Είστε εδώ : Αρχική > Ο Σημαδεμένος > Η τετράδα… κλείνει με Ιταλία

Η τετράδα… κλείνει με Ιταλία

Εύκολο ταμείο για τη Στήλη το Σάββατο, αφού η Ισπανία δεν απειλήθηκε ουσιαστικά ποτέ από τη Γαλλία, φτάνοντας άνετα στο τελικό 2-0 και την πρόκριση στα ημιτελικά, όπου θα βρει απέναντί της τη γειτόνισσα Πορτογαλία.

Όσον αφορά τα ματς της Κυριακής, πάντα σε κλίμα EURO, εκτιμώ ότι η ομάδα που θα κλείσει την τετράδα των προημιτελικών και θα βρεθεί απέναντι από την Γερμανία, με τις ευχές όλων των Ελλήνων για να πάρει εκδίκηση για την Εθνική μας, δεν θα είναι άλλη από την Ιταλία.

Η ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι μπορεί να συνεχίζει τα καλά δείγματα γραφής που έχει αφήσει σε αυτή τη διοργάνωση και κόντρα στην Αγγλία, η οποία είναι σαφές ότι με τον Ρόι Χόντγκσον στον πάγκο της όχι απλά έχει μείνει στάσιμη, αλλά σαφέστατα κάνει και βήματα προς τα πίσω, αναφορικά με αυτά που πραγματικά μπορεί να δώσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αυτά που αποδίδει.    

Η τυχερή Αγγλία και η Ιταλία που επιστρέφει

Άλλη Αγγλία περιμέναμε να δούμε στο EURO και ουσιαστικά, από πλευράς τακτικής, άλλη είδαμε. Ο Φάμπιο Καπέλο, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να μην συνεχίσει στον πάγκο των «τριών λιονταριών», με αποτέλεσμα να επιλεγεί ως αντικαταστάτης ο άκρος συντηρητικός και παλιομοδίτης Ρόι Χόντγκσον. Η Αγγλία δίνει πλέον τεράστια έμφαση στην αμυντική γραμμή, δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για την κατοχή μπάλας, ενώ για το γκολ δίνεται έμφαση στις στημένες φάσεις, αλλά και στις μακρινές σέντρες. Στην πρεμιέρα, οι Γάλλοι κυριάρχησαν, αλλά οι Άγγλοι πήραν το 1-1, σκοράροντας με κεφαλιά σε κόρνερ. Στο 3-2 επί της Σουηδίας, αρκούσαν τα τραγικά σουηδικά λάθη στην άμυνα, και κυρίως του Ίσακσον στο 2-2, για να έρθει μια μάλλον τυχερή νίκη. Κόντρα στην Ουκρανία, είχαμε γκολ των Ουκρανών που δεν μέτρησε ποτέ, γιατί ο επόπτης γραμμής έκλεισε τα μάτια, ενώ ένα τραγικό και πάλι λάθος έκανε τον Ρούνεϊ ήρωα και σκόρερ του τέρματος της νίκης. Έτσι όμως η Αγγλία δεν μπορεί να προχωρήσει. Από τα φιλικά προετοιμασίας και τις οριακές νίκες με 1-0 ήταν σαφές ότι αυτή η ομάδα πάει… σπρώχνοντας. Δεν ενθουσιάζει στο ελάχιστο και είναι κρίμα, γιατί θεωρητικά έχει τους παίκτες για να δείξει πολλά περισσότερα πράγματα. Περιμένοντας λογικά το ίδιο πλάνο από τον Χόντγκσον, είναι σαφές ότι οι Άγγλοι θα ξεκινήσουν σε ένα ακόμα ματς από μειονεκτική θέση, λόγω νοοτροπίας.

