ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στοιχηματική βδομάδα (με πλήρες «πακέτο») της χρονιάς, αυτή που διανύουμε, καθώς την επόμενη Τρίτη θα έχουμε παραμονή Χριστουγέννων, δεν θα παίζεται σχεδόν κανένα επίσημο ματς στον κόσμο (εκείνη τη μέρα) και τα περισσότερα πρωταθλήματα θα έχουν διακοπεί (για λίγο ή πολύ). Ας ρίξουμε μια ματιά στον «ποδοσφαιρικό χάρτη» που θα διαμορφωθεί τις επόμενες βδομάδες, μέχρι να ξαναρχίσει η «κίνηση» των πρωταθλημάτων.
FIFA: Στο Μουντιαλίτο Συλλόγων (που φέτος φιλοξενείται απ’ το Μαρόκο), έχουν παιχτεί ήδη τρία ματς (στον προκριματικό η οικοδέσποινα Καζαμπλάνκα νίκησε τους Νεοζηλανδούς του Οκλαντ και το Σάββατο στους προημιτελικούς η Καζαμπλάνκα απέκλεισε τη Μοντερέι με 2-1 στην παράταση και η κινέζικη Γκουανγκζού νίκησε 2-0 την αιγυπτιακή Αλ Αχλί).
Και στα ημιτελικά παίζεται σήμερα το Γκουανγκζού – Μπάγερν και αύριο Τετάρτη το Καζαμπλάνκα – Ατλέτικο Μινέιρο. Και το ερχόμενο Σάββατο ο τελικός και η στέψη. (Στη συνέχεια δεν θα υπάρξουν διεθνείς «οχλήσεις» για τις ομάδες μέχρι την τρίτη βδομάδα του Φεβρουαρίου που θα ξαναρχίσουν Τσάμπιονς και Γιουρόπα. Φέτος ευτυχώς δεν υπάρχει Κόπα Άφρικα…).
ΑΓΓΛΙΑ: Εδώ η μπάλα δεν σταματάει ποτέ, πλήρες πακέτο μέχρι… την άνοιξη! Έως και την Πρωτοχρονιά θα παιχτούν ακόμη τέσσερις αγωνιστικές και μετά, στις 4-5 Γενάρη, ο (πλέον σημαντικός για τους Αγγλους) 3ος γύρος του Κυπέλλου (η φάση των «64», που μπαίνουν και οι ομάδες της Πρέμιερσιπ). Μόνο λόγω κακοκαιρίας μπορεί να αλλάξει κάτι από αυτά. Σχεδόν ίδιο πρόγραμμα και για Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αυστραλία (που μάλλον δεν μας αφορούν, αν και ποτέ δεν ξέρεις…).
ΣΚΩΤΙΑ: Τρεις αγωνιστικές μέχρι των Φώτων, συνεχής ρυθμός μετά. Επίσης συνεχώς θα παίζουν όλα τα πρωταθλήματα των… Αράβων (που δεν μας αφορούν).
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Νο στοπ! Μία αγωνιστική αυτό το γουικέντ, Λιγκ Καπ το επόμενο γουικέντ (29/12), Κύπελλο το μεθεπόμενο γουικέντ (4/1), το πρωτάθλημα ξαναρχίζει στις 12/1 (με Μπενφίκα – Πόρτο!).
ΒΕΛΓΙΟ: Μία αγωνιστική το γουικέντ, άλλη μία την Boxing Day, μετά διακοπή τρεις βδομάδες (ξαναρχίζει 18 Γενάρη).
ΕΛΛΑΔΑ: Μία αγωνιστική τώρα μεσοβδόμαδα, μία το γουικέντ, μια βδομάδα ρεπό και μετά κανονικά (από 4/1).
ΤΟΥΡΚΙΑ: Δύο αγωνιστικές ακόμη (καιρού επιτρέποντος…), μετά διακοπή ένα μήνα (ξαναρχίζει 26 Γενάρη).
ΙΤΑΛΙΑ: Μία αγωνιστική το γουικέντ, μετά ξαναρχίζει στις 5/1. Όμως η Β’ Ιταλίας θα έχει τρεις αγωνιστικές ακόμη (μέχρι και 29/12) και μετά θα διακοπεί για ένα μήνα (μέχρι 25/1).
