Είστε εδώ : Αρχική > Ηλίας Ζυματούρας > Ο εφιάλτης του… 1950

Ο εφιάλτης του… 1950

backround1Θα… δούμε πολλά «ωραία» στη Βραζιλία. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κάποια από τα εξω-αγωνιστικά «θέματα» ίσως «σκεπάσουν» και την αγωνιστική δράση. Οι διοργανωτές έχουν αποτύχει πριν καν γίνει η σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα γήπεδα της Κουριτίμπα και του Σάο Πάολο παραδόθηκαν με καθυστέρηση 5 μηνών, οι εξωτερικοί χώροι παραμένουν σε άθλια κατάσταση, ενώ στη «χώρα του καφέ» αυξάνονται καθημερινά οι «αγανακτισμένοι» πολίτες που διαδηλώνουν για τη… σπάταλη Κυβέρνηση, τη στιγμή που ο λαός «πεινάει».

Υπάρχουν φόβοι, ακόμη και για σοβαρά επεισόδια στις ημέρες των αγώνων, αφού πέρα από τους αστυνομικούς οι διαδηλωτές έχουν απέναντι τους και το… μπλοκ των «οπαδών της μπάλας» που… οργανώνονται προκειμένου να μην επιτρέψουν στους «αγανακτισμένους» να χαλάσουν τη «γιορτή του ποδοσφαίρου».

Αυτό που απασχολεί έντονα τα στελέχη της ΦΙΦΑ (και το… κρατάμε στην άκρη του μυαλού μας) είναι η… πορεία της Εθνικής Βραζιλίας!

Οι δημοσιογράφοι ρωτούν αξιωματούχους της Παγκόσμια Ομοσπονδίας (σε συνεντεύξεις Τύπου έπειτα από επιθεωρήσεις γηπέδων) «αν έχουν σκεφτεί τι θα γίνει σε περίπτωση πρόωρου αποκλεισμού ή απώλειας του τροπαίου από τους διοργανωτές»;

Σαστίζουν οι παράγοντες της ΦΙΦΑ και μέσες άκρες απαντούν ως «πολιτικοί»: «Ευχόμαστε στην Βραζιλία να πάει καλά στη διοργάνωση αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι»…

Το «σενάριο»… βγαλμένο από «θρίλερ» βασίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Στις 16 Ιουλίου 1950, στο «Μαρακανά», μπροστά σε τουλάχιστον 200.000 κόσμου (!!!) η Ουρουγουάη κέρδισε 2-1 την «οικοδέσποινα» Βραζιλία και πανηγύρισε το τρόπαιο. Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν φρικιαστικά:

Αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν μπορούσαν να αντέξουν την απώλεια του τροπαίου (σε ολόκληρη τη χώρα), υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έπεσαν στο κενό από το δεύτερο διάζωμα του «Μαρακανά», καταγράφηκαν θάνατοι ανθρώπων που πηδούσαν από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, ενώ στα νοσοκομεία, τουλάχιστον, του Ρίο διαπιστώθηκαν θάνατοι από καρδιακές προσβολές…

Ακόμη στη Βραζιλία δεν έχουν ξεχάσει (και) την ιστορία του μοιραίου γκολκίπερ Μπαρμπόζα, ο οποίος κρίθηκε «ένοχος» για το δεύτερο γκολ της Ουρουγουάης. Απεβίωσε πάμπτωχος από καρδιακή προσβολή, τα χρόνια που έζησε μετά από το 1950 ήταν εφιαλτικά.

Του απαγορευόταν η είσοδος στα γήπεδα, όπου προπονούνταν η «σελεσάο» για να μη φέρει γρουσουζιά, 43 χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο (1993) τοπικό κανάλι τον επέλεξε να σχολιάσει αναμέτρηση της Εθνικής ομάδας αλλά κάποιοι θερμόαιμοι τον πέταξαν έξω από το «μπουθ».

«Η μεγαλύτερη τιμωρία δικαστηρίου στη Βραζιλία το 1950 ήταν τα 30 χρόνια φυλάκισης, εγώ πληρώνω για κάτι που δεν φταίω εδώ και 50 χρόνια» είχε δηλώσει ο Μπαρμπόζα, λίγο πριν από τον θάνατό του…

Όσα τραγικά συμβάντα και να αναφέρουμε από εκείνες τις «μαύρες» ημέρες για τους Βραζιλιάνους δεν μπορούν να αποτυπωθούν, στο χαρτί, ούτε στο πενήντα τοις εκατό. Μόνο όσοι έζησαν στο πετσί τους το «εθνικό πένθος» (του 1950) έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πιστά το δράμα που έζησε ο λαός.

Ετσι, η ερώτηση για το «τι θα γίνει αν δεν το… πάρει η σελασάο» τίθεται στους αξιωματούχους της ΦΙΦΑ, επειδή οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι γνωρίζουν καλά ότι στη χώρα τους το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται (ακόμη και το 2014) ως «θρησκεία». Εύλογα, λοιπόν, οι «σύγχρονοι» κάτοικοι της χώρας τρέμουν στην ιδέα να επαναληφθεί η ιστορία και στη ΦΙΦΑ, να είστε σίγουροι ότι το… σκέφτονται σοβαρά.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ  1

106. ΠΑΡΑΝΑ – ΛΟΥΒΕΡΝΤΕΝΣΕ  2 (3,10)

113. ΜΕΞΙΚΟ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Χ (2,95)

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ 2

128. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΣΛΟΒΕΝΙΑ  2-3 ΓΚΟΛ (2,20)

139. ΣΙΚΑΓΟ – ΣΙΑΤΛ  OVER  (1,65)

151. ΜΟΝΤΕΝΑ – ΤΣΕΖΕΝΑ  Χ (3,00)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.