Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Κολύμπι στην «Πλούσια Ακτή»…

Κολύμπι στην «Πλούσια Ακτή»…

Costa Rica v England: Group D - 2014 FIFA World Cup BrazilΑπό τη μία Ακτή στην άλλη. Από την Ακτή Ελεφαντοστού στην Πλούσια Ακτή. Ο αντίπαλος που δεν περιμένεις. Εκπρόσωπος μια χώρας χωρίς στρατό. Η Κόστα Ρίκα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Στη μπάλα και στην καθημερινή ζωή.

Χωρίς το Μουντιάλ, δύσκολα θα γνωρίζαμε τις παράξενες συνήθειες. Την Cotte D’Ivoire είτε Ivory Coast, τη μεταφράσαμε σε Ακτή Ελεφαντοστού.

Την Costa Rica την αφήσαμε στην ησυχία της, προς χάρη των γλωσσολόγων. Πλούσια Ακτή, όπως η ψυχή των κατοίκων. Ο στρατός καταργήθηκε το 1949, μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Η απόφαση έφερε την πολιτική σταθερότητα, σπάνιο φαινόμενο στην Κεντρική Αμερική των ανταρτών και των συχνών πραξικοπημάτων. Στη χώρα απουσιάζουν οι κλασικές διευθύνσεις των δρόμων.

Τα πάντα βασίζονται στα σταυροδρόμια. Στο σταυροδρόμι, στο σταυροδρόμι, εκεί που μου είπες μ’ αγαπάς, εκεί άλλαξες γνώμη. Αν ρωτήσεις έναν από τους 50 γνήσιους Ελληνες που ζουν στην Κόστα Ρίκα, θα λάβεις την εξής απάντηση:

«Γύρω στα 30 μέτρα από το τάδε σταυροδρόμι». Ναι μεν οι κάτοικοι οδηγούν από τα δεξιά, όμως η προσπέραση γίνεται ξανά από τα δεξιά. Παράξενη συμπεριφορά σε μια χώρα όπου άνετα μπορείς να βρεις δέντρα στη μέση του δρόμου.

Σε κάθε δρόμο πετυχαίνεις τρία φανάρια, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο, με το κίτρινο να προηγείται τον κλασικών χρωμάτων. Πρωτεύουσα η Σαν Χοσέ, η τρίτη στον κόσμο που φωτίστηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα παράξενα δεν σταματούν εδώ. Πλούσια Ακτή μεν, κανένα μαγαζί στην παραλία. Το καλοκαίρι διαρκεί όλο το χρόνο, ωστόσο ο νόμος απαγορεύει την εμπορική εκμετάλλευση της παραλίας, όπως στην Ουρουγουάη. Ελλας το μεγαλείο σου.

Η πιο παράξενη συνήθεια σχετίζεται με το τραπέζωμα. Σε σπίτια και εστιατόρια, δεν σέβεται κανείς την προέλευση. Τρώει όποιος φθάνει πρώτος.

Το φαγητό στο τραπέζι λοιπόν. Ελλάδα κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Μοιάζει σαν όνειρο, κι όμως οι Ελληνες βρίσκονται για πρώτη φορά στη φάση όπου το λάθος δεν διορθώνεται στον επόμενο αγώνα. Η Κόστα Ρίκα θεωρείται επίσημα η μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ. Τρεις αγώνες στον «όμιλο του θανάτου» με Ιταλία, Αγγλία και Ουρουγουάη.

Δύο νίκες, μια ισοπαλία. Ενα γκολ στο παθητικό κι αυτό με πέναλτι. Η Κόστα Ρίκα μοιάζει στον χαρακτήρα του προπονητή της, Χόρχε Λουίς Πίντο, που μένει πιστός στη φιλοσοφία του Μουρίνιο: «Ελευθερία κινήσεων με πειθαρχεία». Πριν το Μουντιάλ η Κόστα Ρίκα θεωρήθηκε η χειρότερη των 32 ομάδων. «Η ζωή σου επιφυλάσσει εκπλήξεις. Τώρα μας περιμένει η Ελλάδα.

Προσοχή, μοιάζουμε πολύ στο… διάβασμα του αγώνα», προειδοποίησε ο Πίντο, ο οποίος δεν διστάζει να προκαλεί με δηλώσεις και συμπεριφορές που θυμίζουν το μέντορα του. Σύστημα 5-3-2 ή 5-4-1, με δυο ακραίους, Γκαμπόα και Ντίαζ που θυμίζουν τα… τρένα της γραμμής. Τρεις δυνατοί αμυντικοί προστατεύουν τον καλύτερο τερματοφύλακα της Πριμέρα Ντιβιζιόν, Κέιλορ Νάβας, ενώ η δυνατή μεσαία γραμμή στηρίζει την άμυνα και τους δυο επιθετικούς.

Τον γνωστό μας Τζόελ Κάμπελ, που χθες γιόρταζε τα 24 του χρόνια, και τον «ελεύθερο κινήσεων» Μπράιαν Ρουίζ, τον… δήμιο της Ιταλίας. Προσοχή επίσης στις εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ του Μπολάνιος. Οι περισσότεροι θεώρησαν την Κόστα Ρίκα ευάλωτη, όμως… το έριξε στη φυσική κατάσταση και αντεπίθεση. Το κλίμα της Βραζιλίας τη βοήθησε, όπως μπορεί να της δώσει ένα… χέρι κόντρα στην Ελλάδα. Οι καιρικές συνθήκες στο Ρεσίφε ευνοούν την Κόστα Ρίκα σε ένα γήπεδο όπου κέρδισε 1-0 την Ιταλία.

Στη Βραζιλία, η ώρα θα είναι 17.00 (23.00 στην Αθήνα). Ζέστη και υγρασία, «εχθροί του καλού, φίλοι του κακού». Το σκηνικό έχει στηθεί. Ο Χόρχε Λουίς Πίντο θα το ρίξει στον ρυθμό, στην ένταση (με την Ιταλία η Κόστα Ρίκα έτρεξε 12,5 χλμ παραπάνω από τους αντιπάλους), ο Φερνάντο Σάντος, ο μοναδικός Πορτογάλος τεχνικός του Μουντιάλ που έσωσε την παρτίδα, στην υπομονή.

Η φυσική κατάσταση των Κοσταρικανών προκάλεσε το κοινό αίσθημα, τόσο που η FIFA πέρασε από έλεγχο 7 παίκτες. Στο πιο σημαντικό παιχνίδι της Εθνικής μετά το 2004, κερδίζει όποιος φθάνει πρώτος στο τραπέζι. Μέχρι σήμερα η Κόστα Ρίκα έδειξε ότι δεν κολλάει μπροστά σε άμυνες των τεσσάρων, όπως εκείνες της Αγγλίας, Ιταλίας και Ουρουγουάης. Με τέσσερις πίσω αναμένεται να παίξει και ο Σάντος, όμως τη διαφορά θα την κάνει η μεσαία γραμμή.

Η Ελλάδα που νίκησε την Ακτή Ελεφαντοστού δεν έχει κάτι να φοβηθεί, εκείνη που είδαμε με Ιαπωνία στέλνει το παιχνίδι στην παράταση. Το τι έγινε με την Κολομβία ας το αφήσουμε καλύτερα. Οπως κι αν έχει το θέμα, αυτό το Μουντιάλ ανήκει στους Λατίνους.

 

Στείλτο :

Ένα σχόλιο to “Κολύμπι στην «Πλούσια Ακτή»…”

  1. Ο/Η erotas λέει:

    ΩΡΑΙΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΕΛΕΙΑ!