Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Τι θα γίνει με το «Ραμαζάνι»…

Τι θα γίνει με το «Ραμαζάνι»…

ramazaniΠρώτη φορά από το 1986 η μεγάλη γιορτή των Μουσουλμάνων αρχίζει στα μέσα του Μουντιάλ.

Η ημερομηνία έναρξης του Ραμαζάνι συμπίπτει με την έναρξη της 2ης φάσης του Μουντιάλ, όμως οι ομάδες με τους περισσότερους Μουσουλμάνους στο ρόστερ έχουν ήδη αποχαιρετήσει τη διοργάνωση.

Ως είναι γνωστό στη διάρκεια της ιερής γιορτής, οι πιστοί πρέπει να σεβαστούν τη νηστεία όσο ο ήλιος βρίσκεται στον ορίζοντα.

Εκτός της τροφής, απαγορεύονται επίσης τα υγρά, απαραίτητα καύσιμα για τους επαγγελματίες παίκτες.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στις τάξεις των θρησκευτικών ηγετών.

”Κανένα Ραμαζάνι για την Εθνική μας” – ανακοίνωσε ο σεΐχης Σαρίφ Κασέρ, θεσπίζοντας νέο διάταγμα για τους παίκτες της Αλγερίας. “Παραβιάζεις τους ιερούς μας κανόνες” – αντέδρασαν οι αντίπαλοι. “Είπαμε να σεβαστούμε τους ταξιδιώτες και τους αρρώστους, αλλά όχι εκείνους που παίζουν μπάλα”.

Σε Εθνικές όπως Βοσνία, Ιράν και Ακτή Ελεφαντοστού, είχαν λάβει τα μέτρα από νωρίς, αλλά ο πρόωρος αποκλεισμός έκλεισε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.

Το πρόβλημα μεταφέρεται πλέον στις Εθνικές όπου αγωνίζονται μεμονωμένοι μουσουλμάνοι παίκτες όπως Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Νιγηρία. Ο προπονητής της Ελβετίας, Οτμπαρ Χίτσφελντ, μίλησε πριν το Μουντιάλ με τους μουσουλμάνους παίκτες σε περίπτωση που θα κρατήσουν νηστεία.

Μάλιστα υπήρχε σκέψη να ζητήσουν από τη FIFA αλλαγή ώρας έναρξης του αγώνα, νομίζοντας ότι το Μουντιάλ γινόταν στην Ευρώπη. Δυστυχώς για τους Μουσουλμάνους παίκτες, όλα τα παιχνίδια στη Βραζιλία ξεκινούν την ημέρα.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο αφορά την μικρή διάρκεια ημέρας στη Βραζιλία, λόγω γεωγραφικού μήκους. Αν αυτό το χρονικό σημείο στην η Ευρωπαϊκή ημέρα διαρκεί 16-17 ώρες, στη Βραζιλία διαρκεί από 12 σε 14 ώρες, βάση πόλη όπου γίνονται τα παιχνίδια.

Στη Γαλλία προβληματίζονται για τη στάση που θα κρατήσουν Μπενζεμά, Σανιά, Σακό η Σισοκό, στη Γερμανία παίζουν Οζίλ, Κεντίρα, στο Βέλγιο Φελαϊνί και Ντεμπελέ, στην Ελβετία οι διάφοροι Σακίρι, Τζάκα, Μεχμέντι, Μπεράμι, Τζεμαϊλι, Ινλέρ, Σεφέροβιτς.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

401. ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΟΡΟΥΓΟΥΑΗ: ΣΚΟΡΕΡ ΚΑΒΑΝΙ
403. ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΕΛΛΑΔΑ Χ (3,05)
404. ΓΑΛΛΙΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ OVER (1,75)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.