Σε έξι χθεσινά… pontarismata, επιβεβαιώθηκε μονάχα το Χ στο ημίχρονο του Τσεχία – Πορτογαλία. Θα μας έβγαιναν σχεδόν όλα (αν όχι όλα!) αν έβαζε ένα γκολ η Τσεχία. Είχα αναλύσει από χθες πως ο Μπίλεκ θα έπαιζε αμυντικά αλλά η… μίμηση του Ρεχάγκελ (δεν θυμάμαι φάση των Τσέχων!) δεν δικαιώθηκε.
Η Πορτογαλία άξιζε τη νίκη, την πήρε με το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά περισσότερο δικαιώνεται ο Πάουλο Μπέντο: 4-3-3 με ενδεκάδα που δεν αλλάζει ποτέ εκτός τραυματισμών (όπως χθες, του Πόστιγκα) ή τιμωριών και προσηλωμένος σε αυτό που έχει στο μυαλό του, οδήγησε την Πορτογαλία στον τρίτο της ημιτελικό στα τελευταία πέντε EURO!
«Παικτικά» οι Μεϊρέλες, Μουτίνιο και (κυρίως) Βελόσο έχουν τα χαρακτηριστικά… Ελληνα χαφ αλλά και τα χαρακτηριστικά ποιοτικού μέσου, ο καθείς τους μπορεί να αγωνιστεί, αν είναι ανάγκη, και ως επιτελικός. Ενάντια στην κλειστή τσεχική άμυνα οι Ιβηρες άνοιξαν το πλάτος της με τις διεισδύσεις του Νάνι και την κάθετη κίνηση του Μουτίνιο.
Η μπάλα δικαίωσε χθες την καλύτερη ομάδα. Ελπίζω να μη γίνει αυτό και απόψε!
Πέρα από το εθνικό μας φρόνημα, που είναι… ξεσηκωμένο ελέω Μέρκελ (και δικαίως), θα εξετάσω –επιγραμματικά, για να μη βγει κείμενο-«σεντόνι- ορισμένες παραμέτρους. Tips για το αποψινό ματς, στο οποίο επιλέγω συνειδητά να μην ποντάρω σημείο.
Η… κατάρα του σερί νικών!
Ισπανία και Γερμανία προκρίθηκαν στο EURO 2012 μόνο με νίκες αλλά σε τρεις ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι ομάδες απέτυχαν στην τελική φάση. Η Γαλλία το ’92 και η Τσεχία το ’00 αποκλείστηκαν από τον όμιλο ενώ η Γαλλία το ’04 αποκλείστηκε από… εμάς, εν τω προκειμένω από Ζαγοράκη και Χαριστέα! Ισπανοί και Γερμανοί είναι ήδη στους «8», το βράδυ του Σαββάτου θα γνωρίζουμε αν η εν λόγω… κατάρα επιβεβαιωθεί!
Ειρήσθω εν παρόδω, αντιστοίχως στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το να προκριθούν στην τελική φάση ομάδες μόνο με νίκες σημαίνει… τελικό! Πώς; Η Βραζιλία το 1970 (το πήρε), η Δυτική Γερμανία το 1982 (έχασε στον τελικό από την Ιταλία) ενώ, το… φοβερότερο όλων, Ισπανία και Ολλανδία πήγαν πανομοιότυπα στη Νότιο Αφρική το 2010 και συνέθεσαν το ζευγάρι του τελικού, με νικητές τους Ιβηρες!
Τακτική ανάλυση: Οζίλ ως τα αποδυτήρια!
Οι Γερμανοί απόψε, από το πρώτο λεπτό, θα επιδιώξουν να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής ενάντια σε μια ομάδα που θα αγωνιστεί όπως ενάντια στη Ρωσία (ή, όπως χθες οι Τσέχοι ενάντια στους Πορτογάλους): με ουσιαστικά δύο «τείχη» άμυνας και περιμένοντας, με Σαλπιγγίδη και Σαμαρά, να βγει στην κόντρα.
