Στο ευρωπαϊκό στερέωμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χωρητικότητα του γηπέδου (μια πόλης) είναι μεγαλύτερη από τον πληθυσμό, όπου εδρεύει ο σύλλογος. Το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως στις «μικρές» ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Η πρώτη επαγγελματική ομάδα που… έσπασε την παράδοση ήταν η αυστριακή Πάσινγκ, η οποία για πολλά χρόνια συμμετείχε στην πρώτη κατηγορία, πριν κατρακυλήσει εκεί που… αξίζει! Στην πόλη κοντά στο Λιντς, το γήπεδο των 7.600 θέσεων της Πάσινγκ, χωρούσε όλους τους κατοίκους (7.100 ψυχές) μαζί με τα… κατοικίδια ζώα της περιοχής.
Το απίθανο ρεκόρ του αυστριακού συλλόγου μπορεί να ξεχαστεί αν τους επόμενους τρεις μήνες η Λουζενάκ κρατηθεί στις πρώτες τρεις θέσεις της Γ’ γαλλικής Κατηγορίας. Μάλιστα, μια ομάδα που εδρεύει σε χωριό 650 κατοίκων στους πρόποδες των Πυρηναίων Όρων.
Στο… χωριό άρχισαν να παίζουν μπάλα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, χωρίς να έχουν βλέψεις και στόχους. Η ομάδα την… έβγαζε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, τοπικές, περιφερειακές και δη εθνικές, μέχρι το 2009 όταν έκαναν το μεγάλο βήμα.
Η μικρή Λουζενάκ (παίζει σήμερα εντός με την ουραγό Ουζ Ποντ Γκαρντ) ανέβηκε στη «Νασιονάλ», με τη βοήθεια της Τουλούζ. Μια έξυπνη κίνηση της διοίκησης που αποδείχτηκε κερδοφόρα. Οι παίκτες της Τουλούζ που δεν είχαν πολλές πιθανότητες να αγωνιστούν στη «μεγάλη» κατηγορία, δέχθηκαν να ταξιδέψουν 120 χιλιόμετρα για να φορέσουν τη φανέλα της έκπληξης του πρωταθλήματος.
Οι επιτυχίες άνοιξαν την όρεξη, τόσο που ο πρόεδρος έπεισε (τον Δεκέμβριο του 2012) τον παλιό τερματοφύλακα της Εθνικής Γαλλίας, Φαμπιάν Μπαρτέζ να αναλάβει τη διαχείριση. Η έλευση του Μπαρτέζ, ενίσχυσε το ρόστερ με γνωστούς παίκτες της κατηγορίας, όμως στο Λουζενάκ γλυκάθηκαν.
Οι γνωριμίες του πρώην διεθνή γκολκίπερ με τον προπονητή της Παρί, Λοράν Μπλαν, άνοιξαν νέους ορίζοντες. Η Τουλούζ της προσφέρει το γήπεδο, οι Παρι Σζ και Μαρσέιγ παίκτες που θα χρειαστούν να κρατήσουν στη «Λιγκ 2» την άγνωστη για πολλούς Λουζενάκ των 650 κατοίκων.
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
104. ΚΛΕΡΜΟΝ – ΝΙΜ 1 (2,20)
110. ΧΑΒΡΗ – ΚΑΕΝ 2 (2,50)
123. ΛΙΜΕΡΙΚ – ΜΠΡΕΪ 2 (4,75)