Η «φιλική» ισοπαλία στο Γερμανία – ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο ντόρο από το δάγκωμα του Λουίς Σουάρες στον Κιελίνι ή το «εύκολο» πέναλτι της πρεμιέρας υπέρ της Βραζιλίας.
Ετσι λειτουργεί το σύστημα. Περισσότερα ενοχλεί η «συμφωνία κυρίων» στα κοινά συμφέροντα, παρά μία απόφαση που καταδικάζει την πορεία διαφόρων Εθνικών ομάδων.
Με τη λήξη του αγώνα ΗΠΑ – Πορτογαλία 2-2, ο διεθνής Τύπος, βρήκε την ευκαιρία να ξεθάψει από τα αρχεία την «Ντροπή της Χιχόν».
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ξανά στο προσκήνιο οι Γερμανοί, η φυλή της… άμεμπτης ηθικής, ωστόσο το σενάριο που στήθηκε πριν από το Δυτική Γερμανία – Αυστρία 1-0 του 1982, είχε σκηνοθέτη, θύμα και θήτες.
Οι δυο ομάδες γνώριζαν το αποτέλεσμα της Αλγερίας (είχε κερδίσει 3-2 μια ημέρα νωρίτερα τη Χιλή), κάτι που ήταν προσφορά των κανονισμών της FIFA.
Ηταν οι εποχές που οι τελευταίοι αγώνες των ομίλων μπορούσαν να διεξαχθούν σε διαφορετικές ώρες και ημέρες.
Τέσσερα χρόνια πριν, στην Αργεντινή, οι γηπεδούχοι παρακολούθησαν τη Βραζιλία να κερδίζει 3-1 την Πολωνία.
Με την έναρξη του αγώνα με το Περού, όλη η χώρα γνώριζε ότι η νίκη με τέσσερα γκολ τους έστελνε στους τελικούς. Πέτυχαν έξι.
Η κοινή γνώμη κατηγορούσε Περού και FIFA. Τίποτα δεν άλλαξε. Χρειάστηκε η «συμφωνία κυρίων» της Χιχόν για να υποχρεώσει FIFA και UEFA να ορίσουν την ίδια ώρα και μέρα τους τελευταίους αγώνες των ομίλων των επόμενων διοργανώσεων. Και τι άλλαξε; Τίποτα ή σχεδόν τίποτα.
Στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία, Ρουμανία και Αργεντινή «έστησαν» το 1-1, όταν άκουσαν ότι τη Ρωσία νικούσε 4-0 το Καμερούν. Στο EURO 2004, στην Πορτογαλία, Δανία και Σουηδία είχαν κάνει σωστά τους λογαριασμούς. Το 2-2 πρόσφερε στο πιάτο την πρόκριση, πετώντας εκτός την Ιταλία. Ολοι το ήξεραν, όμως η UEFA αρνήθηκε να ερευνήσει το θέμα. Πού το περίεργο αν το Γερμανία – ΗΠΑ λήξει ισοπαλία; Επειδή το Μουντιάλ χάνει το κύρος του;
ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
345 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΓΚΑΝΑ 4-6 ΓΚΟΛ (2,30)
346 ΑΛΓΕΡΙΑ – ΡΩΣΙΑ 2 (2,00)
347 Ν.ΚΟΡΕΑ – ΒΕΛΓΙΟ OVER (1,80)