Η υπόθεση έφθασε μέχρι την αμερικανική γερουσία. “Οι γυναίκες πρέπει να παίξουν σε φυσικό χορτάρι. Γιατί να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλλα; Ελπίζουμε να βρεθεί λογική λύση” – επισήμανε η επιστολή των 13 γερουσιαστών στην ΦΙΦΑ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου θα φιλοξενηθεί σε γήπεδα με τεχνητό χλοοτάπητα. Από τις 6 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2015, στο Καναδά, οι 24 εθνικές ομάδες γυναικών θα δώσουν όλους τους αγώνες σε “πλαστικό”, σύμφωνα με την απόφαση της διοργανώτριας αρχής, η οποία σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τις παίκτριες. “Ζητάμε την ίδια μεταχείριση με τους άνδρες.
Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι τα τεχνητά χλοοτάπητα προκαλούν προβλήματα” – αντέδρασαν οι πρωταγωνίστριες που απευθύνθηκαν στο ΚΑΣ να βρουν το δίκιο τους. Μόλις έμαθαν την αρνητική απάντηση – “η ΦΙΦΑ διοργανώνει τουρνουά σε αγωνιστικούς χώρους που τηρούν τα κριτήρια” – οι παίκτριες σκέφτηκαν να πάνε την υπόθεση στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οντάριο, καθώς στο Καναδά απαγορεύεται η διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Η επιλογή της ΦΙΦΑ να επιλέξει έξι πλαστικά γήπεδα σε Μόνκτον, Μόντρεαλ, Οτάβα, Βίνιπενγκ, Εντμοντον και Βανκούβερ σχετίζεται με το βαρύ κλήμα που επικρατεί στη χώρα. Το χειμώνα κι όχι το καλοκαίρι, όπου το κλήμα της χώρας επιτρέπει τα γήπεδα με φυσικό χορτάρι. Μάλλον οι Καναδοί διοργανωτές πίεσαν τη ΦΙΦΑ να κρατήσουν τα υπάρχοντα γήπεδα όπου διεξάγονται διάφορα αθλήματα μέχρι το Μάιο.
“Το κόστος να αλλάξουμε το πλαστικό με το φυσικό μπορεί να αναμένεται ανάμεσα σε 3 με 6 εκατομμύρια δολάρια. Ποιος θα τα πληρώσει; Μόλις τελειώσει η διοργάνωση, εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε το χλοοτάπητα”.
Η εξήγηση των Καναδών βάζει προς το παρών ταφόπλακα στην υπόθεση, όμως η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά. “Αν πάρουμε τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου 2019 ή του Παγκοσμίου Κ20 το 2018, θα εγγυηθούμε φυσικό χορτάρι” – δήλωναν οι δυο βασικές υποψήφιες Γαλλία και Νότια Κορέα.
ΤΟ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΜΑΣ
116 ΠΑΡΑΝΑ – ΑΤΛΕΤ. ΓΚ. 2 2,70
117 ΤΟΥΡΚΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 4-6G 2,80
126 ΒΕΛΓΙΟ – ΙΣΛΑΝΔΙΑ 4-6G 3,00