Για την Ιταλία τα μεγάλα στοιχήματα σε αυτή τη διοργάνωση άρχισαν από πολύ νωρίς στο τουρνουά, αφού στην πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να έχει δυσκολότερο έργο, παίζοντας κόντρα στην πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Ισπανία. Το τελικό 1-1, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε το ματς, με τους Ιταλούς να προηγούνται μάλιστα στο σκορ, ανέβασε την αυτοπεποίθηση της ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι στα ύψη. Μπορεί στον δεύτερο αγώνα η νίκη κόντρα στην Κροατία να χάθηκε τσάμπα, και από ένα μοιραίο λάθος λίγο πριν το φινάλε από τον Κιελίνι, αλλά έστω και έτσι το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι. Το 2-0 επί της Ιρλανδίας έφερε τους «ατζούρι» στα προημιτελικά, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν την καταστροφική πορεία στο Μουντιάλ του 2010, με τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από τη Σλοβακία. Ο Πραντέλι διαχειρίζεται μια χαρά ως τώρα το υλικό που έχει στη διάθεσή του, αν και η παρουσία του πάντα ιδιόρρυθμου Μάριο Μπαλοτέλι μοιάζει με βόμβα στο εσωτερικό της ομάδας, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επιθετικά οι Ιταλοί έχουν δείξει ότι εύκολα ή δύσκολα το έχουν το γκολ, ενώ αμυντικά, η παρουσία του Μπουφόν είναι εγγύηση στα γκολπόστ και πολύ δύσκολα θα δεχθούν πάνω από ένα γκολ στους αγώνες τους. Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να ιδρώσει κάποιος πάρα πολύ για να αποκλείσει τη «σκουάντρα ατζούρα».

Δεν βλέπει κοινά με τους Ιταλούς ο Χόντγκσον

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι το στιλ της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας είναι πλέον άκρως συντηρητικό, θυμίζοντας έντονα Ιταλία, ο Ρόι Χόντγκσον έχει εντελώς διαφορετική άποψη. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί ο κόσμος όταν λέει ότι σε αυτό το τουρνουά παίζουμε σαν τους Ιταλούς. Προσωπικά δεν μπορώ να βρω ποια είναι αυτά τα στοιχεία που έχουμε κοινά με αυτούς. Μπορεί να έχουμε 46 χρόνια να κατακτήσουμε κάποιο τρόπαιο, αλλά δεν αλλάζεις τις στατιστικές με λόγια, αλλά με πράξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κερδίζουμε τα ματς μέσα στο γήπεδο, ώστε να πάψουν πια αυτές να είναι σημείο αναφοράς», ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του στη σχετική συνέντευξη Τύπου για το μεγάλο ματς ο Άγγλος τεχνικός και συμπλήρωσε:

«Θα υπάρχουν πολλοί πονοκέφαλοι στους πάγκους αν το ματς κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι, αναφορικά με το αν θα πρέπει να επιλεγούν οι πιο δυνατοί εκτελεστές ή οι πιο τεχνίτες, αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο νικητής θα έχει κριθεί πριν φτάσουμε ως εκεί. Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από την Ιταλία. Έχουν ένα ιδανικό κράμα εμπειρίας και ενθουσιασμού με νέους παίκτες, ενώ διαθέτουν άφθονα αθλητικά προσόντα. Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό από την πλευρά μας, σε σχέση με ότι έχουμε κάνει ως τώρα. Αν αφήσουμε την Ιταλία να έχει τον έλεγχο του ρυθμού η νύχτα θα είναι μεγάλη».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Τσέζαρε Πραντέλι περιμένει ένα σκληρό και δυνατό ματς, το οποίο όμως η ομάδα του θα προσεγγίσει χωρίς τον παραμικρό φόβο. «Θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα η οποία διαθέτει στις τάξεις αρκετούς καλούς ποδοσφαιριστές. Θα πρόκειται να είναι μια σκληρή δοκιμασία, την οποία θα προσεγγίσουμε όμως χωρίς τον παραμικρό φόβο. Το κλειδί του ματς είναι και στα 90 λεπτά να διατηρήσουμε την συγκέντρωσή μας στον στόχο και ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε την όποια ευκαιρία μας δοθεί», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός προπονητής και συμπλήρωσε:

«Έχουμε προετοιμαστεί κοιτώντας τα παιχνίδια της Αγγλίας. Αυτό που συμπεράναμε είναι ότι πρόκειται για μια από τις πλέον οργανωμένες εθνικές ομάδες στην Ευρώπη. Εστιάζονται σε ένα μικρό κομμάτι 40 μέτρων μέσα στο γήπεδο. Θα προσπαθήσουν να πάνε τον αγώνα σε υψηλό ρυθμό και δεν θα διστάσουν να βάλουν τα πόδια τους στη… φωτιά, αλλά εμείς θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Πελάτες μου…

Αν και η παράδοση είναι γενικά ισορροπημένη, με την Ιταλία να μετράει σε συνολικά 22 ματς εννιά νίκες, έναντι επτά των Άγγλων, τα τελευταία 35 χρόνια τα «τρία λιοντάρια» γίνονται… αρνάκια όταν βλέπουν μπροστά τους τη «σκουάντρα ατζούρα». Ειδικότερα, σε αυτό το διάστημα έχουμε εννιά μεταξύ τους αναμετρήσεις, με την Ιταλία να μετράει έξι νίκες και μόλις μία ήττα, αλλά και αυτή με 0-2 σε φιλική αναμέτρηση στις 4 Ιουνίου του 1997, στη Ναντ της Γαλλίας.

