Το παιχνίδι των… αναμνήσεων δεν μπορώ να το αφήσω, όταν ξεκινώ στον «BetFather» την ανάλυση ενός αγώνα, το μυαλό ταξιδεύει πάντα προς τα πίσω.
Για το Τσεχία – Πορτογαλία, αυτομάτως… ξυπνούν οι εικόνες από το 1996, στα αγγλικά γήπεδα. Και δεν το θυμάμαι καλά μόνο εγώ (ή και αρκετοί από εσάς) αλλά και οι ίδιοι οι Τσέχοι. Ο λόγος;
Και τότε είχαν ξεκινήσει με ήττα, από τους Δυτικογερμανούς (2-0) αλλά κατόρθωσαν να προκριθούν στους «8», όχι με δύο νίκες (όπως φέτος) αλλά με το 2-1 επί της Ιταλίας (τα γκολ οι Νέντβεντ και Μπέιμπλ) και με το 3-3 με τη Ρωσία με τον Σμίτσερ να ισοφαρίζει στο 88’ (οι Σουσοπάρεκ και Κούκα τα άλλα γκολ).
Στα προημιτελικά, όπως και φέτος, οι Τσέχοι αντιμετώπισαν την Πορτογαλία την οποία με το γκολ (τι γκολ, γκολάρα δηλαδή!) του Πομπόρσκι απέκλεισαν με 1-0 στο Μπέρμιγχαμ! Ακολούθησε ο ημιτελικός με τη Γαλλία, όπου η ομάδα του Ντούσαν Ουρίν προκρίθηκε με 6-5 στα πέναλτι (αστόχησε ο Πεντρός της Μαρσέιγ) και, στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», ηττήθηκε με 2-1 από τους Δυτικογερμανούς με το γκολ του Μπίερχοφ στον «ξαφνικό θάνατο»!
Για όσους δεν θυμούνται το ματς του ’96 και την γκολάρα του Κάρελ, ένα ολιγόλεπτο βίντεο (όπου θυμόμαστε τη… μαλλούρα του Φερνάντο Κόουτο!).
Επαιξαν και το 2008, με τους Πορτογάλους να νικούν πολύ εύκολα με 3-1 αλλά εκείνη η «φουρνιά» της Τσεχίας ήταν υποδεέστερη εν συγκρίσει με του ’96 (προφανώς).
Πάμε στα… φρέσκα, τα αποψινά της Βαρσοβίας. Η Τσεχία προφανώς έχει κάνει υπέρβαση, η Πορτογαλία τα καταφέρνει πολύ καλά στα EURO, δεν είναι τυχαίο πως απόψε είναι σε προημιτελικό για πέμπτη συνεχόμενη φορά (!). Αποκλείστηκε το ’96 από την Τσεχία με 1-0 και το ’08 από τη Γερμανία με 3-2 (γκολ πέτυχαν οι Νούνο Γκόμες και Πόστιγκα).
Το ’00 απέκλεισε την Τουρκία (με δύο γκολ του Νούνο Γκόμες) για να μείνει εκτός τελικού στην παράταση από τη –μετέπειτα κάτοχο – Γαλλία με το πέναλτι του Ζιντάν στο 117’ και το ’04 απέκλεισε την Αγγλία στα πέναλτι (αστόχησαν Μπέκαμ και Βάσελ) και την Ολλανδία στους «4» για να τη… βρει στον τελικό από εμάς.
Πλάκα πλάκα, όποια αποκλείει την Πορτογαλία… πάει τελικό και ηττάται (και η Τσεχία το 1996 και η Γερμανία το 2008)! Λέτε;
Η Τσεχία φέτος ομολογουμένως… ξεπέρασε εαυτόν με δύο νίκες αλλά ελέω του 4-1 από τη Ρωσία, προκρίθηκε με… αρνητικό συντελεστή τερμάτων (4-5) αλλά δεν είναι τυχαίο ότι σκόραρε 4 φορές σε συνολικά 35 προσπάθειες για γκολ σε τρία ματς (εκ των οποίων οι 20 εντός εστίας), έχοντας επίσης 15 κόρνερ και 7 οφσάιντ! Κοινώς… σκοράρει, αλλά όχι και στα δύο ημίχρονα! Το να σκοράρει στο ένα, και όχι και στα δύο ημίχρονα η Τσεχία πληρώνει διαδικτυακά ως και 1.40 (δεν το προτείνω, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται, είναι ένα αξιομνημόνευτο στατιστικό).
