Σε καμία περίπτωση δεν θ΄ αρνηθώ πώς στο στοίχημα, όπως και σε άλλους τομείς της ζωής, έχω κολλήματα. Όποιος έχει το τόσο καθαρό μυαλό να ξεφεύγει από τις όποιες εμμονές του είτε θα έχει όλα τα προβλήματά του λυμένα σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ στοιχηματικά ομολογουμένως θα είναι πλούσιος και δεν θα χρειάζεται να εργάζεται! Η κριτική, δυστυχώς, στην Ελλάδα ειδικά γίνεται πάντοτε εκ τους αποτελέσματος. Ποτέ επί της διαδικασίας… Υπάρχουν τόσοι παράγοντες που κρίνουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, οι οποίοι επιβάλλεται πάντοτε να συνυπολογίζονται όταν θέλουμε ν΄ αποσαφηνίσουμε μία καλή πρόταση ή μία κακή. Θα πάρω, ως παράδειγμα, το τελευταίο μου ταμείο στην πιο πρόσφατη πρόταση της Δευτέρας (23/12).
Το Under 141,5 πόντοι στο ντέρμπι Κυπέλλου του «ΟΑΚΑ» πέρασε για πλάκα (67-59). Εδώ έχουμε να κάνουμε με σωστό διάβασμα του παιχνιδιού. Το έδειξαν και οι δύο ομάδες, στο πρώτο παιχνίδι στο «ΣΕΦ» (55-45), ότι η μία προσπαθεί να… σκοτώσει την άλλη. Καμία δεν θέλει να χάσει, ενώ όσον αφορά τον πρόσφατο ημιτελικό ήταν δεδομένο πώς και οι διαιτητές θα σφύριζαν πολύ και το παραμικρό και ο κόσμος θα δημιουργούσε συνθήκες πίεσης και για τις δύο ομάδες. Επομένως πώς να προκύψει ρυθμός και μεγάλο σκορ; Στο λονδρέζικο ντέρμπι δώσαμε την ισοπαλία, «βλέποντας» ένα ματς χαμηλού σκορ τύπου 1-1, 0-0. Το αποτέλεσμα δικαιώνει μεν, η εικόνα του αγώνα, όμως, θα μπορούσε να έχει βγάλει ένα παιχνίδι στο Over ή νικητή. Κι εμείς να είχαμε χάσει!
Το δοκάρι του Λάμπαρντ στο 32΄ είναι η πρώτη φάση που θα μπορούσε ν΄ αλλάξει τη ροή. Σαφώς και δεν μπαίνουν όλα τα δοκάρια, αλλά οφείλουμε να το καταγράψουμε σαν σημείο αναφοράς στο παιχνίδι. Η κακή διαιτησία του Μάικ Ντιν (για τον οποίο από πέρυσι στις «Προβλέψεις» έχω χαρακτηρίσει, με αριθμούς, αντι-Άρσεναλ) θα μπορούσε να έχει φέρει το ματς υπέρ της Τσέλσι. Χαρίζει κόκκινη στον Ιβάνοβιτς για τάκλιν στο… μάγουλο του Οζίλ, δεν δίνει ξεκάθαρο πέναλτι σε ανατροπή του Ουόλκοτ! Όλα αυτά έφεραν το 0-0, μας έστειλαν στο ταμείο, όμως επιμένω ότι «συνωμότησε» ένα μέρος του σύμπαντος για να καταφέρουμε.
Στο ζουμί του κειμένου… Ποτέ δεν σχολίασα εκτιμήσεις άλλων, αν είναι καλές, κακές, εμπαθείς ή μη. Δεν ασχολήθηκα αν κάποιος είναι «κουβάς», διαβασμένος, αδιάβαστος, μέντιουμ, με κληρονομικό χάρισμα ή χωρίς. Φέτος, όσον αφορά την Πρέμιερ Λιγκ έχω διαβάσει «τέρατα και σημεία». Όταν έγραφα στις «Προβλέψεις» ότι ο Βίλας Μπόας δύσκολα θα προλάβει τα Χριστούγεννα στην Τότεναμ (σχολιάζοντας το μεταγραφικό σχεδιασμό τον περασμένο Αύγουστο!), ορισμένοι έχριζαν τους Λονδρέζους υποψήφιους για τον τίτλο στην Αγγλία. Μόνο και μόνο επειδή χάλασαν 140 εκατομμύρια ευρώ. Το ποιους πήραν, το εξέτασε κανείς; Όταν η Σαουθάμπτον, δύο μήνες πίσω, χαρακτηριζόταν «ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ» έγραφα ότι μπορεί να μπει στη δεκάδα και να είναι ευχαριστημένη!