Ο Οζίλ είναι ο ηγέτης των «πάντσερ» και έχει άκρως ελεύθερο ρόλο μιας και Κεντίρα και Σβαινστάιγκερ του καλύπτουν τα νώτα στα χαφ ενώ, όταν επιτίθενται, παίζουν overlap με Ποντόλσκι και Μίλερ για να γίνει η επίθεση με πολλούς παίκτες. Στόχος η μπάλα να καταλήξει στον Γκόμεζ που σκοράρει και με… μισή ευκαιρία. Είναι εμφανές ότι η Γερμανία είναι πιο οργανωμένη ομάδα από τη Ρωσία και με πληρέστερους παίκτες.
Ο Σάντος με το 4-5-1 (4-3-3 όταν βγαίνουμε μπροστά) και με διπλή ζώνη άμυνας συν τον Κατσουράνη σε ρόλο… σκούπας, όπου βρεθεί, πάει για το μηδέν πίσω. Αν δεχθούμε γκολ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πρόκριση θα έχει αρχίσει να κρίνεται. Και ευελπιστώ να δω Κατσουράνη ή Μανιάτη να… κυνηγούν τον Οζίλ ως τα αποδυτήρια!
Αν γίνεται; Γίνεται αρκεί να ξεδιπλώσουμε το 150% των δυνατοτήτων μας στο γήπεδο αφενός, και αφετέρου να αποφύγουμε τα αστεία λάθη πίσω, όπως με Πολωνία και Τσεχία.
Όταν δεν έχει γίνει κάτι ποτέ, κάποτε δεν θα γίνει;
Η παράδοση δεν είναι μαζί μας, αν υπολογίσει κανείς τη Γερμανία ως φυσική συνέχεια της Δυτικής Γερμανίας, δεν τους έχουμε νικήσει ποτέ! Το ρεκόρ είναι 0-3-5 στα επίσημα ματς, μόνο σε φιλικά κάναμε κάτι νίκες αλλά επί των Ανατολικογερμανών. Όταν δεν έχει γίνει κάτι ποτέ, κάποτε δεν θα γίνει;
2-2 στο Καραϊσκάκη, όταν ο Γιώργος Δεληκάρης πέτυχε απέναντι στον Ζεπ Μάιερ το πιο θεαματικό γκολ στην ιστορία της Εθνικής, και το 1-1 στο Ντίσελντορφ (με σκόρερ πάλι τον Δεληκάρη). Ωστόσο αλλά… βουλιάξαμε στη Μάλτα, όπου ηττηθήκαμε 2-0 (ήταν η πρώτη νίκη της Μάλτας σε επίσημο ματς στην ιστορία της), αν είχαμε νικήσει εμείς και όχι τα «πάντσερ» θα είχαμε αντί της Δυτικής Γερμανίας των Μπεκενμπάουερ, Μάιερ, Μπράιτνερ, Χένες και Οβερατ που έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης 1976, για να χάσει το τρόπαιο στα πέναλτι από την Τσεχοσλοβακία του Πανένκα!
Από τις ήττες, προσωπικά θυμάμαι (ήμουν στο γήπεδο!) τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002. Η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ απογοητεύει, χάνει από την Αλβανία στα Τίρανα (2-0) και το αποκορύφωμα έρχεται με την ήττα με 4-2 από τη Γερμανία στο ΟΑΚΑ αν και, με το σκορ στο 2-2 (με τα γκολ των Χαριστέα και Γ.Χ. Γεωργιάδη), αποβάλλεται στο 49’ ο Ντάισλερ. Σκόραραν οι Ρέμερ, Μπάλακ, Κλόζε και Μπόντε) και ο, εξαιρετικός κατά γενική ομολογία προπονητής, Δανιήλ πετάει τη δεύτερη μεγαλύτερη ατάκα του μετά τα «100 χρόνια μπροστά»: «η αποβολή μας αποδιοργάνωσε!». Και η ιστορία τον δικαίωσε διότι, έκτοτε, το είδαμε παγκοσμίως να συμβαίνει πολλές φορές…
Οταν μιλούν οι αριθμοί
* Η Γερμανία μετράει 14 σερί νίκες σε επίσημα ματς και μόνο στα δύο από αυτά πέτυχε μόλις ένα γκολ ενώ δεν έχει φέρει ισοπαλία στα τελευταία δέκα ματς σε τελική φάση EURO. Μήπως ήρθε η ώρα;
* Η Ελλάδα άλλωστε, στα τελευταία 24, επίσημα και φιλικά, παιχνίδια της, έχει μόλις δύο ήττες ενώ έχει δώσει συνολικά 11 ματς ημέρα Παρασκευή και ηττήθηκε μόνο στο ένα: και αυτό το 1938!
