Μία… «σεμνή τελετή» είχαν υπόψη τους οι τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι του «France Football» όταν στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 εμπνεύστηκαν τη «Χρυσή Μπάλα».
Μετά ήρθε η τηλεόραση, εμφανίστηκαν οι διαφημίσεις, κυριάρχησε το παρασκήνιο, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και ο… Μέσι! Μέχρι το 1995, κανείς μη Ευρωπαίος μπορούσε να κατακτήσει το «τρόπαιο».
Στη συνέχεια οι Γάλλοι άνοιξαν… παράθυρο για τους ξένους ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στην Ευρώπη. Ο θεσμός μεγάλωσε, έγινε σημαντικός για παίκτες, ομάδες, χώρες και χορηγούς.
Οι Γάλλοι της… «σεμνής τελετής» κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν αν δεν είχαν δίαυλο επικοινωνίας με την FIFA. Πλέον η απονομή της «Χρυσής Μπάλας» ανταγωνίζεται τη χλιδή των κινηματογραφικών φεστιβάλ.
Τελείωσαν οι καιροί που ο διευθυντής του «France Football» έκανε την απονομή του τροπαίου μπροστά σε συγγενής και φίλους του νικητή. Πλέον η παράσταση περιέχει ντεκολτέ, δημοσιοσχεστίκες δηλώσεις, (τηλεοπτικούς) μορφασμούς χαράς ή λύπης, κλάμα και γέλιο περιτυλιγμένο με μπόλικη δόση παρασκηνίου.
Την άξιζε ή όχι ο Κριστιάνο Ρονάλντο τη «Χρυσή Μπάλα», είναι μια ατέρμονη συζήτηση, καθώς στην ατμόσφαιρα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι το τρόπαιο θα πήγαινε στον Ριμπερί. Στο τέλος, ο «θείος» Μπλάτερ έβαλε το χέρι του για να… στέψουν «Βασιλιά» τον Κριστιάνο.
Άλλος τρόπος να διορθωθεί η αγένεια του προέδρου της FIFA προς τον Πορτογάλο, δύσκολα θα βρισκόταν. Αν δεν ήταν η προκλητική δήλωση του προπονητή του Κατάρ, Αλ Ζαράα Φαχάντ, η υπόθεση θα είχε ξεχαστεί όπως πολλές άλλες του παρελθόντος. «Ο πρόεδρος της δικής μας Ομοσπονδίας μου είπε να ψηφίσω τον Κριστιάνο Ρονάλντο ώστε να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Μπλάτερ να καθαρίσει την εικόνα του και να του ανταποδώσουμε τη χάρη που μας έκανε με το Μουντιάλ του 2022»…
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
146 ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ – ΣΟΔΙΕΔΑΔ 2 (3,85)
148 ΧΕΤΑΦΕ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1/Χ (3,13)