Η καινούρια στοιχηματική «αγάπη» ορισμένων φαίνεται πώς είναι η Έβερτον! Ίσως ορισμένοι φίλοι του Ολυμπιακού λόγω Μιραλάς να την παρακολουθούν περισσότερο, δεν λέω. Σίγουρα δε, θα έχουν πλουτίσει, παίζοντάς τη στο 1,30 και στο 1,40 που συχνά-πυκνά προσφέρεται… Είναι η ομάδα που έχω κοντράρει τις περισσότερες φορές φέτος και δεν το μετανιώνω σε καμία περίπτωση. Μία ήττα έχει, αλλά κι επτά ισοπαλίες: Τις περισσότερες στην Πρέμιερ Λιγκ μαζί με τη Γουέστ Μπρομ. Και μας έχει φέρει κάτι «Χ» λουκούμι, όπως το 0-0 με την Κρίσταλ Πάλας εκτός όταν όλη Ελλάδα έπαιζε το μπλε τρένο για… θάνατο! Σημείο που μας επιτρέπει να την κοντράρουμε, χωρίς να χάνουμε, για 3,5 φορές με γνώμονα το δικό μου ποντάρισμα! Κι όταν η Κρίσταλ Πάλας ήταν ένα μπουρδέλο και μισό, συμπληρώνω, πριν τη συμμαζέψει ο Τόνι Πιούλις… Την ξαφνική συμπάθεια για την Έβερτον δεν την καταλαβαίνω, ωστόσο δράττομαι της ευκαιρίας να γράψω γιατί την κοντράρω.
Πρώτα στα θετικά:
1. Έχει χάσει μόνο μία φορά στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, στο «Ιτιχάντ» από τη Μάντσεστερ Σίτι με 3-1.
2. Διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Πρέμιερ Λιγκ, με 16 γκολ παθητικό.
3. Είναι μία ομάδα που, όπως και πέρυσι στην τελευταία χρονιά του Ντέιβιντ Μόγιες, εκμεταλλεύεται καλά την έδρα της. Ημερολογιακά στο 2013 είναι αήττητη, ως τώρα, εντός για το πρωτάθλημα, ενώ την τρέχουσα σεζόν είναι στο 5-3-0 (17-7 γκολ).
4. Πέρασε το διάστημα απουσίας του ποιοτικότερου παίκτη της Λέιτον Μπέινς, που επιστρέφει στα επόμενα ματς, χωρίς να πληρώσει αυτήν την κομβική απουσία. Μπόρεσε, επίσης, να μείνει σε υψηλό επίπεδο φέτος χωρίς τον Μαρουάν Φελαϊνί, που συνεχίζει στη Γιουνάιτεντ.
Γιατί την κοντράρω:
1. Δίνεται σε εξευτελιστικές αποδόσεις για το ρόστερ που έχει κι αναλογικά με τη φανέλα που έχει «χτίσει» τα τελευταία χρόνια στο Νησί και τα επιτεύγματά της. Στο 1,30 και το 1,40 μπορώ να ποντάρω τη Γιουνάιτεντ, έστω και στα χάλια αυτά, ή την Τσέλσι. Όχι, όμως, την Έβερτον. Σε ειδικές περιπτώσεις την κόντραρα σε καλές τιμές (βλ. Σουόνσι), αλλά για άλλους λόγους όπως, στην περίπτωση αυτή, λόγω της επιστροφής Μαρτίνεθ στην έδρα της ομάδας που άφησε το 2009 στα κρύα του λουτρού για να πάει στη Γουίγκαν!
2. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ υιοθετεί το στυλ Γουίγκαν σε μία ομάδα με καλύτερο ρόστερ. Αυτό, με μαθηματική ακρίβεια, δεν μπορεί να συγκρίνει την Έβερτον με Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Σίτι, Τσέλσι, όπως γίνεται. Φουλ άμυνα, αντεπιθέσεις, μακρινά σουτ και γκολ εντός περιοχής του αντιπάλου μόνο όταν σκοράρει ο Λουκάκου. Λογική για να μπει η Έβερτον την οκτάδα ναι, μα όχι για περισσότερο. Απορώ, επίσης, που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν εντυπωσιακή!! Αποτελεσματική ναι, αλλά ως εκεί.