* Η Ελλάδα μέτρησε 14 ευκαιρίες για γκολ στα τρία ματς του ομίλου, οι 7 εκ των οποίων σημειώθηκαν στο ματς με τη Ρωσία (όπου αγωνιστήκαμε όπως θα αγωνιστούμε… απόψε!)
* Φοβερό το 85% των κερδισμένων μονομαχιών του Κυριάκου Παπαδόπουλου (95% εάν υπολογίσουμε μόνο αυτές στον «αέρα»)!
* Στα… αρνητικά, η Γερμανία ήταν μοναδική ομάδα της φάσης των ομίλων που πέτυχε τρεις νίκες. Τόσο η Γαλλία το 1984 όσο και η Ισπανία το 2008, που έκαναν το «τρία στα τρία», στέφθηκαν Πρωταθλήτριες Ευρώπης…
Τι ποντάρουμε
Συμφωνούμε ότι το ξεκάθαρο φαβορί της αναμέτρησης είναι η Γερμανία και μπορούμε να… διαφωνήσουμε αναφορικά με τη λειτουργία της ελληνικής άμυνας, η οποία τα πήγε καλά στο τελευταίο παιχνίδι με τη Ρωσία.
Με βάση αυτή την προαναφερθείσα τακτική προσέγγιση, το under σε αποδόσεις έχει πιθανότητες επαλήθευσης, απλώς φοβάμαι αν σε περίπτωση το σκορ (τοκ τοκ, χτυπάω ξύλο) είναι 2-0 στο 75’, μην μπει και τρίτο… Ρεαλιστικά, ένα γρήγορο γκολ των Γερμανών θα φέρει, αργά ή γρήγορα, και δεύτερο.
Στηριζόμενος στην καλή μας άμυνα και προσευχόμενος, ποντάρω στην ισοπαλία στο ημίχρονο και αφήνω στην άκρη και το under και το, επίσης υπό σκέψη, 2-3 γκολ. Και λέω «ναι» και στο no goal.
Επίσης, αν κάνουμε το… μπαμ και προηγηθούμε, σκεφτόμουν για πρώτο σκόρερ Κυριάκο Παπαδόπουλο, σε μια στημένη φάση ίσως προωθηθεί και επιβεβαιώσει το 18άρι στην απόδοση!
Α, και κάτι τελευταίο. Προκρίσεις τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει πολλές. Στα πέναλτι όμως, όχι!
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
125. Γερμανία – Ελλάδα: Χ ημίχρονο (4,65)
125. Γερμανία – Ελλάδα: No goal (1,55)
FUN BET
125. Γερμανία – Ελλάδα: πρώτος σκόρερ Κυρ. Παπαδόπουλος (18,00)
Και μην ξεχνάτε: όποιος παίζει πάντα χάνει αλλά όποιος δεν παίζει, δεν κερδίζει ποτέ.
https://www.facebook.com/nikbozo
https://twitter.com/#!/nikbozo
Γερμανία – Ελλάδα: πρώτος σκόρερ Σαλπιγγιδις και τελεθτεος γιατι θα λιξη 1-0 στο 67 λ