Σε αυτό το διάστημα μάλιστα η Ιταλία έχει δεχτεί μόλις πέντε γκολ και ποτέ πάνω από ένα, με εξαίρεση φυσικά τη φιλική ήττα στη Γαλλία. Πέντε φορές σε αυτές τις εννιά αναμετρήσεις οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να κρατήσουν το μηδέν και αυτός θα είναι και ο βασικός στόχος τους και τώρα.

Πάντως, οι δύο ομάδες έχουν να συναντηθούν πάνω από δέκα χρόνια, αφού τελευταίος τους αγώνας ήταν το φιλικό στο Λιντς στις 27 Μαρτίου του 2002, όπου η Ιταλία, με ανατροπή στο σκορ και ένα τέρμα του Μοντέλα στο 92′, πήρε τη νίκη με 2-1.

Πλήρης η Αγγλία, πρόβλημα στην άμυνα για Ιταλία

Η τυπικά γηπεδούχος Αγγλία δεν έχει κάποιο αγωνιστικό πρόβλημα, αφού για τον Ρόι Χόντγκσον τα προβλήματα σταμάτησαν στα φιλικά προετοιμασίας, όπου αρκετοί παίκτες τέθηκαν εκτός. Από τη στιγμή όμως που τα «τρία λιοντάρια» βρέθηκαν  στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια, ούτε από πλευράς τραυματισμών, αλλά ούτε και από πλευράς καρτών.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο μεγάλος… πονοκέφαλος για τον Τσέζαρε Πραντέλι ακούει στο όνομα Τζιόρτζιο Κιελίνι. Ο στόπερ της Γιουβέντους έχει τεθεί νοκ άουτ από το μεγάλο ματς λόγω τραυματισμού, και μάλιστα χάνει λογικά όλο το υπόλοιπο τουρνουά. Παράλληλα, αμφίβολη κρίνεται και η συμμετοχή του Τιάγκο Μότα, ο οποίος ταλαιπωρείται από διάφορα μικροπροβλήματα.

Πλέον, και εφόσον επιβεβαιωθεί και η απουσία του Μότα, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε ένα σύστημα 5-3-2 από τον Πραντέλι, με τον Ντε Ρόσι ως στόπερ, κάτι που είχε γίνει στην πρεμιέρα κόντρα στην Ισπανία, και τον Νοτσερίνο στα χαφ.

Και η «πυξίδα» δείχνει… 2

Η Αγγλία από τον πρώτο της αγώνα στη διοργάνωση δεν έπεισε. Εγκλωβισμένη στις τακτικές και τον συντηρητισμό του νέου της προπονητή δεν έβγαλε στο ελάχιστο στο γήπεδο αυτά που πραγματικά μπορεί να δώσει. Έχει βρεθεί ως εδώ με αρκετή τύχη, αλλά και διαιτητική εύνοια. Αντίθετα, η Ιταλία από την πρεμιέρα κόντρα στην Ισπανία έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, σε σχέση με το καταστροφικό στο Μουντιάλ του 2010. Ο Πραντέλι έχει διορθώσει πολλά πράγματα, ενώ τα όσο ακούγονται εντός των τειχών, με τα διάφορα σκάνδαλα, έχουν συσπειρώσει την «σκουάντρα ατζούρα» και αυτό φαίνεται και μέσα στο γήπεδο. Αν και το ματς έχει πολύ ισοπαλία, θα ρισκάρω με το διπλό, ποντάροντας και στο γεγονός ότι η τύχη της Αγγλίας για τέταρτο σερί ματς πολύ δύσκολα θα συνεχιστεί.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

127. ΑΓΓΛΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ: 2 (2,65)

Στείλτο :

Τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο είναι κλειστά.