3. Η τύχη: Η παροιμία αν έχεις τύχη διάβαινε είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Δοκάρι ο Ζιρού, στο «Έμιρεϊτς», στο 1-1 με την Άρσεναλ στο 92΄. Στο 0-1 επί της Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ ακόμη και στα κακά της χάλια έχει δοκάρι και τέσσερις-πέντε χαμένες ευκαιρίες για να προηγηθεί. Και στο τέλος πετυχαίνουν το γκολ οι φιλοξενούμενοι. Το μόνο ματς, φέτος, που η Έβερτον άξιζε τη νίκη και δεν την πήρε ήταν το 0-0 εντός με τη Γουέστ Μπρομ (24/8), όπου έχασε σούπερ κλασικές ευκαιρίες!
4. Η διαιτησία: Στο κομβικό 3-3 με τη Λίβερπουλ στο «Γκούντισον Παρκ» δεν αποβλήθηκε δύο φορές ο Μιραλάς, για δύο… δολοφονικά μαρκαρίσματα στον Σουάρες. Η πορεία της, με νίκη της Λίβερπουλ εδώ, θα ήταν άλλη στη συνέχεια. Στο 2-3 με τη Γουέστ Χαμ αποβάλλεται με αυστηρή δεύτερη κίτρινη ο Νομπλ στο 81΄ και στο 85΄ κάνει το 2-3 ο Λουκάκου! Δεν θέλει πολύ… Μόνο με τα δύο ματς αυτά οι 34 βαθμοί της θα μπορούσαν να ήταν 31!
5. Έχει τέσσερα ματς να σκοράρει σέντερ φορ της. Αδυνατεί να πατήσει περιοχή στα τελευταία παιχνίδια. Με τη Σουόνσι κάνει την πρώτη τελική της προκοπής στο 65΄ και στο επόμενο λεπτό σκοράρει με σουτάρα του Κόουλμαν από μακριά. Στην Ουαλία σημείωσε και τα δύο της τέρματα εκτός περιοχής. Στο μπάσκετ μπορεί να εμπιστευτεί κάποιος ομάδα που σκοράρει μόνο από το τρίποντο; Με τη Φούλαμ είναι ως το 73΄ βραχυκυκλωμένη και στο 1-1, πριν «ξεσπάσει» (4-1). Μεγάλα νεκρά διαστήματα στο παιχνίδι της, που μέχρι στιγμής της έχουν στοιχίσει μονάχα σε «Χ».
6. Προνόμιο να σημειώνουν γκολ αμυντικοί παίκτες, που δεν μπορεί, όμως, για πάντα να συντηρήσει μία ομάδα στο σκοράρισμα. Τα οκτώ γκολ που έχει πάρει από την άμυνά της, δεν τα έχει καμία ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Πόσο μπορούν, είναι το δικό μου ερώτημα, να «ξελασπώνουν» την Έβερτον Όσμαν και Κόουλμαν;
7. Βασίζεται σε νεαρούς παίκτες. Αυτό είναι προς τιμήν του Μαρτίνεθ που το ρισκάρει, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος αστάθειας. Παιχταράς μπορεί να γίνει ο Μπάρκλι, όμως σε κάποια χρόνια θα είναι ηγέτης. Όχι τώρα…
8. 29 γκολ η επίθεσή της: Οκτώ έχει βάλει σε δύο ματς, με Στόουκ (4-0) και Φούλαμ εντός (4-1). Εννέα σε άλλα τρία: 2-3 με Γουέστ Χαμ, 3-2 με Νιούκαστλ, 3-3 με Λίβερπουλ. Μένουν 12 γκολ τα οποία έχουν μοιραστεί στα υπόλοιπα 12 ματς πρωταθλήματος. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Συμπληρωματικά ν΄ αναφέρω ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμά της, στο δεύτερο γύρο, το οποίο σίγουρα δεν έχει υπολογίσει το κοινό που τη βλέπει ακόμη και για πρωτάθλημα!! Τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ μέσα, όπως και την Άρσεναλ, και έξω Λίβερπουλ, Τότεναμ, Νιούκαστλ, Τσέλσι. Δύο από τις ομάδες που θα παλέψουν να σωθούν τις έχει εκτός: Φούλαμ και Σάντερλαντ, μέσα στα παιχνίδια με Άρσεναλ, Σίτι, Γιουνάιτεντ. Εκτίμησή μου είναι πώς θα παλέψει με τη Νιούκαστλ για την έβδομη θέση. Ειδάλλως, αν δεν τα καταφέρει, θα μείνει όγδοη. Ώστε να έχει αποκατασταθεί και η ισορροπία!