Με τον Ροσίτσκι ανέτοιμο (λογικά θα μπει ως αλλαγή) και τον Γίρατσεκ να παίζει πιο πίσω, οι Τσέχοι θα παραταχθούν απόψε με 4-3-2-1 (αντί για 4-2-3-1, που το… πλήρωσαν με τη Ρωσία) με πρώτο μέλημα το μηδέν στην άμυνα αλλά οι Γκέμπρε Σελάσια και Λιμπέρσκι θα έχουν δύσκολο βράδυ από Νάνι και Κριστιάνο Ρονάλντο, νομοτελειακά θα δούμε overlaps στην άμυνα.
Η Πορτογαλία έκανε τρία καλά ματς και σημείωσε δύο νίκες, αδικείται στην ήττα από τη Γερμανία, ο Ρονάλντο δείχνει ανεβασμένος, είναι φορμαρισμένος αλλά μην ξεγελιέστε από τα δύο γκολ ενάντια στην… παιδική άμυνα της Ολλανδίας.
Συνάμα ο Πάολο Μπέντο, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών, δεν αναμένεται να αλλάξει την ενδεκάδα για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι (έβδομο, μαζί με τα φιλικά)!
4-3-3 κατεβάζει σταθερά ο Μπέντο, «κλειδί» αυτής της ομάδας δεν είναι κάποιος «μπροστινός» αλλά ο παιχταράς Βελόσο που θυμίζει… Κατσουράνη στα καλά του, με τις κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο.
Σημειωτέον ότι και τα τρία ματς της Πορτογαλίας στον όμιλο ήταν ισόπαλα στο ημίχρονο, της δε Τσεχίας μόνο το τελευταίο ενάντια στην Πολωνία όπου κάλλιστα, βάσει της εικόνας του ματς, θα μπορούσε να ηττάται. Κοιτάζοντας μονόπλευρα το στατιστικό, η ισοπαλία στο ημίχρονο πληρώνει 2.15 διαδικτυακά και είναι μια απόδοση άκρως θελκτική.
Η Τσεχία σκόραρε και στα τρία ματς που έδωσε στον όμιλο βάζοντας συνολικά 4 γκολ, η Πορτογαλία έβαλε 5 γκολ αλλά σε δύο ματς (3 με τους Δανούς και 2 με τους Ολλανδούς), πλην όμως ενάντια στη Γερμανία είχε «φτιάξει» (και απωλέσει) αρκετές φάσεις. Το goal/goal αξίζει το ποντάρισμα σε ένα ούτως ή άλλως αμφίρροπο ματς, καίτοι αυτό δεν «βγαίνει» βάσει αποδόσεων αφού ο Ιβηρες φαβοριτίζονται ως και 1,80 διαδικτυακά. Σε τέτοια τιμή, είτε δεν «αγοράζεις» τη νίκη τους είτε πας στην κόντρα (με Τσεχία ή ισοπαλία).
Προσωπικά πάω (και, πλην των ειδικών στοιχημάτων που προανέφεραν) με την ισοπαλία με γκολ εκατέρωθεν, για… γούρι δεν θα προτείνω ακριβή σκορ (1-1 ή 2-2) διότι το… μάτιασα στο Αγγλία – Ουκρανία, η μπάλα έμπαινε στα δίκτυα και δεν μετρούσε. Γραμμή και δέρνει, που λέει και ο Photos-300!
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
124. Τσεχία – Πορτογαλία: Χ (3,40)
124. Τσεχία – Πορτογαλία: Χ ημίχρονο (2,10)
124. Τσεχία – Πορτογαλία: Χ ημίχρονο – Χ τελικό (5,25)
124. Τσεχία – Πορτογαλία: G/G (1,70)
124. Τσεχία – Πορτογαλία: 2-3 γκολ (1,75)
124. Τσεχία – Πορτογαλία: πρώτο γκολ Τσεχία (2,60)
Και μην ξεχνάτε: όποιος παίζει πάντα χάνει αλλά όποιος δεν παίζει, δεν κερδίζει ποτέ.
https://www.facebook.com/nikbozo
https://twitter.com/#!/nikbozo