσφαιρο».
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
326 Κ. ΕΡΣΙΓΙΕΣΠΟΡ – ΕΣΚΙΣΕΧΙΡΣΠΟΡ Χ (3,15)
329 ΚΡΕΤΕΪΓ – ΜΕΤΣ 1 (2,55)
333 ΣΕΤΟΥΜΠΑΛ – ΑΚΑΔΕΜΙΚΑ 1 (2,40)