ΙΣΠΑΝΙΑ: Μία αγωνιστική το γουικέντ, μετά ξαναρχίζει στις 4/1 (και η Πριμέρα και η Σεγούντα, Κύπελλο στις 7/1).
ΓΑΛΛΙΑ: Μία αγωνιστική το γουικέντ, Κύπελλο στις 5/1, πρωτάθλημα στις 10/1 (το ίδιο και η Β’ κατηγορία).
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Μία αγωνιστική το γουικέντ, μετά διακοπή ένα μήνα (ξαναρχίζει 17/1, το ίδιο και η Β’ κατηγορία).
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μία αγωνιστική το γουικέντ, μετά διακοπή ένα μήνα η Α’ κατηγορία (ξαναρχίζει στις 24/1) και δυο βδομάδες περισσότερο η Β’ (στις 7/2). Η Αυστρία παίζει τώρα μεσοβδόμαδα και μετά διακόπτεται μέχρι τις αρχές Φλεβάρη (2/2). Η Ελβετία τελείωσε, ξαναρχίζει κι αυτή στις 2/2. Η Δανία θα πάει τρεις βδομάδες αργότερα, θα ξαναρχίσει στις 23/2. Πέρα απ’ τα ευρωπαϊκά, αρχές Γενάρη θα ξαναρχίσει το Μεξικό και αρχές Φλεβάρη η Αργεντινή.
ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ: Το γουικέντ που μας έρχεται θα είμαστε σχεδόν κομπλέ (αλλά οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο θα έχουν το μυαλό τους στις διακοπές που θα ακολουθήσουν). Μετά, θα περάσουμε ένα 15ήμερο με το «πακέτο Αγγλία, Σκωτία, Πορτογαλία» συν κάποια τσονταρίσματα από Βέλγιο, Ελλάδα, Τουρκία και Β’ Ιταλίας (και ό,τι… εξωτικό μπορεί να βρούμε στο δρόμο, π.χ. ίσως καμία Αυστραλία). Οι λίγες ομάδες δεν είναι απαραίτητα κακές (το να μη διασπάς τη μελέτη σου σε εκατό μεριές, είναι μάλλον πλεονέκτημα), ειδικά αν δεν χαλάσει ο καιρός στη Βρετανία…
ΚΑΙ ο λόγος που καθόμαστε και τα ψάχνουμε αυτά από τώρα (και όχι απ’ την επόμενη βδομάδα που θα συρρικνωθεί το κουπόνι) είναι ότι σε αυτό το γουικέντ που θα ‘ρθει, θεωρούμε προτιμότερο για τον μέσο παίκτη να ΜΗΝ ασχοληθεί με τα πρωταθλήματα που μετά θα «φύγουν διακοπές» και να ρίξει (από τώρα) το βάρος στα πρωταθλήματα «των εορτών». Πέρα από «μεγάλα ονόματα» και «Ευρωπαίες», υπάρχουν σ’ αυτά τα πρωταθλήματα ένα σωρό φορμαρισμένες ομάδες (Ντέρμπι, Μπέρμιγχαμ, Μπρέντφορντ, Πρέστον, Ρόδεραμ, Όξφορντ, Νιούπορτ, Λούτον, Ινβερνές, Νταντί Γιουν., Αλόα, Στρανράερ και Ντανφέρμλιν από το βρετανικό «πακέτο», συν Οστάνδη, Κασίμπασα, Καραμπούκ, Γκαζιαντέπ, Πεσκάρα από τις «τσόντες»). Λίγες είναι; Δεν φτάνουν 18 ομάδες για να κάνεις παιχνίδι για 2-3 βδομάδες; (Σώπα καλέ! Μια χαρά είναι!).
ΑΥΤΑ είναι όλα. Να θυμάστε ότι ο Νο 1 εχθρός του μπουκ είναι η υπομονή μας και οι καλύτεροι σύμμαχοί του οι εμμονές μας. Καλή τύχη στις επιλογές μας!
Του Σταύρου Παπουτσόπουλου
o_psagmenos@yahoo.gr
«ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ στο περίπτερο»…
