Είστε εδώ : Αρχική > Σταύρος Κολίλας > Μεγάλη κόντρα με «αλάτι και πιπέρι»

Μεγάλη κόντρα με «αλάτι και πιπέρι»

Borussia Dortmund - FC Schalke 04«Ολοι εμείς παραδεχόμαστε ότι το ποδόσφαιρο παραμένει το εθνικό μας σπορ, όμως σε ορισμένες πόλεις, όπως το Ντόρτμουντ και το Γκέλζενκιρχεν, η αφοσίωση των οπαδών ξεπερνά τα φυσιολογικά… όρια» εξηγούσε πριν από χρόνια ο Φραντς Μπέκενμπαουερ, όταν η FIFA επέλεξε να διεξαχθούν αγώνες του Μουντιάλ 2006 σε δύο γήπεδα που απέχουν μόλις 25 χιλιόμετρα.

Πού εστιάζεται η κόντρα: Γιατί υπάρχει τόσο μίσος; Ο αθλητισμός, και το ποδόσφαιρο ειδικότερα, αναδεικνύει τις λανθάνουσες αντιπαλότητες μεταξύ των πόλεων στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ρουρ. Καμία Μπόχουμ ή Ντούισμπουργκ, καμία Ομπερχαουζεν, Εσεν ή Βάτενσαϊντ δεν διαθέτουν ιστορία και την οπαδική βάση να διεκδικήσουν κάτι στην περιοχή.

Μόνο Ντόρτμουντ και Σάλκε έχουν δικαίωμα στο απόλυτο ντέρμπι, το Revierderby. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο πόλεις έχει πολλά κοινά, τη διάλεκτο, την απασχόληση στις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα, την παράδοση του αγώνων του προλεταριάτου, τα φαγητά, το κλίμα, τις γυναίκες, τον τρόπο διασκέδασης. Κι όμως, υπάρχουν διαφορές, πάρα πολλές διαφορές. Τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα τις χωρίζουν οι πολιτικές πεποιθήσεις, τις Σέλτικ και Ρέιντζερς η θρησκεία, τις Σεβίλλη και Μπέτις οι κοινωνικές διαφορές, ενώ Ντόρτμουντ και Σάλκε είναι μια απλή ποδοσφαιρική κόντρα με μπόλικο «αλάτι και πιπέρι» στην 89χρονη ιστορία τους.

Τα ιστορικά βιβλία δεν αναφέρουν καμία ξεχωριστή περίπτωση για το πώς άρχισε η διαμάχη των οπαδών και παραγόντων. Ισως γιατί η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να κερδίσει την αντίπαλο για 17 σερί αγώνες από την ημέρα της πρώτης συνάντησης στο μακρινό 1925. Η αγωνία των οπαδών της Ντόρτμουντ κράτησε 18 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να κερδίσουν 1-0 στην έδρα τους σε μια παγωμένη ημέρα του Νοεμβρίου του 1943.

Η κόντρα συνεχίστηκε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, όταν η Ντόρτμουντ μπήκε σφήνα στη διεκδίκηση του τίτλου. Από εκεί λένε οι ιστορικοί ότι πηγάζει το μίσος των χιλιάδων φίλων της Σάλκε, που δεν ήθελαν να έχουν στη γειτονιά τους μια δυνατή αντίπαλο.

«Από πού εμφανίστηκε αυτή η ομάδα, εμείς είμαστε οι βασιλιάδες του Ρουρ» φώναζαν οι οπαδοί της Σάλκε. Οι αυτοαποκαλούμενοι «βασιλιάδες» θα ανέβουν για τελευταία φορά στον θρόνο του πρωταθλήματος το 1958. Μετά, στο Γκέλζενκιρχεν έπεσε μαύρο σκοτάδι με την ευγενική χορηγία της Ντόρτμουντ, η οποία, τον Μάιο του 2007, όντας αδιάφορη, κέρδισε τη Σάλκε, για να χαρίσει τον τίτλο στη Στουτγάρδη.

Το πανό με την επιγραφή «Ein Leben lang, keine Schale in der Hand» (σε ελεύθερη μετάφραση «Μια ζωή χωρίς πρωτάθλημα») εμφανίστηκε την επόμενη εβδομάδα στον ουρανό του γηπέδου της Σάλκε. Η συνέχεια σήμερα στο Γκέλζενκiρχεν.

ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
200. ΕΞΕΤΕΡ – ΜΠΕΡΙ 1 (3,00)
317. ΧΕΤΑΦΕ – ΜΑΛΑΓΑ 1 (2,45)
347. ΣΤΑΜΠΑΕΚ – ΛΙΛΕΣΤΡΟΜ 2 (2,20)

Στείλτο :

Ένα σχόλιο to “Μεγάλη κόντρα με «αλάτι και πιπέρι»”

  1. Ο/Η GIANNIS λέει:

    PERASE TO PROTO MEGALE KOLILA