Και σε ρωτάνε στην παραλία: Τι θα γράψεις για το Μουντιάλ; Κάτι θα βρουν να σκαρώσουν, κάποιο σενάριο θα κυκλοφορήσει. Εύκολη απάντηση. Μεγάλη διοργάνωση χωρίς παραφιλολογίες και παρασκήνια δεν υπάρχει.
Σου φθάνει ένα γκολ του Βαρέλα στον τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του Πορτογαλία – ΗΠΑ 2-2, να βρεις πάτημα.
«Νέα συμφωνία στον ορίζοντα», «μνήμες του 1982», «Αλλο σύμφωνο… μη επίθεσης», «ξύπνησε ο εφιάλτης της Χιχόν», «Κλίνσμαν εναντίον Κλίνσμαν». Οι δημοσιογράφοι και δη οι διευθυντές εφημερίδων όλου του κόσμου, διαθέτουν αστείρευτη φαντασία.
Αλίμονο ή αλλοίμονο, μη κάνουμε κανένα ορθογραφικό λάθος της νέας κοπής. Στο 2,35 βρισκόταν το μεσημέρι της Δευτέρας απόδοση της ισοπαλίας στο Γερμανία – ΗΠΑ της επόμενης Πέμπτης. Ισοπαλία ο αγώνας, πρώτη η Γερμανία, δεύτεροι οι Αμερικανοί.
Η ζωή συνεχίζεται, κι ας χάσουν οι μπουκ. Εκτός και αν η FIFA βάλει το χέρι της ώστε να απομακρύνει κάθε «σκιά». Η ισοπαλία βολεύει και τις δυο ομάδες. Απλά τα πράγματα.
Πού το είδε ο πλανήτης το στημένο; Πέρα από το παρασκήνιο που συνδέει τον Κλίνσμαν με τη… δική του Γερμανία, στη μέση υπάρχει ο καθορισμός πρώτης-δεύτερης θέσης στον όμιλο. Γνωστό το παρελθόν του Κλίνσμαν, Γερμανός με θητεία ως παίκτης και προπονητής της Εθνικής, όμως προχθές τον είδαμε να τραγουδά τον Αμερικανικό εθνικό ύμνο.
Περίεργη η ζωή. Μετά από 32 χρόνια, στη Γερμανία ξύπνησαν οι εφιάλτες του Χιχόν. Αλλες εποχές, άλλοι κανονισμοί. Οι παλιοί θυμούνται το ντροπιαστικό «ντέρμπι» Γερμανία – Αυστρία 1-0.
Ηταν το απόγευμα της 25ης Ιουνίου 1982. Οι 30.000 θεατές στο Χιχόν περίμεναν ένα δυνατό ντέρμπι. «Η ντροπή της Χιχόν» κράτησε μόλις 10 λεπτά, όσο χρειάστηκε ώστε ο Χρούμπες να πετύχει το μοναδικό γκολ του αγώνα. Μετά άρχισαν οι πάσες. «Φιληθείτε, φιληθείτε», «Αλγερία, Αλγερία», φώναζαν οι Ισπανοί θεατές.
«Τα πρώτα 7 γκολ θα τα αφιερώσουμε στις γυναίκες μας, το όγδοο στα σκυλιά μας», δήλωναν πριν τον αγώνα οι Γερμανοί διεθνείς. Μπήκε ένα γκολ, εξαιρετικά αφιερωμένο στα σκυλιά της νύκτας. Γνωστή η κόντρα με την Αυστρία, όμως η ανάγκη καμία φορά είναι πιο δυνατή από τα συναισθήματα.
Μισή ντροπή δική τους, μισή της FIFA. Εκείνο το Μουντιάλ ήταν το τελευταίο που οι τελευταίοι αγώνες των ομίλων διεξήχθησαν σε διαφορετικές ώρες και μέρες. Την πλήρωσε η Αλγερία που είχε κερδίσει 3-2 μια ημέρα νωρίτερα τη Χιλή.
Οι άμεμπτου ηθικής Γερμανοί είχαν υποπέσει στο πρώτο μεγάλο παράπτωμα. Δυο τετραετίες νωρίτερα είχαν «χάσει» 1-0 στον όμιλο από την Ανατολική Γερμανία, ώστε να πέσουν στον πιο εύκολο όμιλο της Β’ Φάσης. Το θυμάται κανείς; «Η Ντροπή της Χιχόν» βρήκε μια θέση στο βιβλίο των προκαθορισμένων αποτελεσμάτων.
Οπως το Αργεντινή – Περού 6-0 του 1978. Το άλλο παιχνίδι της Αργεντινής με τη Ρουμανία το 1990, σαν να έχει περάσει στα… ψιλά. Στις 18 Ιουνίου 1990, στη Νάπολη, Αργεντινή και Ρουμανία «έστησαν» το 1-1, διότι την ίδια ώρα η Ρωσία νικούσε 4-0 το Καμερούν. Πέρασαν αμφότερες, αποκλείστηκε η Ρωσία.
Το ίδιο σκηνικό ζήσαμε στο «φιλικό» 2-2 της Σουηδίας με τη Δανία στο Euro 2004. Αποκλείστηκε η Ιταλία, όμως η UEFA αρνήθηκε να ερευνήσει την υπόθεση. Πρόεδρος εκείνη την εποχή ήταν ο Σουηδός, Λέναρτ Γιόχανσον! Τέλος της ιστορίας.
Το παράλογο της υπόθεσης αφορά την εμμονή του κόσμου να ασχολείται με το Γερμανία – ΗΠΑ. Οι Γερμανοί θα αποφύγουν το Βέλγιο στην επόμενη φάση, έτσι να μην «σπάσει» ο πίνακας. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη και ούτε η τελευταία φορά που η έκβαση ενός αγώνα θα είναι γνωστή πριν διεξαχθεί. Στο τέλος θα μας… φάει η απόλυτη εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις. Με την πιθανή ισοπαλία στο Αργεντινή – Νιγηρία, βολική κι αυτή, θα ασχοληθεί κανείς; Με το διπλό στο Βοσνία – Ιραν τι θα γίνει; Ραμαζάνι έρχεται.
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
336. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΙΤΑΛΙΑ Χ (3,15)