Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Η κάλπη έβγαλε… Μάλμε

Η κάλπη έβγαλε… Μάλμε

RÄTTELSE FOTBOLLSALLSVENSKAN TRÄNARE 2013Στη Σουηδία χρησιμοποιούν μια ρήση, η οποία υποστηρίζει ότι «αν όλοι συμφωνούν συνέχεια κάτι δεν πάει καλά». Δυστυχώς, λίγες ημέρες πριν αρχίσει το νέο σουηδικό πρωτάθλημα, προπονητές, παίκτες, δημοσιογράφοι και οπαδοί συμφωνούν σε δυο θέματα: Πρωταθλήτρια η Μάλμε και μια από αυτές που θα υποβιβαστούν θα είναι η νεοφώτιστη, Φάλκενμπεργκ.

Πέρασαν 90 χρόνια από το πρώτο ενιαίο πρωτάθλημα. Η πρώτη πρωταθλήτρια Σουηδίας, ΓΚΑΪΣ, βολοδέρνει στην Β’ κατηγορία, ενώ μόλις τέσσερις από τις 12 «πρωτάρες» συνεχίζουν να παίζουν στη μεγάλη κατηγορία, ΑΙΚ, Γέτεμπορι, Χέλσινμπορι και Νόρτσεπινγκ, όπως οι Σουηδοί τις προφέρουν.

Δεν υπάρχει πιο εύκολο παρά να «πετάς» σε δημόσια θέα την πρόβλεψη σου. Αλλωστε η πρόβλεψη παραμένει αφορολόγητο προϊόν. Το δημοψήφισμα έβγαλε ξανά πρωταθλήτρια τη Μάλμε. Ελα όμως που από το 1996 μόνο η Τζούργκαρντεν (2002, 2003), κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία.

Αρκεί να μετρήσουμε τις πρωταθλήτριες του νέου αιώνα. Από το 2000 ήταν 9 οι διαφορετικές ομάδες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο. Πριν την έναρξη της Allsvenskan, να μην είσαι σίγουρος για τίποτα.

Οι 16 προπονητές έδωσαν 7 ψήφους στη Μάλμε, 6 στην ΑΙΚ Στοκχόλμης, 2 στην Ελφσμποργκ και μόλις μία ψήφο στη Γκέτεμποργκ, ενώ θεωρούν τη Φάλκενμπεργκ που εμφανίζεται για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια, ως καταδικασμένη για υποβιβασμό.

Φαίνεται ότι δεν τρέφουν καθόλου σεβασμό στον προπονητή της, Χένρικ Λάρσον, ο οποίος αν δεν ήταν ο Ιμπραϊμοβιτς, ίσως ψηφιζόταν ως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Παρέα με την Φάλκενμπεργκ υποβιβάζεται επίσης η Γκέφλε, με Μπρομαποϊκάρνα και Χάλμσταντ να παλεύουν για να αποφύγουν την θέση που οδηγεί στα πλέι αουτ.

Στη Σουηδία αλλάζει εύκολα ο χάρτης του ποδοσφαίρου. Σε αυτά τα 90 χρόνια, μεγάλες και μικρές ομάδες γεύτηκαν την πίκρα του υποβιβασμού. Μάλιστα όχι μια και μοναδική φορά. Η ΑΙΚ που έχει τις περισσότερες συμμετοχές, συνολικά 85, υποβιβάστηκε τέσσερις φορές, όσες και η Μάλμε, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα το 1931.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

385 ΕΣΚΙΣΕΧΙΡΣΠΟΡ – ΓΚΕΝΤΣ/ΛΙΓΙ Χ    (3,35)
390 ΟΥΝΙΟΝ Β. – ΚΟΤΜΠΟΥΣ 2    (3,45)
391 ΛΑΝΣ – ΚΛΕΡΜΟΝ Χ    (3,25)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.