Εχοντας μεγαλώσει μεν σε θρησκόληπτο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά δίχως να επισκέπτεται την εκκλησία, ο 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβράαμ Λίνκολν. τόνιζε τον 19ο αιώνα πως «όταν κάνω κάτι καλό, νιώθω καλά. Οταν κάνω κάτι κακό, νιώθω άσχημα. Αυτή είναι η θρησκεία μου».
Η άποψη των παικτριών της σημερινής Εθνικής ομάδας μπάσκετ του Κατάρ, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλοϊκή, και, παρότι έκαναν εκείνο που επιτάσσει η θρησκεία τους, ομολογούν πως δεν αισθάνονται ακριβώς καλά. Οι διεθνείς αθλήτριες βρέθηκαν στη Νότιο Κορέα για τους 17ους Ασιατικούς Αγώνες, όμως δεν αγωνίστηκαν στο τουρνουά, καθώς τους απαγόρευσαν να παίξουν με τις παραδοσιακές μαντίλες και απέσυραν τη συμμετοχή τους…
Η ομάδα του Κατάρ παρατάχθηκε στο παρκέ για το ματς με τη Μογγολία με τις μαντίλες, και οι παίκτριες αρνήθηκαν να τις αφαιρέσουν, αποχωρώντας. Οι διεργασίες μέχρι το δεύτερο παιχνίδι με το Νεπάλ δεν άλλαξαν τα δεδομένα, και οι επικεφαλής της αποστολής ανακοίνωσαν πως αποσύρονται, με παράπονα για την αντιμετώπιση της οργανωτικής επιτροπής και της FIBA.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ άφησε να εννοηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου πως θα εξετάσει αντίστοιχα θέματα, καθώς οι αθλήτριες άρσης βαρών του Ιράν αγωνίστηκαν στους Ασιατικούς Αγώνες με μαντίλα.
Ο Χαλίλ Αλ-Τζαμπίρ, παράγοντας του Κατάρ, επισήμανε πως «αν γνωρίζαμε την απαγόρευση, δεν θα φέρναμε την ομάδα», ενώ η Ρίμλα Ακτάρ, πρόεδρος της Οργάνωσης Μουσουλμάνων Αθλητριών, κατήγγειλε ότι «καταλάβαμε πως οι άνθρωποι της πίστης δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο μπάσκετ».
Οι Ασιατικοί Αγώνες (με συμμετοχή 45 χωρών, 9.000 αθλητών σε 36 αθλήματα) αναγνωρίζονται από τη ΔΟΕ, και το Ασιατικό Ολυμπιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι «τα δικαιώματα των αθλητών αποτελούν προτεραιότητα».
ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
708 ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 1
711 ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1
